Europa proposa finançar proves per al certificat Covid-19 amb fons comunitaris

  • El Parlament Europeu (PE) vol utilitzar l’Instrument d’Ajuda d’Emergència per pagar els tests necessaris per obtenir el salconduit que les principals institucions de la Unió Europea (UE) volen acordar perquè entri en vigor abans de l’estiu

Europa proposa finançar proves per al certificat Covid-19 amb fons comunitaris
2
Es llegeix en minuts

Els negociadors del Parlament Europeu (PE) volen utilitzar l’Instrument d’Ajuda d’Emergència per finançar les proves de Covid-19 necessàries per obtenir el certificat que les principals institucions de la Unió Europea (UE) volen acordar perquè entri en vigor abans de l’estiu.

Aquesta és una de les propostes que els negociadors de l’Eurocambra van posar sobre la taula durant la tercera ronda de negociacions sobre la proposta de Reglament sobre el Certificat Covid-19 de la UE, que va acabar ahir a la nit sense acord, segons ha informat avui el PE en un comunicat.

El Parlament Europeu demana «una solució europea per facilitar les proves gratuïtes, com una manera de restaurar el dret fonamental dels ciutadans de la UE a la llibertat de moviment, evitar la discriminació i oferir una alternativa a aquelles persones que no han sigut vacunades», va assenyalar la institució en una nota.

La proposta del «certificat verd digital» la va presentar la Comissió Europea el 17 de març després de l’interès que havien mostrat particularment diversos estats membres més dependents del turisme, i ara el Parlament i el Consell (els països) són les dues institucions que han de negociar-ne el format i les característiques.

El document contindria informació sobre si l’usuari ha ha sigut vacunat contra el coronavirus, si ha generat anticossos després d’haver passat la malaltia o si s’ha fet una PCR amb resultat negatiu recentment, un dels criteris que molts països han requerit als viatgers en els últims mesos.

Per evitar «discriminacions», el Parlament Europeu proposa utilitzar l’Instrument d’Ajuda d’Emergència i assignar una quantitat «substancial» de diners per garantir proves «accessibles, oportunes i gratuïtes».

Els negociadors del PE, encapçalaments pel socialista espanyol Juan Fernando López Aguilar, mantenen que no seria la primera vegada que s’utilitza l’Instrument d’Ajuda d’emergència en el context de la pandèmia.

Recorden que 3.500 milions d’euros –dels quals els Estats membres van aportar 750 milions d’euros– es van utilitzar per a la compra de vacunes en els acords de compra anticipada i 46 milions d’euros es van assignar per al treball preparatori del certificat Covid-19.

Atès que el llançament del Certificat Covid-19 és «urgent», el Parlament Europeu també suggereix aplicar el procediment d’urgència per confirmar l’ús de l’Instrument juntament amb les regulacions del certificat Covid-19 durant les sessions plenàries de juny.

Notícies relacionades

L’Instrument d’Ajuda d’Emergència és un organisme que permet el suport directe als Estats membres de la UE en els seus esforços per abordar la pandèmia, així com una gestió coordinada de les necessitats relacionades amb la sortida i recuperació de la crisi de la Covid-19.

Les negociacions entre els colegisladors continuaran demà dijous amb l’objectiu de concloure un acord a temps per a la temporada d’estiu, va concloure la nota.