Escàndol al Vaticà

El cardenal alemany Marx presenta la seva renúncia al Papa pels escàndols d’abusos

Admet que les investigacions han mostrat «molt fracàs personal i errors administratius»

(FILES) This file handout photo taken on February 03, 2020 by the Vatican Media shows Pope Francis (L) greeting chairman of the German Bishops’ Conference, Archbishop of Munich and Freising, German Cardinal Reinhard Marx during a private audience at the Vatican. - One of Germany’s leading Catholic bishops, Cardinal Reinhard Marx, said on June 4, 2021 that he had offered Pope Francis his resignation over the church’s institutional and systemic failure in dealing with child sex abuse scandals. (Photo by Handout / VATICAN MEDIA / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT AFP PHOTO / VATICAN MEDIA - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS ---

(FILES) This file handout photo taken on February 03, 2020 by the Vatican Media shows Pope Francis (L) greeting chairman of the German Bishops’ Conference, Archbishop of Munich and Freising, German Cardinal Reinhard Marx during a private audience at the Vatican. - One of Germany’s leading Catholic bishops, Cardinal Reinhard Marx, said on June 4, 2021 that he had offered Pope Francis his resignation over the church’s institutional and systemic failure in dealing with child sex abuse scandals. (Photo by Handout / VATICAN MEDIA / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT AFP PHOTO / VATICAN MEDIA - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS --- / HANDOUT (AFP)

2
Es llegeix en minuts

El cardenal alemany Reinhard Marx ha demanat al Papa que accepti la seva renúncia com a arquebisbe de Munic i Freising per la seva «corresponsabilitat» en la «catàstrofe dels abusos sexuals» per part de responsables de l’Església en les últimes dècades.

En una carta dirigida al papa Francesc el 21 de maig passat i que ara revela l’arxidiòcesi d’aquesta ciutat del sud d’Alemanya, Marx admet que les investigacions sobre abusos sexuals han mostrat «molt fracàs personal i errors administratius».

La renúncia del cardenal es coneix després que la setmana passada el Papa anunciés l’enviament d’una comissió a Colònia (oest del país) per analitzar els centenars de casos d’abusos sexuals a menors comeses en aquesta arxidiòcesi.

«Fracàs institucional»

Marx, de 67 anys, afegeix a la seva carta que aquestes investigacions, que sobretot es van centrar en l’última dècada i en el succeït a Colònia, demostren l’existència «també d’un fracàs institucional o sistèmic».

El cardenal afegeix que el debat sobre aquesta polèmica qüestió ha permès veure «que alguns a l’Església no van voler reconèixer la corresponsabilitat, i amb això la culpa, de la institució i es van posicionar així contra qualsevol diàleg de reforma i renovació en relació amb la crisi dels abusos».

Marx considera, a més, que l’Església catòlica es troba en el que denomina «un punt mort» i diu que amb la seva renúncia vol mostrar «un signe personal» perquè es produeixi «un nou començament» en la institució.

«Vull mostrar que el lloc no està per davant, sinó l’encàrrec de l’Evangeli», escriu Marx al Papa.

A més manifesta que en els últims mesos va considerar en repetides ocasions renunciar al càrrec i afegeix: «els esdeveniments i discussions de les últimes setmanes van exercir només un paper secundari».

«Vull deixar clar que estic disposat a assumir responsabilitats personals, no només per errors propis, sinó pels de la Institució de l’Església a la qual he contribuït i conformat durant dècades», afegeix Marx.

Els casos de Colònia

El 28 de maig passat es va conèixer la creació de la comissió apostòlica sobre els casos d’abusos, que analitzarà «eventuals errors» del cardenal arquebisbe de Colònia Rainer Maria Woelki, qui el març passat va admetre que a l’arxidiòcesi es va produir un «encobriment sistèmic» de casos d’abusos a menors, després de conèixer-se un informe que n’analitza desenes entre el 1975 i el 2018.

La comissió estarà integrada pel cardenal arquebisbe d’Estocolm Anders Arborelius i el bisbe de Rotterdam i president de la conferència episcopal holandesa, Johannes von den Hende, va informar la nunciatura vaticana a Alemanya.

La comissió analitzarà el comportament del cardenal arquebisbe d’Hamburg (nord), Stefan Heße, així com de Dominikus Schwaderlapp i Ansgar Puff, bisbes auxiliars de Colònia.

La nunciatura va precisar que de tots ells s’analitzarà específicament el seu «comportament amb els casos d’abusos sexuals».

L’anunci es va produir setmanes després que el cardenal Woelki reconegués que en l’administració de l’arxidiòcesi hi va haver «caos» i un «sistema de silenci, secret i descontrol» després de publicar-se un informe encarregat a un despatx d’advocats de Colònia per examinar el comportament dels jerarques de l’Església catòlica en aquesta arxidiòcesi.

Notícies relacionades

L’informe va trobar que alts jerarques de l’Església catòlica van saber de casos d’abusos sexuals a menors però van incomplir amb el seu deure de reportar-los degudament i actuar.

L’informe va exonerar de responsabilitat Woelki, arquebisbe de Colònia des del 2014, en una anàlisi que va confirmar l’existència de 314 casos d’abusos a menors i va identificar 202 presumptes autors d’aquests.