La lluita contra la pandèmia

La UE reclama també una indemnització econòmica a AstraZeneca

  • A la denúncia inicial per incompliment de contracte, se li suma la petició d’una compensació per danys i perjudicis

La UE reclama també una indemnització econòmica a AstraZeneca
1
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

La Comissió Europea (CE) i els països de la Unió Europea (UE) han reclamat aquest dimarts davant la Justícia belga una indemnització econòmica a la farmacèutica anglosueca AstraZeneca per descomptat incompliment de contracte. La indemnització sol·licitada, a títol provisional, és d’un euro, si bé més endavant en el procés els advocats que representen la UE fixaran la quantitat precisa que demanen en concepte de danys i perjudicis.

L’Executiu comunitari i els Estats membres de la Unió Europea ja havien denunciat AstraZeneca davant el Tribunal francòfon de primera instància de Brussel·les, amb caràcter d’urgència, per reclamar les dosis que el laboratori no ha entregat.

Però a la primera vista d’una segona causa, en aquest cas de fons, i no d’urgència, a més d’aquestes mesures cautelars demanen que la farmacèutica indemnitzi la UE pel presumpte incompliment dels seus compromisos. La següent vista en aquest procés se celebrarà el 24 de setembre, mentre que a la peça paral·lela amb caràcter d’urgència la pròxima audiència està fixada el 26 de maig. La sentència del plet amb caràcter d’urgència, segons els terminis teòrics estipulats per la llei belga, s’hauria de conèixer un mes després. En la causa de fons no s’espera sentència almenys fins al setembre del 2022.

Notícies relacionades

En els dos casos, la UE vol obtenir d’AstraZeneca els 300 milions de dosis (150 milions de vacunes) que, segons el contracte firmat l’agost passat entre AstraZeneca i la Comissió, el laboratori havia d’entregar de cara al juny del 2021. Brussel·les vol que aquestes entregues es completin de cara al setembre, ja que la farmacèutica ja ha indicat que només podrà entregar 100 milions de dosis al juny.

Els advocats d’AstraZeneca van sostenir davant el tribunal, en audiència pública, que les quantitats fixades en aquest contracte eren «indicatives» i que el compromís firmat recull que la farmacèutica faria «els seus millors esforços» per complir les entregues. La Comissió i els Estats membres reclamen a més que AstraZeneca entregui a la cort, en nom de la «transparència», documents sobre la producció del seu fàrmac, basat en adenovirus.