Misticisme i tradicions

Equinocci de primavera 2020: ¿Què és i amb quins rituals se celebra?

Aquest fenomen astronòmic ha sigut venerat per pràcticament totes les cultures de la humanitat i això ha generat diversos tipus de celebracions i creences mil·lenàries

Equinocci de primavera 2020: ¿Què és i amb quins rituals se celebra?
5
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’equinocci de primavera és un punt crucial en el calendari i en el ritme de vida del planeta i de la humanitat. No només significa el final de l’hivern i un augment de la temperatura, sinó que també té implicacions mitològiques i espirituals que es tradueixen en una varietat de rituals i tradicions amb què se celebra el renéixer de la naturalesa.

L’equinocci de primavera –que aquest any es produeix divendres 20 de març a les 4.50 hora espanyola (3.50 UTC) en l’hemisferi nord– és un fenomen astronòmic fascinant, ja que el Sol s’ubica just en l’equador celeste, sortint per l’est i ponent-se per l’oest, cosa que genera que la llum solar sigui abundant i, per tant, la nit té la mateixa durada que el dia exceptuant els pols.

D’aquí el seu nom, ja que l’arrel etimològica d’equinocci prové del llatí «aequinoctium» (aequus nocte) que significa «nit igual» i, per tant, si es veiés el planeta des d’un punt allunyat, es podria percebre una divisió perfecta amb una part completament il·luminada i una altra de les mateixes dimensions però totalment fosca.

La part mitològica

Aquesta dualitat ha sigut part de l’encant que provoca aquest fenomen i que és associat a qüestions mitològiques com la lluita eterna entre la llum i la foscor i com a referència al bé i el mal, que sempre ha estat present durant tot el desenvolupament de la humanitat.

A més, l’equinocci de primavera marca l’inici del zodíac, quan el sol ingressa al signe d’àries, que està associat al foc i al començament, per la qual cosa aquest període està relacionat directament amb el renaixement de la terra, la fecunditat i el creixement.

Així, amb tots aquests elements que es poden estudiar des de la part científica, mítica o fins i tot en l’aspecte energètic, l’equinocci és un punt transcendental en molts sentits i que ha sigut un element clau en la cosmovisió de les cultures antigues, que ho relacionaven amb el període de collites, d’abundàncies i de plaers.

Els rituals a Mèxic

Un dels rituals en què se celebra l’arribada de l’equinocci i tota la seva càrrega energètica succeeix a Mèxic, en dos llocs especials i que són la màxima representació del poder i la saviesa de les cultures prehispàniques que van habitar aquest país, on el moviment dels astres era tan important que les seves construccions s’edificaven com a imitació de la volta celeste.

Un dels millors exemples d’això són els rituals a Chichén Itzá, un dels llocs més representatius de la cultura maia en el qual té lloc un fenomen increïble, ja que els efectes de la llum reflecteixen a la piràmide principal un joc de llums i ombres que fan semblar que la serp de Kukulcán descendeix per l’escala, en un dels rituals més sorprenents del món.

El mateix succeeix al Palau de Quetzalpapálotl a Teotihuacan, on cada equinocci de primavera es pot apreciar amb el recorregut del sol el mateix fenomen, en el qual apareix una ombra en forma de serp que descendeix per la piràmide i que representa l’arribada del déu Quetzalcoatl, també conegut com la serp emplomallada. A més, les persones es congreguen en aquests llocs arqueològics per omplir-se de llum i energia.

El Festival Holi a l’Índia

Aquest és un dels rituals més especials del món, ja que consisteix que els participants llancin pols de colors i aquesta és una celebració que marca el final de l’hivern i l’arribada de la lluna plena, que generalment coincideix amb l’equinocci de la primavera i ho fan amb tots els tons possibles que puguin representar aquesta època de l’any, ja que a més tenen una relació directa amb la mitologia hindú i té com a base allunyar-se del mal i celebrar la vida.

El festival dels cirerers japonesos

Al Japó, l’equinocci de la primavera representa un moment molt important per recordar els seus morts i aquesta celebració se la denomina com Shunbun No Hi, que consisteix a oferir oracions i ofrenes als difunts just en el moment en què comencen a florir els cirerers, que és el símbol més representatius per a la cultura japonesa del fet que s'acaba la temporada hivernal i comença a renéixer la naturalesa.

Una altra manera de celebrar l’equinocci de primavera és amb el festival «Hanami» que significa «veure flors» i consisteix a fer reunions i pícnics en espais oberts per admirar la bellesa de les flors de cirerer, però això també té un significat especial, ja que la vida molt curta que tenen aquestes flors representa una metàfora de la bellesa de la vida i com d’efímera pot ser.

La mort de Marzanna a Polònia

La tradició pagana polonesa representa el final de l’hivern i durant el 21 de març es realitza una desfilada on no pot faltar l’esfinx de la deessa Marzanna, que ara es representa amb un ninot de palla i és una figura associada a ritus relacionats a la mort i renaixement de la naturalesa.

La festa del Nil a Egipte

El  Sham el Nessim és un dels rituals més antics dels quals es tenen registres, amb més de 4.500 anys i que és part de la cultura egípcia des de temps mil·lenaris. Consisteix que les persones van a la vora del riu Nil a compartir menjar, disfrutar del paisatge i del renaixement de la naturalesa i que des de l’època antiga representava també l’inici del cicle agrícola i la fertilitat de la terra.

Primavera amb eclipsi de Lluna i diverses pluges de meteors

Notícies relacionades

Aquesta primavera deixarà, el 5 de juny, un eclipsi penumbràtic de Lluna que serà visible a Europa (inclosa Espanya), Àfrica, Àsia i Austràlia. L’inici de l’eclipsi de penombra tindrà lloc a les 17.48 hores UTC (18.48 hores a Espanya) i serà visible a Oceania, Àsia i l’Àfrica oriental. L’eclipsi acabarà a les 21.04 hores UTC (una hora més tard a la península Ibèrica), sent visible en les seves últimes fases a l’Oceania occidental, Àsia, Europa, Àfrica i l’extrem oriental de Sud-amèrica.

A més, com tota època de l’any, es produiran diverses pluges de meteors. Les dues més importants de la primavera seran els Lírids i els Eta-Aquàrids.

Temes:

Primavera