La lluita contra la pandèmia

Les cèl·lules T: la immunitat cel·lular protegeix de la gravetat de la Covid-19, segons un estudi

  • Un estudi de l’IrsiCaixa conclou que les persones que no generen anticossos contra el virus combaten la malaltia gràcies a la immunitat cel·lular

2
Es llegeix en minuts

L’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa ha demostrat que la immunitat cel·lular protegeix de la gravetat de la Covid-19 en absència d’anticossos, segons un article compartit en obert al repositori bioRxix. L’estudi constata que les persones que no han produït anticossos contra el virus malgrat haver passat la malaltia de forma lleu o moderada poden combatre el virus gràcies a la immunitat cel·lular, protagonitzada per la funció de les cèl·lules T, segons ha informat aquest divendres el centre de recerca impulsat per la Fundació La Caixa i la Conselleria de Salut de la Generalitat.

Entre el 2% i el 17% de les persones que passen el coronavirus no generen anticossos malgrat haver sigut infectades per Sars-CoV-2. El treball de l’IrsiCaixa ha comparat la resposta immunitària d’aquestes persones amb les que superen el virus amb l’ajuda d’anticossos.

Amb les mostres recollides a l’Hospital Germans Trias i Pujol, l’institut ha demostrat que, en el cas de les persones que no generen anticossos, les cèl·lules T del sistema immunitari són molt eficaces, ja que poques són suficients per evitar la gravetat de la malaltia i, a més, són capaces de reconèixer proteïnes tant de l’exterior com de l’interior del virus.

Tipus d’immunitat clau

L’article identifica característiques de les cèl·lules T que ajudaran a detectar-les i fer un seguiment de la immunitat cel·lular contra el virus, i els resultats destaquen l’elevada importància d’aquest tipus d’immunitat per combatre el coronavirus i serviran de guia per incloure-la en el disseny de futures vacunes.

La investigadora principal de l’IrsiCaixa i directora científica de l’Institut de Recerca Germans Trias i Pujol (IGTP), Julia García-Prado, ha destacat que l’estudi permet concloure que aquestes persones amb cèl·lules T «són capaces de protegir-se de la gravetat de la malaltia sense necessitat d’anticossos».

En l’estudi s’han utilitzat mostres d’un grup de pacients que ha passat la malaltia amb diferents graus i s’ha analitzat la resposta mòbil de 31 persones amb anticossos i de 16 que no els han generat ni durant la infecció aguda ni mesos després.

Al comparar-les, els investigadors han observat que els dos perfils de persones tenen una resposta cel·lular capaç de detectar les cèl·lules infectades per Sars-CoV-2 i que, en absència d’anticossos, s’observa un major nombre de cèl·lules capaces de reconèixer diferents parts del virus, en concret, la proteïna de l’espícula i la nucleocàpside.

Notícies relacionades

«En les persones sense anticossos veiem menys quantitat de cèl·lules madures. Sembla que aquestes persones necessitarien poques cèl·lules per combatre el virus. Podríem dir que, en aquest cas, la qualitat de la resposta immunitària passa davant de la quantitat», ha assenyalat la investigadora postdoctoral Athina Kilpeläinen.

L’estudi apunta que aquesta resposta cel·lular ràpida i controlada podria ser deguda a la memòria immunològica generada contra antigues infeccions causades per virus similars al Sars-CoV-2, com el del refredat comú. Els investigadors remarquen l’evidència del paper de la immunitat cel·lular en la protecció contra el virus i la importància de considerar aquesta branca de la immunologia a l’hora de dissenyar vacunes i immunoteràpies.