Dades epidemiològiques

Espanya continua en risc alt el primer cap de setmana sense alarma

  • La incidència descendeix lleument i se situa en 162, quatre punts menys que dijous

  • Continua la tendència a la baixa en contagis i pressió hospitalària

Espanya continua en risc alt el primer cap de setmana sense alarma
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

A les portes del primer cap de setmana des que l’estat d’alarma va deixar d’estar en vigor, amb els desplaçaments entre comunitats autònomes tornant a estar permesos i bones previsions meteorològiques, Espanya continua estant en risc alt de transmissió del coronavirus. Segons les dades del Ministeri de Sanitat difoses aquest divendres, la incidència acumulada de casos diagnosticats en els últims 14 dies se situa en 162,03, 12 punts per sobre del que el Govern considera un risc mitjà. Tot i així, continua la tendència a la baixa. El dia anterior, el mateix indicador era de 166,32. 

Els pròxims dies estaran marcats per un moviment de persones inusitat en els últims temps. El trànsit a les carreteres espanyols es va incrementar un 42% entre les 15.00 hores de dijous i la mateixa hora de divendres. El final de les restriccions a la mobilitat i l’aixecament dels tocs de queda han donat un impuls als desplaçaments. Segons dades del portal Weekendesk.es, les reserves d’allotjaments per a aquest cap de setmana han augmentat un 106% en comparació amb el primer cap de setmana després del confinament, el juny del 2020.  

Mentrestant, les comunitats autònomes van notificar a Sanitat 6.347 nous casos de Covid-19, 3.084 d’aquests diagnosticats durant les últimes 24 hores. La xifra és més baixa que la de divendres, quan se’n van comunicar 8.186, cosa que reafirma la tendència a la baixa que es dona a gairebé tot el país. Les dades del ministeri indiquen que s’han notificat 58 morts, en comparació amb les 66 del divendres anterior. La pressió sobre les unitats de cures intensives segueix la mateixa estela, però baixa més lentament que la incidència acumulada: l’ocupació de llits per part de pacients amb Covid és del 19,7%. Dijous se situava en el 19,51%.  

La situació a Catalunya

Notícies relacionades

A Catalunya, amb una incidència de 191,57, la xifra d’ingressats va baixar de forma notable: hi ha 1.139 persones en aquesta situació, 88 menys que el dia anterior. La velocitat de propagació del virus (Rt), no obstant, és de 0,84, com dijous, cosa que suposa que cada 100 infectats contagien una mitjana de 84 persones. La positivitat, és a dir el percentatge de PCR i test d’antígens que donen positiu, és del 4,64%. L’Organització Mundial de la Salut (OMS) considera el 5% el llindar per poder controlar l’epidèmia, i fa dies que l’autonomia es troba per sota.

Els territoris que segueixen en una situació de més risc de transmissió són el País Basc (334,97), Melilla (257,25) i Madrid (256,35). El Govern situa el risc extrem per sobre dels 250 d’incidència acumulada. Per darrere, se situen Aragó (248,84), que aquest divendres va relaxar les restriccions a gran part de la comunitat i va ampliar els horaris d’hostaleria davant la tendència descendent de la corba de contagis, i Navarra (221,42). Els menys castigats per la pandèmia en aquests moments són el País Valencià (31,22) i les Balears (49,42).