Galícia planteja celebrar esdeveniments a l’aire lliure de fins a 1.000 persones de peu i arribar a les 10.000 assegudes

  • La Xunta realitzarà proves pilot dels protocols dissenyats en cinc municipis el pròxim 19 de juny

  • Es podran celebrar concerts i festes populars seguint les mesures higienicosanitàries

2
Es llegeix en minuts

La Xunta de Galícia ha planejat celebrar esdeveniments culturals a l’aire lliure de fins a 1.000 persones de peu i 10.000 assegudes en grans recintes, segons es reflecteix en els protocols «dialogats amb el sector».

Així ho ha detallat en una roda de premsa celebrada aquest dissabte a Pontevedra el conseller de Cultura, Educació i Universitat, Román Rodríguez, que ha explicat que s’han establert dos protocols diferenciats en funció del nombre de persones que congreguin els esdeveniments culturals.

En tot cas, ha insistit que l’ús de la mascareta serà obligatori en tot moment i que serà precís realitzar un registre d’assistents als esdeveniments independentment de si són multitudinaris o de menor mida. Les celebracions seran a l’aire lliure en els dos casos.

Proves pilot

A més, el titular de Cultura ha explicat que el 19 de juny es realitzaran proves pilot en cinc municipis de les quatre províncies gallegues per avaluar l’aplicació de les mesures, que podrien ser efectives des de principis d’estiu.

Per això ha cridat els ajuntaments, associacions de festes i empreses organitzadores d’esdeveniments culturals a «començar a treballar en aquest escenari» amb el manteniment de les mesures higienicosanitàries i ha avançat que els protocols «es publicaran en un breu espai de temps», moment a partir del qual seran efectius. En tot cas, ha assenyalat que de moment existeix un marc regulatori en vigor per als esdeveniments culturals que es va posar en marxa l’estiu passat.

Així mateix, ha indicat que el Ministeri de Cultura i Esport treballa també per desenvolupar un protocol per a aquests actes que es preveu que es faci públic la setmana vinent, per la qual cosa es procedirà a analitzar-ho per «evitar contradiccions».

Dos tipus d’esdeveniments

En concret, Román Rodríguez ha precisat que s’han establert mesures diferenciades per a dos tipus d’esdeveniments: els que congreguin fins a 1.000 persones i els que en reuneixin fins a 5.000, una xifra que, si les característiques del recinte ho permeten, pot pujar fins a les 10.000.

En el primer cas s’engloben les revetlles, les festes majors de les ciutats i els concerts de petita mida, que podran celebrar-se en recintes a l’aire lliure que podran ocupar fins a la meitat de la seva capacitat. En aquests esdeveniments es requerirà un registre d’assistents i es permetrà que el públic estigui dempeus i que els convivents puguin ballar entre ells. No obstant, no serà possible el consum de begudes ni aliments.

Quant als esdeveniments de més de 1.000 persones, entre els quals s’inclouen festivals i concerts multitudinaris, els assistents estaran limitats a 5.000 «amb caràcter general», però podran incrementar-se fins als 10.000 en espais amb característiques determinades i de gran mida, com el parc de Vigo de Castrelos i el Monte do Gozo de Santiago de Compostel·la.

Assegut sí que es pot menjar

Notícies relacionades

En aquests actes el públic haurà d’estar assegut en cadires que es numeraran i que s’hauran de situar a una distància d’1,5 metres les unes de les altres. També caldrà tenir un registre d’assistents i els grups es limitaran a sis persones.

Als esdeveniments de gran mida s’hauran de realitzar grups de 1.000 persones assegudes que hauran de tenir entrada i sortida diferenciada i mantenir la distància i les mesures higienicosanitàries. En aquest cas, es permetrà el consum de begudes i els recintes podran ocupar fins a un terç de la seva superfície, que es calcularà amb tres metres quadrats per persona.