La majoria, fugues

803 menors van desaparèixer el 2020, segons ANAR

  • La fundació llança una campanya per donar a conèixer el telèfon 116000 dedicat a aquests casos

Segueix la recerca de la menor desapareguda.

Segueix la recerca de la menor desapareguda. / ATLAS

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Fundació ANAR ha advertit aquest dimarts que el 2020, malgrat la pandèmia, va gestionar 803 casos de desaparicions de menors a Espanya, la major part de les quals per fugues, cosa que constitueix el 65% del total de desaparicions que es van denunciar al país. Amb motiu de la commemoració del dia internacional de menors desaparegut aquest 25 de maig, ANAR ha llançat una campanya de conscienciació i sensibilització per donar a conèixer el telèfon 116000, número oficial de la Unió Europea per a casos de desaparicions de menors d’edat i que a Espanya gestiona la Fundació.

Segons ha informat la Fundació en un comunicat, les xifres mostren que, malgrat les restriccions a la mobilitat aplicades a Espanya, ANAR va gestionar 803 casos de desaparicions de menors el 2020, gairebé les mateixes que l’any anterior, i va rebre 2.290 consultes per aquesta raó. D’aquests casos, el 63,5% van ser fugues; el 20,8% expulsions de la llar; el 8,5% segrestos i sostraccions parentals; el 5,6% pèrdues, accidents o un altre tipus de desaparicions; l’1% es va tractar de segrest amb finalitats criminals, i el 0,6% per menors migrants no acompanyats.

ANAR exposa que, d’acord amb les dades oficials del Centre Nacional de Desapareguts, el 65% de les desaparicions a Espanya són de menors d’edat. El perfil més freqüent dels desapareguts és el d’un home, de nacionalitat espanyola (68%) i d’edat entre 13 i 17 anys.

Notícies relacionades

La directora de les Línies d’Ajuda de Fundació ANAR, Diana Díaz, ha recordat que el 116000 «és confidencial i gratuït i és atès les 24 hores» per psicòlegs, advocats i treballadors socials en coordinació amb les Forces i Cossos de Seguretat i la resta de les línies 116 000 de tot Europa.

Per la seva banda, el director de Programes d’ANAR, Benjamín Ballesteros, ha considerat «vital» que les famílies sàpiguen que poden rebre ajuda «en una de les situacions més dramàtiques que pot viure un ésser humà».

Temes:

Desapareguts