Vacuna de la Covid a Catalunya: així funciona la web del CatSalut per demanar cita prèvia

  • Les persones de 45 a 49 ja poden accedir a l’eina del Departament de Salut i demanar cita per vacunar-se a partir d’aquest dijous

2
Es llegeix en minuts

La conselleria de Salut continua accelerant el seu pla d’immunització. Tot i que el sistema per avisar i donar cita als ciutadans continua sent a través d’una trucada o d’un SMS, a la web vacunacovidsalut.cat s’ha habilitat un espai per demanar cita online. Aquesta eina és vàlida per a les persones majors de 50 anys i, des d’aquest dimecres, per al grup d’edat comprès entre els 45 i els 49.

També serveix perquè els majors de 50 anys i els col·lectius essencials puguin demanar cita per a la segona dosi de vacuna, tot i que no els hagin avisat ni per telèfon ni per SMS. Tot i així, Salut demana a la població que esperi a rebre l’SMS o la trucada, perquè s’envien amb «criteris sanitaris».

A continuació expliquem què s’ha de tenir en compte abans de demanar hora i els documents que són necessaris.

Abans d’anar, compte a aquestes situacions

Abans d’iniciar el procés de sol·licitud de cita i, per tant, abans de vacunar-se, Salut recomana als ciutadans consultar amb el seu centre d’atenció primària (CAP) de referència en el cas que es trobi en alguna de les següents situacions mèdiques:

  • TPH (trasplantament de progenitors hematopoètics)

  • Trasplants d’òrgan sòlid i en llista d’espera

  • Persones en hemodiàlisi i diàlisi peritoneal

  • Malaltia oncohematològica

  • Càncer d’òrgan sòlid en tractament amb quimioteràpia citotòxica

  • Càncer de pulmó en tractament amb quimioteràpia o immunoteràpia

  • Qualsevol tractament immunodepressor

¿Qui no podrà demanar cita?

En aquesta ocasió, no podran rebre la vacuna els qui es trobin en un d’aquests supòsits:

  • Tenir menys de 45 anys

  • Ser contacte estret d’un positiu. L’afectat podrà demanar cita quan hagi finalitzat el període de quarantena

  • Haver sigut diagnosticat amb Covid-19 en els últims 6 mesos

¿Qui pot demanar cita?

Els ciutadans de 45 anys o més, ja siguin treballadors essencials o població general. Salut recorda que la campanya de vacunació avança gradualment i convida a comprovar abans si es pertany a un dels col·lectius prioritzats. La consulta es pot realitzar en aquest enllaç.

¿Com demano la cita?

Per demanar hora cal accedir a la web vacunacovidsalut.cat i omplir un formulari amb les dades personals bàsiques juntament amb el NIF o el CIP. A continuació, caldrà triar el lloc, dia i hora per vacunar-se i confirmar la cita. Salut avisa que, si no trobes cita en el dia, hora o centre del teu interès, ho provis en uns dies. La disponibilitat de cites s’actualitza cada setmana tenint en compte el nombre de vacunes disponibles.

¿On es posen les vacunes?

En un dels punts habilitats per a la vacunació. Al fer la reserva, a més d’indicar el dia i hora triats, el ciutadà haurà d’escollir el centre que millor li vagi per rebre la vacuna.

¿Quins documents s’han de portar?

Notícies relacionades

El dia de la vacunació cal portar la següent documentació:

  • La targeta sanitària individual (TSI) amb el CIP (o el DNI en cas de no tenir targeta sanitària)

  • L’SMS de la convocatòria o l’SMS de la programació de la cita enviat per Salut

En el cas d’haver sigut convocat com a personal essencial, s’haurà d’aportar una declaració responsable per a professionals (es pot descarregar aquí) i un document d’acreditació professional (carnet de col·legiat, certificat del col·legi professional, contracte de feina, última nòmina, alta d’autònoms o l’últim rebut de cotització; tots aquests documents són vàlids per acreditar la professió).