Doble desaparició

Un mes sense les nenes Anna i Olivia: «Angoixa, incertesa i incansable recerca» a Tenerife

  • Les esperances estan dipositades en el sonar i el robot submarí que un vaixell de l’Institut Espanyol d’Oceanografia incorporarà els pròxims dies per rastrejar el fons del mar

Un mes sense les nenes Anna i Olivia: «Angoixa, incertesa i incansable recerca» a Tenerife
3
Es llegeix en minuts

 Fa quatre setmanes, Tomás Antonio G.C. no va tornar les seves filles a l’hora acordada amb la seva exparella i la va avisar per telèfon que no les tornaria a veure mai més ni a ell tampoc.

Des del minut u, la Guàrdia Civil va qualificar d’alt risc aquesta desaparició i des d’aleshores no ha parat de buscar per terra, mar i aire les petites Olivia i Anna, de sis i un any.

En tot aquest temps s’han mantingut obertes diverses hipòtesis, des del segrest i fuga –per això el jutjat que instrueix la causa va dictar una ordre de recerca internacional– fins a un parricidi.

La investigació és una de les més complexes a les que s’ha hagut d’enfrontar en els últims anys la unitat central operativa (UCO) de la Guàrdia Civil, que va intervenir en la resolució dels casos de Diana Quer, Asunta Basterra i Gabriel Cruz.

No tant pel temps transcorregut, tot just un mes, que ha sigut interminable per a la mare de les nenes, que malgrat l’angoixa i la incertesa no perd l’esperança de tornar a abraçar-les, sinó per la complicació que implica buscar pistes en la immensitat de l’oceà, que és on es va perdre el rastre del pare.

Han sigut múltiples les diligències practicades, començant pel rastreig del mòbil de Tomás, a través d’un duplicat de la seva targeta, fins a l’anàlisi de diferents càmeres que van poder registrar els seus últims moviments abans de desaparèixer.

També s’han analitzat els moviments bancaris, per si va poder fer una retirada important d’efectiu, i s’ha registrat fins i tot en cinc ocasions la seva vivenda a Igueste de Candelaria amb l’ajuda de dos gossos ensinistrats per buscar restes biològiques, així com el seu cotxe i la seva llanxa.

La investigació se centra en dues hores crítiques, les que van transcórrer des que Tomás es va acomiadar dels seus pares, acompanyat de les nenes, cap a les 19.30 hores, fins que les càmeres de la Marina de Tenerife el van gravar entrant en aquestes instal·lacions a les 21.30.

Allà, un vigilant el va veure sol, sense la companyia de les nenes, carregant maletes i bosses a la seva embarcació, amb la qual va sortir a navegar dues vegades.

Quan tornava a port després de la seva primera incursió al mar, Tomás va ser abordat per la Guàrdia Civil i proposat per a sanció, ja que s’estava saltant el toc de queda que per llavors estava fixat a les 23.00 hores.

Els agents van inspeccionar l’embarcació i no van trobar res sospitós en aquell moment, ja que la mare encara no havia denunciat la desaparició de les seves filles.

Una vegada al port, Tomás va agafar el seu cotxe i va anar a una gasolinera pròxima a comprar un carregador per al mòbil perquè s’estava quedant sense bateria.

Després, es va fer a la mar cap a les 00.30 hores del 28 d’abril amb rumb desconegut, que els investigadors miren de reconstruir a través del senyal del mòbil.

¿Què va succeir fins que unes disset hores més tard va ser localitzada la llanxa buida i a la deriva? ¿On estaven llavors les nenes? ¿Va poder embarcar-les a la seva llanxa ocultes d’alguna manera, o en una altra embarcació?, cas en el qual hauria d’haver comptat amb la col·laboració de terceres persones i sense gairebé marge de temps.

Gairebé no han transcendit detalls de les indagacions –el jutjat manté el secret de sumari–, i el que se sap és que ni a la vivenda ni a la finca d’Igueste de Candelaria, com tampoc a la llanxa ni el cotxe de Tomás, van trobar els gossos de la Guàrdia Civil proves concloents.

Notícies relacionades

Ara les esperances que la investigació no acabi encallant estan dipositades en el sonar i el robot submarí que un vaixell de l’Institut Espanyol d’Oceanografia incorporarà en els pròxims dies per rastrejar el fons del mar davant la costa sud-est de Tenerife.

Una tasca que sembla de gran complexitat, atesa la profunditat del mar en aquesta zona, que es de terra volcànic i, per tant, irregular, i per l’amplitud de l’àrea a analitzar, seguint el recorregut que Tomás va realitzar en la seva primera incursió al mar en aquella fatídica nit del 27 al 28 d’abril. 

Temes:

Desapareguts