On Catalunya

A les portes de la quarta onada de la Covid

El sol s’alia amb els restaurants de la costa

Les platges de l’àrea metropolitana s’omplen de famílies que han optat per no traslladar-se fora de la seva comarca

Els restauradors pengen el ple als seus establiments: «De 10 h a 17 h el telèfon no para de sonar», expliquen

Cau la mobilitat de vehicles que abandonen Barcelona durant les vacances de Setmana Santa

3
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

En patinet, caminant, a dues rodes o a quatre. Els passejos marítims i les platges de l’àrea metropolitana de Barcelona s’han omplert aquesta Setmana Santa de ciutadans prudents que han preferit no allunyar-se de casa seva durant les vacances. Una activitat que està impactant a les butxaques dels restauradors de la zona. Després de mesos de tancada i restriccions de mobilitat, temien que el mal temps i els dies festius els fessin perdre clients. Lluny d’això, pengen el ple dia rere dia. El bon temps, definitivament, els ha beneït.

«Això és un no parar. Des de les deu del matí, quan obrim, fins a les cinc de la tarda, que tanquem, el telèfon no para de sonar. Tot són clients que demanen poder reservar una taula per dinar», explica eufòric Víctor Rubio, responsable del restaurant Marae, en ple passeig marítim de Castelldefels (Baix Llobregat). A escassos metres, Carolina Hoguera, des del Marchalo, corrobora la bona notícia. «Aquesta setmana hem tingut moltíssima feina», afirma. De fet el local ha hagut de contractar sis treballadors més per poder proveir l’alta demanda de clients, tant en horari d’esmorzar, com el vermut i el dinar.

També el xiringuito Chalito, a peu de sorra, és ple de clients abans de les 12 del migdia d’aquest divendres. En menys de cinc minuts hi ha dues trucades que demanen reservar una taula per dinar. «Pensava que molts dels nostres clients de cap de setmana se n’anirien a altres llocs de Catalunya a passar les vacances, i estàvem espantats pel mal temps que es preveia, però al final ja ho veus, un sol espectacular i tot ple», diu somrient.

«Pensava que molts dels nostres clients de cap de setmana se n’anirien a altres llocs de Catalunya a passar les vacances»

De vacances a Barcelona

A pocs passos del local, dues parelles de Sant Cugat confirmen la situació. «Precisament havíem reservat un hotel a Banyoles [Pla de l’Estany] per a aquestes vacances de Setmana Santa, però al final l’hem cancel·lat», explica des de la tovallola Priscilla Olivastro. «Vam tenir por que hi hagués moltes aglomeracions, que hi hagués algun rebrot, i al final vam escollir quedar-nos per aquí i passar el dia a la platja amb els amics que no hi hagi tanta gent i hi estiguem més separats», afegeix.

La Sonia i la Gloria també han optat per prescindir de passar alguna nit fora de casa aquestes vacances, però ho han fet més a contracor. «Als solters que vivim sols no ens deixen ajuntar-nos per anar a passar les vacances fora», es queixen totes dues ajagudes en un pareo i amb les ulleres de sol. Una és de Cornellà, l’altra de Viladecavalls. «Necessitàvem sortir de casa, és que, si no, al final em suïcidaré estant tot el dia a casa, i vam decidir veure’ns per passar el dia a la platja», explica la Sonia.

«Necessitàvem sortir de casa i vam decidir veure’ns per passar el dia a la platja»

Notícies relacionades

Tant a les platges del Prat de Llobregat com a la de Castelldefels, els cotxes s’amuntegaven en llargues cues a mesura que les vies s’acosten a les platges. A dins, amb prou feines hi ha banyistes a l’aigua, tret d’algun surfista amb vestit de neoprè. En canvi, abundaven els passejants, esportistes, ciclistes i famílies amb fills, nevereta inclosa, que han optat per passar el dia a la platja. «Als nens els agrada i a nosaltres també, estem venint aquí cada dia des de dilluns pràcticament»; explica una mare vestida amb xancletes, pareo, gorra i ulleres de sol que sosté el para-sol, una cadira, i acompanyada pels seus fills i marit. Ells venen del Vallès Occidental i així seran les seves vacances «mentre el sol i el bon temps ho permeti».

Menys desplaçaments

Les dades del Servei Català de Trànsit demostren que hi ha hagut certa restricció a la sortida dels habitants de l’àrea metropolitana. En total, des de la tarda dijous i fins a les nou del matí d’aquest divendres han sortit 206.256 vehicles de Barcelona i les ciutats limítrofes. Els Mossos preveuen que siguin gairebé 370.000 els que acabin marxant al llarg d’aquest divendres. De moment, ha caigut la mobilitat un 16,8% respecte a la Setmana Santa de 2019, i també s’han mogut un 26,6% menys de cotxes que el primer cap de setmana en què es van aixecar les restriccions de mobilitat per als grups bombolla.