Millora la recuperació

El zinc podria ajudar pacients amb Covid

Una investigació catalana conclou que pacients amb nivells baixos d’aquest element pateixen una mortalitat més alta

El zinc podria ajudar pacients amb Covid
2
Es llegeix en minuts

Suplementar amb zinc pacients amb Covid amb nivells baixos pot ser una estratègia per reduir la mortalitat i el temps de recuperació. Aquesta és la conclusió a la qual han arribat metges i investigadors de l’Hospital del Mar, de l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques i de la Universitat Pompeu Fabra. L’estudi ha demostrat que els pacients infectats per SARS-CoV-2 amb nivells més baixos de zinc en sang pateixen una mortalitat més alta i un temps de recuperació més llarg. El treball ha analitzat els nivells de zinc de 249 pacients de 65 anys de mitjana tractats entre el 9 de març i l’1 abril. Segons l’estudi, l’increment d’una unitat de zinc al plasma sanguini està vinculat a la reducció d’un 7% del risc de morir.

Un de cada quatre pacients presentava nivells baixos de zinc i era just el grup amb símptomes més greus i nivells més elevats d’inflamació. A més, 1 de cada 5 pacients amb nivells baixos de zinc va morir. La seva estada hospitalària va ser també, de mitjana, tres vegades més llarga que la dels pacients amb nivells més elevats de zinc (25 dies i vuit, respectivament).

El 5% de mortalitat

Quant a la mortalitat, els nivells de zinc eren significativament més elevats en els malalts que van sobreviure a la infecció: 62 micres per decilitre davant les 49 dels que van morir. En canvi, aquells que presentaven nivells més elevats en l’hora d’admissió a l’hospital van patir una mortalitat del 5%.

En paral·lel, des de la UPF han estudiat l’efecte dels nivells de zinc amb la capacitat d’expansió del virus, per mitjà de tècniques in vitro. Els resultats corroboren que el mal pronòstic en els pacients amb baixes concentracions de zinc ve provocat tant per l’efecte que la seva carència provoca en el desequilibri immune com per l’increment de càrrega viral.

Bloquejar la replicació

Notícies relacionades

En concret, van observar que els nivells baixos de zinc promouen l’expansió viral a les cèl·lules infectades. Per això, els resultats indiquen que cal buscar un element que permeti potenciar l’activitat del zinc dins de la cèl·lula per bloquejar la replicació del virus. Això després que estudis hagin conclòs també que la cloroquina no fa aquesta funció, tal com s’havia especulat a principis de la pandèmia. Demanen iniciar assajos clínics i suplementar amb zinc

L’autor principal de l’estudi i metge del Servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital de Mar, Robert Güerri, explica que el zinc és un element essencial per al manteniment d’una gran varietat de processos biològics i l’alteració dels seus nivell provoca un increment de la susceptibilitat a infeccions i un increment de la resposta inflamatòria. Per això, destaca que els nivells d’aquest element i la seva suplementació «poden ser eines útils per afrontar la crisi de la Covid-19». L’estudi s’ha publicat a la revista ‘Nutrients’.

Temes:

Coronavirus