Dubtes sobre el coronavirus

¿Els infants s’han de vacunar de la Covid?

  • Els experts destaquen que la prioritat ara és immunitzar la població adulta, però dubten sobre si els menors podrien ser un reservori del virus

¿Els infants s’han de vacunar de la Covid?
4
Es llegeix en minuts

El començament dels assajos d’AstraZeneca en menors de 16 anys, que s’uneixen a d’altres com els de Moderna, Pfizer o Sinovac, han obert una pregunta que queda retardada per la pressa de protegir els més vulnerables: ¿S’ha de vacunar contra el coronavirus els nens i nenes? Una pregunta que, no obstant, no té una resposta ferma que fixi càtedra i que no estigui subjecta a una possible modificació en el futur. És el que té una nova pandèmia.

«Al principi, diria que arribarà el moment en què s’hagin de vacunar, però és fer una hipòtesi, perquè no sabem com evolucionarà el virus», resumeix Luis Blesa, president de la Societat Valenciana de Pediatria. «Hi ha moltes coses que no se saben», continua el metge, que exposa que fins ara els assajos de les vacunes no s’havien fet en menors pel mateix funcionament habitual i perquè l’objectiu era aconseguir protegir els adults més vulnerables, especialment els de més de 70 anys.

De moment, com recorda la doctora en Medicina i investigadora adscrita a l’Àrea de Vacunes de l’institut Fisabio, María Garcés-Sánchez, «el que sabem és que els nens estan tenint escàs protagonisme, afortunadament, en la pandèmia; gairebé no s’infecten i transmeten poc la malaltia». «Passen la malaltia d’una manera extraordinàriament lleu», corrobora l’expert en Salut Pública, Salvador Peiró.

Una de les explicacions sobre per què els més petits es deslliuren de la Covid està, segons un estudi de la Universitat de Colúmbia dels Estats Units, en la producció d’immunitat. Així, segons aquest, els infants produeixen més anticossos dirigits a la proteïna S del SARS-CoV-2, que actua com a clau d’entrada a les cèl·lules per infectar-les. «És possible que per això el virus tingui més dificultat per entrar a les cèl·lules o expandir-se i reproduir-se en l’organisme», assenyala Blesa.

«És més prioritari vacunar la població adulta», incideix Garcés-Sánchez, a partir d’allà comença el dubte sobre què cal fer en el futur quan es disposi de prou vacunes. «Haurem d’estar atents a com evoluciona el virus», explica la també pediatra, que indica que si s’adapta, com la resta de coronavirus, «acabarà sent un procés lleu, que es quedi limitat a la població infantil».

Aquesta és, precisament, una altra de les explicacions que es donen a per què els menors tenen casos més lleus. Així, estar en contacte habitual amb altres coronavirus similars a la Covid-19 els hauria permès haver generat anticossos preparats contra aquests i que servirien de protecció davant l’actual SARS-CoV-2. No obstant, els nens continuen contagiant-se (tot i que més lleu i en menys proporció) i, sobretot, poden contagiar, tot i que els experts recorden que la seva capacitat és menor.

«Vacunar els nens en un context en què la majoria de la població està immunitzada podria ajudar a frenar qualsevol possible transmissió i evitar tenir reservoris del virus», explica Salvador Peiró, que, no obstant, incideix que encara hi ha moltes incògnites. Entre aquestes hi ha la mateixa que la de la doctora Garcés-Sánchez sobre com evolucionarà el virus i les noves variants del coronavirus. «Potser hem de revacunar-nos en un temps per reforçar la immunitat davant l’evasió d’algunes variants com la brasilera o la sud-africana», afegeix i, en aquest cas, destaca que els menors d’edat «tornarien a ser els últims».

Des de la Societat Valenciana de Pediatria, el seu president creu que «probablement sigui necessari tenir vacunats els infants en un moment determinat». D’aquests, especifica que sí que hauria de ser necessari vacunar aquells que són de risc davant un contagi, com els que estan sota un tractament immunosupressor.

Per la seva banda, la també integrant del Comitè Assessor de Vacunes explica que amb les cobertures «elevades» a la resta de la població i les dades que orienten que les noves vacunes podrien generar cert grau d’immunitat esterilitzant suposarien un impacte important en el control de la malaltia sense necessitat de vacunar els infants». No obstant, creu que és necessari acabar els estudis de la vacunació en nens «perquè no sabem com el virus s’adaptarà quan tinguem els adults vacunats».

Vacunar embarassades

Notícies relacionades

Un altre dels dubtes relacionats és si vacunar les dones embarassades. «Al principi no hi ha dades que diguin que no són segures per a les embarassades, les proves en animals han anat bé», assegura Peiró. Així, indica que en els primers assajos en humans no es van incloure mostres de dones embarassades, no obstant, enmig del procés sí que hi va haver uns quants casos de persones que s’havien quedat embarassades (o ho estaven, però no se sabia) i no van tenir cap complicació.

Des del Centre per al Control i la Prevenció de Malalties asseguren que «no es creu que les vacunes ARN missatger representin cap tipus de risc per als lactants» i recorda que les vacunes ARN missatger no infecten el virus ni interactuen sobre l’ADN. «Els experts creuen que és poc probable que representin un risc específic per a les persones embarassades», expressa la recomanació d’aquesta institució.