Quan és el Ramadà 2021: Data i horaris a Espanya

Quan és el Ramadà 2021: Data i horaris a Espanya
3
Es llegeix en minuts
Valerio Seoane

Del 13 d’abril al 12 de maig se celebra el Ramadà, el període de dejuni entre la comunitat musulmana que té lloc cada any i que, per a la religió islàmica i els seus practicants, suposa un temps de recolliment, més acostament al seu Déu i de purificació de l’ànima mitjançant l’autodisciplina i l’autosacrifici.

Durant els dies que dura el Ramadà, els musulmans tenen prohibit prendre aliments, líquids, fumar o mantenir relacions sexuals des de la sortida del sol fins al seu ocàs. Aquest any, la seva durada és de 30 dies i serà el dejuni més llarg de les últimes dècades ja que coincideix amb un moment de l’any en què la posta del sol té lloc més tard. En aquesta ocasió, els musulmans poden arribar a estar fins a 17 hores d’abstinència total quan l’habitual és estar-hi unes vuit hores, si cau a l’hivern.

Data del Ramadà

Data del RamadàEl Ramadà es basa en el calendari lunar. El dia exacte s’anuncia oficialment quan surt la lluna creixent del novè mes del calendari tradicional islàmic i, per aquesta raó, cada any se celebra en una data diferent en el calendari occidental. Segons explica la tradició, cap a l’any 610, Al·là va revelar els primers versos de l’Alcorà a Mahoma el novè mes lunar del calendari musulmà.

Horari del Ramadà

Horari del RamadàDepenent del lloc del món on es resideixi la persona, el dejuni diari i les oracions comencen i finalitzen a una hora concreta depenent sempre de la sortida i posta del sol. (Aquí es poden consultar els horaris exactes del Ramadà 2021 a les principals ciutats d’Espanya)

  • Barcelona La primera pregària amb la qual comença el dejuni se situa aquest any entre les 5.30 i 6.00 hores del matí i finalitza passades les 22.00 hores de la nit.

  • Madrid Entre les 5.00 i 6.00 del matí fins a les 23.00 hores aproximadament.

  • València: A partir de les 5.00 hores del matí fins a les 22.00 hores.

  • Bilbao: Entre les 4.45 hores del matí i les 23.00 hores de la nit.

  • Sevilla: Entre les 5.30 hores fins a les 23.00 hores.

Com es realitza

Com es realitzaAbans de començar el dejuni (‘sawm’), els milers de milions de musulmans repartits per tot el món s’aixequen per prendre el Suhoor, un menjar basat en llet, dàtils, sucs i te que precedeix el Fajr, la primera de les cinc pregàries del dia. Una vegada es pon el sol es procedeix al Maghrib (quarta oració) que posa fi al dejuni d’aquell dia. El més habitual és ingerir uns dàtils i una mica de llet quan s’acaba la pregària i així preparar l’organisme per al sopar que sol constar d’una sopa (‘harira’) amb llegums, carn de pollastre, vaca o xai, dàtil, espècies i pa àrab.

Les oracions del Ramadà

Les oracions del RamadàDurant el Ramadà, hi ha cinc oracions que ha d’executar la persona durant aquest període.

  • Fajr, també coneguda com a oració de l’alba

  • Dhuh que es realitza al migdia

  • Asr, durant la tarda

  • Maghrib, coneguda com l’oració de la posta del sol

  • Isha o oració de la nit.

Entre pregària i pregària hi ha unes pauses que solen produir-se a les 7.00 hores del matí, a les 12.15 hores del migdia, a les 17.30 hores de la tarda, a les 20.10 hores de la nit i a les 21.30 hores.

Excepcions a la seva pràctica

Excepcions a la seva pràcticaNo tots els musulmans practicants estan obligats a realitzar el Ramadà. La religió islàmica marca unes excepcions per a grups específics de població. En concret, les persones que poden abstenir-se de la seva pràctica són:

- Persones amb malalties físiques i mentals.

- Viatgers.

- Dones durant el període menstrual.

- Dones embarassades o lactants.

Notícies relacionades

- Persones majors d’edat, sempre que el dejuni empitjori la seva salut.

- Nens que no han arribat a la pubertat.