Adeu a la clausura

Els pubs i comerços anglesos reobren després de tres mesos tancats

Boris Johnson demana als britànics que continuïn actuant amb prudència

zentauroepp54991720 people enjoy the late afternoon sunshine as they sit outside200918190253

zentauroepp54991720 people enjoy the late afternoon sunshine as they sit outside200918190253 / DANIEL LEAL-OLIVAS

3
Es llegeix en minuts

Després de més de tres mesos tancats per la pandèmia, els comerços no essencials aixequen aquest dilluns per primera vegada les persianes a Anglaterra, i els pubs i restaurants tornaran a servir els seus clients en espais exteriors. Perruqueries, gimnasos, botigues de roba i altres establiments interiors s’han mantingut clausurats des del passat 6 de gener, quan el primer ministre britànic, Boris Johnson, va decretar un estricte confinament per aturar una onada d’infeccions de coronavirus que al seu pic màxim va arribar a produir més de 80.000 casos diaris.

El primer ministre britànic, Boris Johnson, ha demanat aquest dilluns als ciutadans que actuïn amb precaució davant la reobertura. «Estic segur que serà un enorme alleujament per a aquells amos de comerços que s’han mantingut tancats durant tant temps, i per a altres persones serà una oportunitat de fer una altra vegada les coses que ens agraden i que trobem a faltar», ha assenyalat Johnson en unes declaracions als mitjans, en què ha insistit: «Demano a tothom que continuï actuant de manera responsable». El ‘premier’ tenia previst visitar un pub per fer una cervesa, però ho ha cancel·lat pel dol decretat al país per la mort del duc d’Edimburg.

El gener passat, el Govern britànic va decretar un estricte confinament davant l’increment de les infeccions de coronavirus que en el seu pic màxim va arribar a ser de més de 80.000 casos diaris. Segons les últimes xifres oficials, diumenge es van registrar al país set morts i 1.730 contagis, mentre que més de 32 milions de persones han sigut vacunades amb la primera de les dues dosis des del començament del programa d’immunització el desembre passat.

La pròxima fase de la desescalada britànica està prevista per al 17 de maig, quan s’autoritzaran els vols a l’estranger, sempre que les infeccions estiguin sota control.

Reserves completes

Des que el Govern va confirmar la data per reobrir l’hostaleria, els pubs i restaurants amb terrassa van començar a rebre reserves per a les seves taules a l’exterior. Els clients que no s’hagin assegurat una cadira amb temps, difícilment hi trobaran un lloc en els pròxims dies a molts establiments. «Ens sentim afortunats amb totes les reserves que ja tenim, està pràcticament tot reservat per a la primera setmana», va detallar Efe Sunee McKelvey, encarregada del pub The Cuckoo N1, al nord de Londres.

«Un dels pilars fonamentals de la societat britànica és el pub, el lloc on la gent i la comunitat es reuneixen», va afirmar McKelvey, que destaca la reobertura de dilluns com un pas «extremadament important» per a l’hostaleria. Tornar als bars i restaurants, tot i que de moment no estarà habilitat l’interior dels locals, ofereix als ciutadans l’«esperança que ja gairebé som al final d’això», recalca l’encarregada del pub.

L’Associació de Cervesers i Pubs Britànica ha alertat per la seva banda que només el 40% dels establiments anglesos compten amb espai exterior suficient com perquè considerin rendible reobrir abans del 17 de maig, quan el Govern espera aixecar les restriccions per a l’hostaleria en interiors.

Evitar aglomeracions

Notícies relacionades

Una normativa especial permetrà a partir d’aquest dilluns que els comerços estiguin oberts fins a les 10 de la nit (hora local), tres hores més tard del tancament habitual, per mirar d’evitar aglomeracions de transport a les hores punta. El Consorci de Detallistes Britànics (BRC, en anglès) calcula que el conjunt del sector ha deixat de guanyar 30.000 milions de lliures (34.500 euros) en vendes des que va començar la pandèmia, tot i que espera que la reobertura de les botigues físiques comenci a revertir aquest escenari. 

«Durant el confinament s’han incrementat els estalvis. La recuperació econòmica depèn que els detallistes siguin capaços de desbloquejar la demanda acumulada», va afirmar la directora executiva d’aquesta organització, Helen Dickinson.