EL BALANÇ DE DIVENDRES

Catalunya suma un de cada tres contagis de Covid a Espanya durant l’última setmana

  • La incidència mitjana espanyola baixa per primera vegada de 200 casos per 100.000 habitants des de mitjans de desembre

  • Només Madrid, amb les mesures més laxes, i el País Basc, amb els bars reoberts per un jutge, estan encara a la zona de risc extrem

1
Es llegeix en minuts
Manuel Vilaseró
Manuel Vilaseró

Periodista

ver +

El 31% dels contagis notificats aquesta setmana al Ministeri de Sanitat s’han produït a Catalunya, un percentatge molt per sobre del pes que li correspon per població, que és del 16%. El lent descens del virus en la tercera onada ha donat pas en els últims dies a un preocupant estancament que contrasta amb el ritme al qual ha continuat baixant gairebé tota la resta d’Espanya.

El resultat és que Catalunya suma 17.136 casos notificats, més de 2.000 diaris, davant els 55.431 del conjunt de l’autonomies. Madrid també acumula una xifra més alta que li correspondria per població, 10.693, malgrat que continua sense comptabilitzar els positius dels contactes estrets que no siguin convivents i els companys dels infectats a les escoles.

[Segueix les últimes notícies sobre la vacunació, les restriccions i l’evolució de la pandèmia] Entre les dues comunitats sumen la meitat dels contagis. Un de cada dos. Al fet de tenir les dues àrees urbanes més poblades, cosa que provoca una gran interacció social, s’afegeix el factor que han aplicat restriccions més laxes que altres autonomies que han baixat en picat la seva incidència, com Castella-la Manxa o el País Valencià, amb bars i comerços no essencials completament tancats. També és on la variant britànica del virus està més estesa. En totes dues representa ja entre el 40% i el 50% dels casos.

Notícies relacionades

En el conjunt d’Espanya, la incidència acumulada a 14 dies ha caigut aquest divendres per primera vegada des de mitjans desembre per sota dels 200 casos per 100.000 habitants. Exactament a 193. El ritme de caiguda s’està, no obstant, alentint, mentre algunes de les autonomies més restrictives han començat amb la seva desescalada.

Per ara només dues autonomies estan per sobre dels 250 casos que marquen el nivell de risc extrem: el País Basc (252), on un tribunal va ordenar la reobertura dels bars, i Madrid (305), la campiona del «no arruïnarem l’hostaleria».

Temes:

Coronavirus