La lluita contra la pandèmia

Retardar 12 setmanes la segona dosi de Pfizer incrementa els anticossos

  • És la conclusió d’un estudi realitzat al Regne Unit a 175 persones d’entre 80 i 99 anys

  • El mateix treball apunta, no obstant, que les cèl·lules T eren més altes quan la segona dosi es va donar al cap de tres setmanes

A nurse holds a vial containing the Pfizer BioNTech Covid-19 vaccine during a vaccination campaign at the  Centre Hospitalier Bretagne Atlantique  (CHBA) hospital on January 7  2021  in Vannes  western France  as part of France s national vaccination campaign to fight against the spread of the novel coronavirus  (Photo by LOIC VENANCE   AFP)

A nurse holds a vial containing the Pfizer BioNTech Covid-19 vaccine during a vaccination campaign at the Centre Hospitalier Bretagne Atlantique (CHBA) hospital on January 7 2021 in Vannes western France as part of France s national vaccination campaign to fight against the spread of the novel coronavirus (Photo by LOIC VENANCE AFP) / Loic Venance

1
Es llegeix en minuts

Retardar 12 setmanes el temps entre la primera i la segona dosi de la vacuna de Pfizer augmenta fins a tres vegades i mitja els anticossos generats contra la Covid-19. És la conclusió d’un estudi realitzat a la Universitat de Birmingham (Regne Unit) amb 175 persones d’entre 80 i 99 anys. Pfizer i BioNTech afirmen, per la seva banda, que no tenen dades que recolzin aquesta afirmació.

L’estudi, fet públic aquest divendres, és el primer que compara directament la resposta immunològica de la vacuna de Pfizer si s’administra la segona dosi al cap de tres setmanes –pauta que segueix actualment el Regne Unit i Espanya– i al cap de 12. Les autoritats britàniques defensen subministrar la segona dosi al cap de 12 setmanes per donar protecció amb una primera dosi a més nombre de ciutadans.

«El nostre estudi demostra que el pic d’anticossos generats després de la segona dosi de Pfizer augmenta considerablement en gent gran quan aquesta segona dosi es retarda fins a les 12 setmanes», assegura Helen Parry, una de les responsables de la investigació.

Notícies relacionades

El treball, que no ha sigut encara validat per altres experts, va analitzar 175 persones d’entre 80 i 99 anys i va comprovar que en aquells pacients a qui es va subministrar la segona dosi al cap de 12 setmanes els anticossos contra el virus augmentaven 3,5 vegades més que en aquells que s’havia injectat la segona dosi al cap de tres setmanes.

Els anticossos són una part del sistema immunològic, però les vacunes també generen les anomenades cèl·lules T. En aquest sentit, l’estudi apunta que el pic d’aquestes cèl·lules va ser més alt en el grup que va rebre la segona dosi al cap de tres setmanes.