A Catalunya

Un 17% dels treballadors de residències no s’ha vacunat contra la Covid-19

  • Uns 13.000 cuidadors catalans no tenen la primera punxada, malgrat que el virus entra en els geriàtrics per ells

  • La lactància, l’embaràs o «no creure en el virus» són alguns dels motius esgrimits

Un 17% dels treballadors de residències no s’ha vacunat contra la Covid-19
3
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Un de cada cinc treballadors de residències d’avis, el 17%, encara no s’ha vacunat contra el coronavirus. Suposen prop de 13.000 empleats dels 75.000 professionals que treballen als geriàtrics de Catalunya. Malgrat l’alta taxa d’implantació de la vacuna en aquests centres, les autoritats sanitàries estan preocupades en vista del rebuig d’alguns cuidadors, tal com han manifestat aquest dilluns en una reunió amb les diferents patronals del sector a Catalunya. Precisament la setmana passada cinc cuidadors que no es van voler vacunar es van contagiar del coronavirus en un centre d’Esponellà (Gironès) on va acabar morint un avi.

Sens dubte, les residències per a la tercera edat han sigut el lloc on el coronavirus ha segat més vides. A Catalunya, ja són 8.811 víctimes mortals les que el virus ha causat en aquests centres des que va començar la pandèmia. Les persones grans, amb dependència i diverses patologies que recorren a les cures en un centre geriàtric, són especialment vulnerables. I en la majoria de brots detectats, el virus entra a través d’un cuidador. El 95% dels avis ingressats ja han rebut les dues dosis de la vacuna, per la qual cosa el risc de contraure la malaltia en aquests centres és menor de l’1%. Però les dades de la vacunació de la plantilla estan sembrant moltes pors i recuperant temors que semblaven superats.

Aquest dilluns al matí, la directora assistencial d’Atenció Primària de la Conselleria de Salut, Iolanda Lejardi, i la subdirectora de Promoció de la Salut, Carmen Cabezas, s’han connectat extraordinàriament a una reunió telemàtica ja habitual amb les patronals de les residències a Catalunya, a la qual també ha assistit la directora d’Autonomia Personal del Govern, Aina Plaza. «Els preocupen les baixes taxes de vacunació entre els treballadors», explica un dels presents en la trobada, Vicente Botella, president de la Unió de Petites i Mitjanes Residències (UPIMIR).

Superar el 85% de vacunats

Segons les dades que s’han facilitat en aquesta trobada, el 17% de la plantilla no s’ha vacunat, cosa que representa un total de 12.700 treballadors dels 75.000 que treballen al sector. A més, el 73% dels empleats han rebut les dues dosis de la vacuna. «Ens han dit que, segons les seves dades, hem de superar el 85% de la població vacunada en els centres», afirma Joan Gracia, president de la patronal ACAD (l’Associació de Centres d’Atenció a la Dependència). De mitjana, la ràtio de vacunació entre el personal està en el 83%. Però hi ha alguns geriàtrics, els quals no s’han detallat, on la taxa de vacunació és especialment baixa.

Embarassades, lactants i antivacunes

Notícies relacionades

Embarassades, lactants i antivacunesLa plantilla dels geriàtrics és especialment femenina. «El gran gruix de negatives a la vacuna ens els trobem entre les dones embarassades, que volen estar-ho o que estanalletant els seus fills», diu Gràcia. No obstant, el Ministeri de Sanitat anima les embarassades a vacunar-se perquè tenen més risc de contraure una Covid-19 greu. Per això, una de les conclusions de la xerrada d’aquest dilluns és que Salut desmenteix notícies falses entre les dones embarassades. «Tot i que també hi ha antivacunes. Jo he vist documents de treballadors que s’han negat a posar la vacuna perquè esgrimeixen que el virus no existeix», diu Botella. Ell calcula que més d’un 10% dels treballadors dels geriàtrics està en contra de la injecció.

«La vacunació és totalment voluntària. No podem, ni hem de fer-ho, acomiadar ningú que no es vulgui vacunar», afirma Josep Serrano, vicepresident de la Federació d’Entitats d’Assistència a la Tercera Edat (FEATE). «S’ha d’insistir en la responsabilitat personal i convèncer sobre els beneficis que està portant la vacunació en els geriàtrics», diu. Per això, en la trobada d’aquest dilluns el Govern s’ha compromès a fer campanyes publicitàries i molta pedagogia entre els empleats.