Dispositius ‘antibotellon’ en ciutats espanyoles

Madrid neutralitza les aglomeracions nocturnes amb 2.000 policies de reforç

  • Rècord de denúncies a Salamanca per violació de les normes sanitàries

  • Quatre policies ferits a Pamplona per joves de festa

Madrid neutralitza les aglomeracions nocturnes amb 2.000 policies de reforç
4
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

A la ciutat de Salamanca no es recorda un cap de setmana amb tantes denúncies policials com el que acaba aquest diumenge. Des de la nit de dijous, que es va engegar un dispositiu especial de prevenció de concentracions de persones, fins a la matinada d’aquest diumenge, els agents de la Policia Local han tramitat 877 denúncies per incompliments de les normatives sanitàries.

El número és enorme per a la ciutat, petita tot i que plena d’estudiants, la qual cosa, abans de la pandèmia, la convertia en un enclavament particularment festiu els caps de setmana. Aquest ha sigut a tot Espanya el primer complet sense estat d’alarma, i comunitats, ajuntaments i forces de seguretat l’han vist arribar al calendari marcats pel precedent del 9 de maig, quan el país es va desbordar de ‘botellons’.

La major part de les denúncies a Salamanca s’han formulat durant la nit passada i la de divendres, i els motius principals han sigut no portar mascareta, no mantenir la distància de seguretat, superar l’aforament en festes domèstiques... i els tradicionals abans de la pandèmia: consum d’alcohol al carrer i molèsties als veïns. El dispositiu ha evitat la imatge de fa una setmana, amb la famosa plaça major daurada plena de gent, però no que aquesta mateixa gent s’hagi reunit als carrers circumdants, on a Policía intentava fer un tap.

Sant Isidre tranquil

A Madrid el tap l’han format 2.000 agents de Policia Municipal de reforç, els mobilitzats per l’Ajuntament que presideix José Luis Martínez-Almeida per prevenir que es tornessin a produir imatges que induïssin a la xafogor en aquest Sant Isidre, després de l’escàndol –amb eco internacional– de la Puerta del Sol col·lapsada per una massiva celebració alcohòlica el cap de setmana passat.

Aquest diumenge, el consistori ha destacat en nota pública que la celebració de la festa del sant patró ha sigut «exemplar». La delegada de Cultura, Turisme i Esport, Andrea Levy, ha assenyalat a Efe que «les imatges d’irresponsables que es van aglutinar la setmana passada per fer celebracions del tot il·legals i irresponsables són cosa ja del passat». Els joves han notat la pressió policial a diversos punts de la ciutat, on els agents identificaven preventivament.

Levy ha aprofitat les bones dades als informes que li passaven els urbans madrilenys per comparar la «tranquil·la» nit de dissabte a Madrid amb la de Barcelona, amb 9.000 desallotjats en «un ‘macrobotellon’ completament il·legal», ha dit la regidora.

A cop d’ampolla

A altres ciutats de l’interior peninsular, com Pamplona, ha sigut també abundant la collita de denúncies. Cent cinquanta-una s’han posat en una sola operació policial aquest dissabte a la capital navarresa, on alguns festejantes fins i tot s’han enfrontat amb la Policia Local. L’escenari del principal incident ha sigut una fàbrica abandonada al barri d’Echavacoiz, on els municipals van intervenir davant l’aglomeració de centenars de joves bevent i menjant.

Diverses patrulles van acudir al lloc dissabte a la nit i, davant la mida de l’aglomeració, van haver de rebre reforços de la Policia Foral i de la Policia Nacional, que finalment no van intervenir. La intervenció al local, habitualment okupat per col·lectius veïnals, es va saldar sense violència.

Però sí que n’hi va haver en altres punts de la ciutat, on els agents que miraven d’evitar aglomeracions van ser contestats tirant-los ampolles o cremant contenidors. El saldo: dos detinguts i quatre urbans ferits. La Policia Municipal ha deplorat públicament la «violència inusitada cap als agents». A les xarxes socials es queixen amb un tag: »#Asíno acabarem mai amb aquest virus».

A Lleó una punyalada mortal va aigualir la festa en una zona d’aparcaments del barri de La Torre. Un jove va resultar mort a les 3.50 de la matinada, i aquest crim s’ha convertit en el fet més greu de la nit, eclipsant a l’activitat antiaglomeracions. La Policia Local de la ciutat va intervenir en un ‘botellon’ al passeig de La Quintanilla i va denunciar deu dels seus participants.

A cap altre ‘botellon’ no van ser necessàries les denúncies, ja que els participants es van dissoldre sense resistència. Sí que es van aixecar actes per una gresca en un pis turístic del Barri Húmedo, al costat del qual els veïns, acostumats en un altre moment, no van suportar la tornada del xivarri.

Notícies relacionades

On ha retornat ja plenament és a Las Palmas de Gran Canaria, on aquest cap de setmana agents de les policies Local i Nacional han dissolt set ‘botellons’. 49 participants tenen el seu nom inscrit en propostes de sanció. Entre ells, per cert, un jove a qui la justícia buscava per trànsit de cocaïna.

Mentre el Govern de les Canàries pledeja a favor d’un tancament perimetral de les illes, els dos cossos policials estan desplegant junts a Las Palmas un dispositiu especial de prevenció sobre més de 70 punts susceptibles d’acollir aglomeracions. A més del reforç d’efectius, s’ajuden amb un dron.