Sentència judicial

El Suprem avala el dret de les prostitutes a crear un sindicat

Estima el recurs d’OTRAS contra la sentència de l’Audiència Nacional que considerava que emparava la prostitució assalariada

2
Es llegeix en minuts

La Sala Quarta del Tribunal Suprem ha estimat el recurs del Sindicat Organització de Treballadores Sexuals (OTRAS) contra la sentència de l’Audiència Nacional que declarava la nul·litat dels seus estatuts al considerar que emparaven la prostitució assalariada. D’aquesta manera, casa i anul·la la sentència recorreguda i desestima les demandes formulades al considerar conforme a dret els estatuts del sindicat. El Suprem publicarà el contingut íntegre de la sentència en els pròxims dies.

Les treballadores sexuals fan, així, un pas més en el seu intent de sindicar-se, un objectiu que van aconseguir l’agost del 2018 quan el Ministeri de Treball va publicar al BOE una resolució en la qual donava via lliure a la constitució d’aquesta organització.

Aquesta decisió va sorprendre els membres del Govern, ja que el PSOE és un partit que s’ha declarat abolicionista de la prostitució. De fet, pocs dies després d’aquesta publicació, la llavors ministra del ram, Magdalena Valerio, assegurava que el seu equip li havia «colat un gol per l’escaire» amb aquesta decisió.

Llavors es va demanar a l’Advocacia de l’Estat que iniciés tots els tràmits necessaris per declarar aquesta resolució nul·la i tres mesos més tard, al novembre del 2018, l’Audiència Nacional va declarar la nul·litat dels Estatuts del sindicat OTRAS.

Anàlisi dels estatuts

Els magistrats de l’Audiència Nacional van advertir en la sentència que el sindicat reconeix als seus estatuts que inclou aquelles «activitats relacionades amb el treball sexual en tots els seus vessants». Una expressió que el tribunal no passa per alt. ja que, segons indica el text de l’Audiència Nacional, comprèn tant les activitats de l’alternança com l’exercici de la prostitució sota l’àmbit organicista i rector d’un tercer.

Aquesta sentència va ser recorreguda en cassació davant la Sala Quarta del Tribunal Suprem pel sindicat OTRAS i aquest dimecres s’ha dictat sentència estimant aquest recurs.

El Suprem assenyala, al contrari, que uns estatuts sindicals no poden determinar la legalitat (o il·legalitat) de qualsevol activitat, ja que aquesta tasca correspon al legislador i l’enfocament que correspon al present litigi és el de comprovar si la llibertat sindical que invoquen els qui han promogut OTRAS cau dins dels confins de l’ordenament vigent.

El tribunal indica que l’examen ha de ser al contingut dels estatuts i ha de quedar aliè al debat sobre la legalització, tolerància o penalització de la prostitució per compte d’altri, sobretot, apunta, «quan no apareix contemplada als Estatuts».

Dret a sindicar-se

Notícies relacionades

La sentència estima que l’àmbit funcional dels estatuts impugnats és conforme a dret, que les persones que desenvolupen treballs sexuals a qui es refereix el procediment gaudeixen del dret fonamental a la llibertat sindical i tenen dret a sindicar-se, així com que dins de l’àmbit funcional dels Estatuts no tenen cabuda les relacions laborals que tinguin per objecte la prostitució per compte d’altri, fet acceptat per la recurrent que reconeix que no hi ha relació laboral vàlida en aquests casos.

Aquesta decisió del Suprem es dicta ara que el Govern treballa per tirar endavant una llei integral contra el tràfic que ja va anunciar la ministra d’Igualtat, Irene Montero.