¿Quines mesures contemplen les comunitats després del final de l’estat d’alarma?

  • Només quatre comunitats mantenen el toc de queda i les Balears és l’única que a més continuarà tancada perimetralment

Control de tráfico de los Mossos, en la N-II, en la rotonda de Montgat, el día que empieza otra vez el confinamiento comarcal.

Control de tráfico de los Mossos, en la N-II, en la rotonda de Montgat, el día que empieza otra vez el confinamiento comarcal. / RICARD CUGAT

5
Es llegeix en minuts

Aquest diumenge 9 de maig ha finalitzat l’estat d’alarma a Espanya, amb la qual cosa les comunitats autònomes instauren un marc legal que garanteix continuar prenent certes mesures per contenir la pandèmia de coronavirus. D’entrada, les Balears, les Canàries, Navarra i el País Valencià són les úniques autonomies que mantenen el toc de queda, tot i que a les Canàries podria ser temporal. A més, totes les autonomies han aixecat des d’aquest diumenge el tancament perimetral, tret de les Balears. 

Aquestes són les mesures que contempla cada comunitat autònoma:

Andalusia

A Andalusia ha desaparegut el toc de queda i el tancament perimetral de la regió. L’hostaleria podrà obrir fins a les 0.00 hores i, després de més d’un any de tancament, es reobrirà l’oci nocturn, com els pubs i discoteques, fins a les 02.00 hores, mentre que no es limitarà el nombre màxim de persones que podran estar reunides als domicilis. Això sí, es tancaran perimetralment els municipis amb una incidència acumulada a 14 dies superior a 1.000 casos per cada 100.000 habitants i s’hi prohibirà tota activitat comercial no essencial.

Aragó


Aragó tampoc té ja toc de queda ni confinament perimetral de la comunitat. No obstant, el Govern regional mantindrà tancades zones que ja ho estan. L’horari de tancament de les activitats no essencials i l’hostaleria es manté com fins ara: per a llocs amb nivell d’alerta 3 fins a les 22.00 hores i per a les zones en alerta 3 agreujada fins a les 20.00 hores.

Astúries


A Astúries no hi ha toc de queda ni tancament perimetral de la regió. L’hostaleria tanca a la 1 de la matinada des d’aquest diumenge. El nombre màxim de persones per taula puja de quatre a sis i continuarà sense poder-se utilitzar la barra. Els establiments comercials de més de 300 metres quadrats apugen l’aforament del 50 al 70% de la capacitat total, la mateixa limitació que hauran de complir els negocis dels centres i parcs comercials. El nou parc de mesures no inclou l’obertura de l’oci nocturn ni tampoc la possibilitat de fumar a les terrasses. Està previst que el Govern actualitzi el sistema de restriccions per municipis.

Balears

Les Balears són una de les quatre comunitats autònomes que manté el toc de queda entre les 23.00 i les 06.00 hores a tot l’arxipèlag. Els desplaçaments a les illes s’han de justificar i sotmetre, en el seu cas, a un control sanitari. El tancament de l’hostaleria s’ha de fer a les 22.30 hores.

Canàries

El Govern de les Canàries mantindrà el toc de queda mentre el Tribunal Suprem decideix sobre el recurs interposat després de la decisió del Tribunal Superior de Justícia de les Canàries de no recolzar la seva continuïtat. També serà momentàniament vigent el tancament perimetral amb la limitació d’entrada i sortida de persones a les illes que estiguin en el nivell 3 o 4 d’alerta per coronavirus, tot i que actualment no n’hi ha cap.

Cantàbria

A Cantàbria ha decaigut el toc de queda i el tancament perimetral. No obstant, l’Executiu càntabre adoptarà mesures concretes a cada municipi segons la seva evolució. Així mateix, sí que es manté el tancament de l’interior de l’hostaleria i l’aforament. Els establiments tanquen a les 22.30 hores.

Castella i Lleó

Castella i Lleó fixa l’horari de tancament de l’hostaleria a les 00.00 hores des d’aquest diumenge, data en què també ha eliminat el toc de queda i el confinament perimetral de la comunitat, on a més es clausurarà l’interior dels bars de localitats amb incidències superiors a 150 casos per 100.000 habitants.

Castella-la Manxa

El Govern castellanomanxec ha suprimit el toc de queda i el confinament perimetral. Però el Govern regional està estudiant prendre decisions localitzades en pobles on es disparin les dades i la possibilitat d’augmentar de 6 a 10 el nombre de persones que hi pot haver als locals d’hostaleria. L’hostaleria i els llocs d’oci podran obrir fins a les 1.00 hores.

Catalunya

Com gairebé totes les comunitats, la Generalitat ha eliminat el toc de queda i el confinament regional. Els bars i restaurants podran recuperar l’horari d’obertura fins a les 23.00 hores.

Euskadi

El toc de queda i el tancament perimetral del País Basc s’ha suprimit perquè així ho va ordenar el Tribunal Superior de Justícia, si bé l’Executiu basc ha demanat als ciutadans aplicar-se un autotoc de queda. L’horari de l’hostaleria s’incrementa de dues hores i els establiments tancaran a les 22.00 hores, en comptes de les 20.00 hores.

Galícia

A Galícia s’elimina el toc de queda i el tancament perimetral autonòmic. A més, s’amplien els horaris de l’hostaleria: els bars obren fins a les 23.00 hores i els restaurants fins a la 1.00. Sí que seguiran tancats i amb toc de queda els cinc municipis de la comunitat amb risc «extrem».

La Rioja

A La Rioja s’ha acabat el tancament perimetral de la regió i s’han aixecat les restriccions de mobilitat nocturna. Els bars podran obrir fins a les 0.00 hores.

Madrid

La Comunitat de Madrid ha eliminat el toc de queda, però recomana el límit de sis persones als espais públics i privats. També aconsella que les reunions als domicilis es limitin als convivents. A més, continua amb el tancament perimetral a les àrees sanitàries amb més incidència. L’hostaleria podrà obrir entre les 6 del matí i les 12 de la nit (en lloc de les 23.00, com fins ara), igual que els cines i teatres. Manté la suspensió d’activitat de les discoteques, sales de ball i altres locals d’oci nocturn, tot i que permet que posin terrasses i facin tasques de restauració.

Múrcia

A Múrcia ja no hi ha tancament perimetral ni toc de queda. El que sí que es limitarà serà l’activitat no essencial des de la mitjanit fins a les 6.00 hores.

Navarra

Navarra ha aixecat el tancament perimetral de la comunitat però no el toc de queda, que es manté entre les 23.00 i les 06.00 hores. Es permet ampliar a les 22 hores l’horari de les terrasses en l’hostaleria.

País Valencià

Al País Valencià ha desaparegut el confinament perimetral, tot i que es manté el toc de queda, que se situa entre les 0.00 i les 06.00 hores. Els establiments d’hostaleria poden obrir fins a les 23.30 hores i es permeten les reunions de fins a deu persones en l’àmbit públic i privat. També s’amplia l’aforament a l’interior dels locals al 50%.

Ceuta

El Govern de Ceuta mantindrà tancada l’activitat no essencial des d’aquest diumenge. Sí que desapareix el tancament perimetral.

Melilla

Melilla no mantindrà el toc de queda ni el confinament perimetral, però sí que pretén mantenir la limitació de reunions, privades i públiques a un màxim de sis persones, i també la limitació de l’horari en hostaleria i el comerç i l’aforament dels centres religiosos.