Balanç diari

El virus torna a tensar les ucis a Catalunya, amb més de 500 ingressats

En aquests moments els hospitals catalans atenen 1604 pacients infectats per coronavirus i 507 ingressats en una unitat de cures intensives

Un paciente ingresado por covid en la  UCI del Hospital Vall d’Hebron de Barcelona.

Un paciente ingresado por covid en la UCI del Hospital Vall d’Hebron de Barcelona. / Ferran Nadeu

2
Es llegeix en minuts

El coronavirus torna a agafar força a Catalunya. La quarta onada de la pandèmia ja dibuixa una corba a l’alça als principals indicadors de risc i tensa, encara més, el sistema sanitari. Segons reflecteix l’últim balanç de la conselleria de Salut, en les últimes 24 hores s’han sumat 2.301 contagis per coronavirus i 34 morts més per la malaltia. La situació, doncs, torna a estar en un moment crític. Més si tenim en compte que la pandèmia torna a rabejar-se amb els països veïns i sembra rècords de contagis i morts en diversos punts d’Europa.

A Catalunya, a més, preocupa que la corba de contagis creixi de cara a uns hospitals que encara arrosseguen les seqüeles de la tercera onada. En aquests moments, els hospitals catalans atenen 1604 pacients infectats per coronavirus; 68 menys que ahir. Els ingressos en unitats de cures intensives ascendeixen a 507. Això suposa set casos més respecte al balanç anterior. 

El risc de rebrot avui arriba als 358 punts. El balanç d’ahir situava aquest indicador en el llindar dels 360 punts, de manera que es detecta una lleugera millora dins de la franja de risc extrem que des de fa ja mesos mostra aquest indicador. Així mateix, la incidència acumulada en els últims 14 dies se situa avui en els 260,94 punts. Uns 210 punts més del que al seu dia es va dibuixar com a sinònim de tranquil·litat pandèmica.

Mentrestant, el balanç de vacunats torna a oferir la dada més esperançadora del dia. En les últimes 24 hores, X persones han rebut la seva primera dosi contra la Covid-19. X més ja compten amb les dues injeccions necessàries per forjar una immunitat contra el virus. El balanç total de vacunats, doncs, ascendeix a X amb una dosi i X amb dues dosis. 

Situació a Espanya

Notícies relacionades

Mentrestant, a nivell estatal, la situació també es troba en un punt crític. Les xifres corroboren que la quarta onada de la pandèmia ja comença a agafar força a tot el país. La incidència acumulada, per exemple, ja sobrepassa el llindar dels 200 punts en 10 comunitats autònomes. En aquests moments, els hospitals espanyols atenen un total de 9.788 pacients infectats per coronavirus. En l’última setmana, els centres hospitalaris han hagut d’ingressar 2.146 pacients més per complicacions de la malaltia; dels quals 225 segueixen en una unitat de cures intensives. Segons l’últim balanç del Ministeri de Sanitat, la Covid-19 actualment ocupa el 7,79% dels llits hospitalaris espanyols i un 21,71% de les d’uci. 

L’únic raig d’esperança és la vacunació. «Els vacunats estan fent que la corba a Espanya pugi a menor ritme», recordava aquest mateix dilluns el director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón. Segons l’últim balanç proporcionat pel Ministeri, les autonomies ja han entregat un total de 13.703.085 dosis contra la Covid-19. Això equival que almenys el 22,4% de la població espanyola ja disposa d’almenys una injecció contra el virus.