Capitost d’una banda criminal

Detingut a Madrid un sicari buscat a Colòmbia per més de cent homicidis

  • Entre aquestes morts hi ha la de la seva sogra a la ciutat colombiana de Pereira

  • La seva entrada a Espanya es va produir el 2015 amb la intenció de muntar diverses sucursals de l’organització La Cordillera en territori espanyol, a Bèlgica i a França

zentauroepp43244466 graf230  madrid  09 05 2018   vista de un furg n policial  a180509121331

zentauroepp43244466 graf230 madrid 09 05 2018 vista de un furg n policial a180509121331 / J J Guillen

2
Es llegeix en minuts

La Policia Nacional ha detingut a Madrid un sicari buscat a Colòmbia per la seva presumpta implicació en més de cent homicidis i que tenia en vigor dues reclamacions judicials internacionals.

Entre aquestes morts hi ha la de la seva sogra a la ciutat colombiana de Pereira, perpetrada per ell mateix com a venjança per un possible furt de diners propietat de la seva organització criminal, ha informat aquest divendres la Direcció General de la Policia.

Conegut amb l’àlies de Nene és considerat al seu país, Colòmbia, com el capitost de la banda La Cordillera, amb influència en diversos departaments colombians i que compta amb ramificacions a tot el món.

Se sospita que va ser l’encarregat de posicionar el seu grup com una organització bèl·lica, organitzada i jerarquitzada així com de la seva expansió i consolidació a Europa, a més d’articular activitats de narcotràfic a gran escala a Sud-amèrica, el Panamà, els Estats Units, Mèxic i Cap Verd.

En la seva trajectòria criminal amb més de quinze anys al marge de la llei, al Nene, arrestat per la Policia Nacional espanyola en col·laboració amb la colombiana i Interpol, se li atribueix l’autoria intel·lectual i material de més de més de cent morts.

La seva entrada a Espanya es va produir el 2015 amb la intenció de muntar diverses sucursals de l’organització La Cordillera en territori espanyol, a Bèlgica i a França.

Les investigacions van començar quan les autoritats de Colòmbia van emetre dues notificacions per a la localització i detenció del fugitiu per diferents delictes contra la vida comesos al seu país i d’altres, com concert per delinquir i fabricació, tràfic i tinença d’armes de foc i municions.

A causa de la gravetat dels fets comesos, la Policia va donar màxima prioritat a la seva localització tenint en compte a més l’alerta policial que feia referència a la seva perillositat i propensió a l’evasió.

En primer lloc es va iniciar un intens treball d’intercanvi d’informació operativa entre les policies espanyola i colombiana que van investigar conjuntament l’entorn del pròfug a Colòmbia i Espanya.

Els agents van observar que els seus familiars es desplaçaven amb freqüència entre els dos països utilitzant l’avió com a mitjà de transport, per la qual cosa van coordinar seguiments d’aquests entre els dos continents.

A més, van ser investigats els béns patrimonials de totes aquestes persones que van permetre localitzar a Madrid llocs i domicilis relacionats amb el reclamat.

Notícies relacionades

En concret els agents van localitzar la parella sentimental del fugitiu juntament amb un nen, possible fill del buscat, i després de sotmetre-la a vigilància van observar un contacte amb qui semblava ser el Nene, que es trobava en un vehicle, moment en què es va produir el seu arrest.

La Policia considera que, a l’actuar el detingut com un dels principals líders de l’organització, amb la seva detenció es desestabilitza la línia de comandament d’aquesta i es genera un impacte significatiu en les seves finances.