Memòria històrica

La justícia exigeix a l’Ajuntament d’Oviedo la «immediata» reposició dels carrers franquistes

  • El jutge dona fins al 5 de març per començar amb la substitució de les plaques

  • El consistori ho acatarà, segons ha anunciat

La justícia exigeix a l’Ajuntament d’Oviedo la «immediata» reposició dels carrers franquistes
1
Es llegeix en minuts

La Justícia exigeix tornar els noms dels 17 carrers amb denominacions del franquisme i començar els tràmits per reposar les plaques abans del 5 de març. El tripartit va canviar la seva denominació en aplicació de la llei de Memòria Històrica, i ara el jutjat contenciós administratiu número 3 d’Oviedo demana que recuperin els seus noms originals. Això mateix ja ho va exigir l’octubre de l’any passat, però l’ajuntament va demanar al gener un ajornament a l’espera que una comissió «regional o municipal» estudiés si aquesta mesura entrava en conflicte amb la llei de memòria democràtica aprovada pel Principat i evitar així un tercer canvi de nom. Divendres passat, el jutge va desatendre la petició de l’ajornament i demana a l’ajuntament que els torni la seva antiga denominació de manera «immediata».

El jutge Miguel Ángel Carbajo va declarar el mes d’octubre passat la nul·litat del canvi de nom portat a terme pel tripartit. En la seva sentència, el magistrat va considerar que el grup d’experts constituït el mandat passat no tenia «objectivitat i pluralisme» i no s’havia constituït legalment com a òrgan col·legiat. Les parts recurrents (l’advocat José María Pérez i la Germandat de Defensors) ja en van sol·licitar llavors l’execució, però l’Ajuntament va decidir esperar. El govern sempre s’ha mostrat «disposat a acatar la decisió judicial», però des de l’octubre es va mostrar caut a fi d’evitar que, després de la reposició de les velles denominacions, el Principat exigís un nou canvi en virtut de la legislació autonòmica.

Notícies relacionades

Davant la nova resolució judicial hi ha recurs de reposició en un termini de cinc dies des de la seva notificació. En el cas de continuar volent postergar l’execució de la sentència, el Consistori hauria de recórrer aquesta nova resolució al llarg d’aquesta setmana.

El tinent d’alcaldia, Ignacio Cuesta, ha manifestat que l’equip de govern local haurà d’acatar el que dictamina el jutjat contenciós administratiu número 3 d’Oviedo, que ha exigit la devolució dels 17 carrers amb denominacions del franquisme abans del 5 de març. Aquests noms van ser substituïts per l’anterior executiu del PSOE, Som i IU.