NOVA DEMANDA

Els aspirants a MIR porten al Suprem l’elecció de places via telemàtica

  • El 2020 ja van aconseguir el seu propòsit i tornen a intentar-ho amb la convocatòria d’aquest any

  • La demanda afirma que s’estan vulnerant drets recollits a la Constitució

Els aspirants a MIR porten al Suprem l’elecció de places via telemàtica

José Luis Roca

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’any passat van aconseguir suspendre l’obligatorietat de dur a terme el procés d’elecció de places de Metge Intern Resident (MIR) únicament mitjançant via telemàtica, tal com va establir el Ministeri de Sanitat. El Tribunal Suprem els va donar la raó. Ara, una trentena d’aspirants a aquests llocs tornen a intentar-ho amb la convocatòria d’accés del 2021 i han tornat a sol·licitar als jutges que adoptin la mateixa mesura cautelaríssima, segons la demanda presentada per l’advocat Francisco Pérez Martínez i a la qual ha tingut accés EL PERIÓDICO.

Els candidats reclamen l’anul·lació de l’ordre ministerial del desembre del 2020 que aprova l’oferta de les places i que obliga a relacionar-se amb l’Administració a través de mitjans telemàtics, cosa que, al seu entendre, vulnera diversos drets fonamentals recollits a la Constitució, com el d’igualtat i el de poder participar en els assumptes públics, així com la llei del procediment administratiu. Una posterior resolució de la Direcció General d’Ordenació Professional del 19 de maig, també impugnada, ratificava la imposició de l’ús d’internet i sistemes electrònics, com els certificats.

Els aspirants pretenen la revocació de l’obligatorietat de formular la petició de la plaça MIR «únicament i exclusivament» a través de la sol·licitud telemàtica, impedint «l’opció personal», al·legant, a més, que el ministeri sap que a les persones físiques no se’ls pot imposar aquest sistema. La llei, recorden, «trasllada al ciutadà la decisió de com vol relacionar-se amb l’Administració: electrònicament o personalment». 

Disponibilitat de mitjans

Notícies relacionades

La demanda remarca que l’ordre ministerial «manca d’una mínima motivació» i que l’Administració tampoc ha acreditat que un «grup tan dispar de persones» com són els aspirants a les places MIR tingui accés i disponibilitat dels mitjans electrònics necessaris. «És més, ni tan sols l’Administració ha indicat la possibilitat que algun aspirant pot optar per la via presencial i no per la telemàtica davant l’absència de recursos tècnics», precisa.

 «El Ministeri de Sanitat ha decidit unilateralment que tots els aspirants compleixen amb una sèrie de requisits que ignorem i que d’aquest compliment es deriva l’obligació irrefutable de relacionar-se amb l’Administració per mitjans telemàtics», recalquen els candidats. Al seu escrit detallen que la plataforma habilitada l’any passat produïa «errors constants» i «no pot ser considerada segura i garantista». Respecte a la justificació per part de l’Executiu de la pandèmia per la Covid, la demanda incideix que l’estat d’alarma ha decaigut, que hi ha plena llibertat de desplaçament i que no és necessari que tots els aspirants es presentin a les dependències del ministeri, ja que poden organitzar-se torns i s’aplicarien a les mesures sanitàries necessàries. L’advocat Francisco Pérez esgrimeix la sentència del maig que els va donar la raó i va anul·lar l’anterior convocatòria.