Tribunals

El TSJ de Navarra denega el toc de queda per considerar-lo desproporcionat

  • Tampoc ratifica l’horari de tancament de les terrasses dels establiments d’hostaleria i restauració, fixat a l’ordre foral a les deu de la nit

  • Avala la limitació de reunions, tant en l’àmbit públic com en el privat, a un màxim de sis persones, per considerar-la «ajustada i proporcionada»

2
Es llegeix en minuts

La sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Navarra (TSJN) ha denegat el toc de queda nocturn decretat pel Govern de Navarra per evitar la proliferació dels ‘botellons’ al considerar que la mesura «no supera el cànon de necessitat i proporcionalitat».

El Tribunal, que tampoc ratifica l’horari de tancament de les terrasses dels establiments d’hostaleria, fixat a l’ordre foral a les deu de la nit, al ser una mesura lligada al toc de queda, avala la limitació de reunions, tant en l’àmbit públic com en el privat, a un màxim de sis persones, per considerar-la «ajustada i proporcionada».

La interlocutòria recull que «el control del denominat ‘botellon’ no necessita ni exigeix una mesura tan invasiva en els Drets Fonamentals (o almenys no s’ha justificat completament per cobrir el judici de necessitat i proporcionalitat)».

Al respecte indica que el control del ‘botellon’ es pot realitzar amb aplicació de la legislació ordinària (el mateix que es feia abans de la pandèmia) no necessitant l’aplicació de la legislació sanitària extraordinària».

A la interlocutòria, que pot ser recorreguda davant el Tribunal Suprem, la sala sosté sobre el toc de queda que «és evident que aquesta mesura (com totes les mesures que es proposen o s’han proposat en altres moments pel Govern de Navarra: confinament perimetral, etc.) són eficaces (judici d’idoneïtat), unes en una mesura més gran que d’altres, però totes eficaces», però amb això no n’hi ha prou per poder ratificar una mesura tan restrictiva d’un Dret Fonamental».

En aquest sentit remarca que és «necessari a més que es justifiqui per l’Administració que no existeix cap altra mesura menys lesiva per al Dret Fonamental afectat (judici de necessitat) i que la mateixa és proporcional a les finalitats en relació amb el Dret Fonamental afectat i la seva intensitat (judici de proporcionalitat en sentit estricte). No existeix tal justificació de la necessitat i proporcionalitat a la mesura present».

Tampoc ratifica l’horari de tancament de les terrasses dels establiments d’hostaleria i restauració, fixat a l’ordre foral a les deu de la nit, al ser una mesura lligada al toc de queda nocturn.

Entén el Tribunal que aquestes limitacions horàries «només tenen sentit en el context de la vigència del toc de queda ja que aquests límits d’horari màxim només persegueixen habilitar el compliment» del mateix.

La sala avala les limitacions de reunions de màxim sis persones tant en l’àmbit privat com en el públic, argumentant que és «notori que s’estan produint nombrosos contagis en aquests espais, on les mesures de precaució es relaxen.»

Al respecte afirma que mancaria de lògica dir que a l’espai públic no hi pot haver reunions de més de sis persones i, no obstant, es permetés, atesa la situació, a l’espai privat amb el risc de transmissió que representa l’esmentat espai si es produeix una elevada assistència de persones i la relaxació de les mesures en un entorn de confiança.

Notícies relacionades

Al·ludeixen en aquest sentit als informes aportats per l’Administració, que evidencien que «es continuen produint nombrosos contagis per brots que s’originen en aquests àmbits», cosa que el porta a considerar la mesura «necessària i proporcionada per evitar o, en tot cas, minimitzar els contagis».

Respecte a la resta de limitacions a l’exercici de drets, en particular les limitacions d’aforament als llocs de culte, «totes elles es consideren necessàries i proporcionades», reitera el Tribunal.