Estudi internacional

La placenta protegeix davant el coronavirus els nounats

Tot i que el virus podria haver les placentes de les dones sotmeses a un estudi clínic, no es va trobar evidència de transmissió en cap nounat

1
Es llegeix en minuts

Investigadors de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron (VHIO), de l’Hospital Policlínic de Milà (Itàlia) i de la Universitat de Basilea (Suïssa) han identificat que durant l’embaràs la placenta exerceix un efecte protector contra la Covid-19.

Aquest estudi internacional, publicat a la revista ‘The Journal of Clinical Investigation’, busca analitzar l’impacte del virus sobre la fisiopatologia de la placenta i les seves conseqüències sobre el nounat.

Mitjançant una anàlisi clínica, morfològica i molecular d’un grup de 37 dones embarassades que van donar a llum en la primera onada de la pandèmia a Itàlia, i 21 de les quals tenien Covid-19, es va observar que, tot i que el virus hauria pogut infectar les placentes, no es va trobar evidència de transmissió en cap nounat. 

«Hem constatat que, tot i que el virus pot infectar la placenta, en cap cas es va produir una transmissió vertical de la mare al nounat, cosa que apunta que la placenta pot ser una barrera maternoneonatal eficaç contra el virus», ha destacat el cap del grup d’oncologia molecular del VHIO, Paolo Nuciforo.

Els investigadors també destaquen que quan la càrrega viral a la placenta és molt elevada, tot i que continua actuant com a barrera, pot veure’s greument afectada i influir en el desenvolupament del nounat. 

En aquesta línia, el director del Programa de Recerca Preclínica i Translacional del VHIO i coautor de l’estudi, Joan Seoane, ha afegit que «ocasionalment la Covid-19 pot infectar massivament les cèl·lules de la placenta i determinar la seva mort». 

Notícies relacionades

A més, els resultats de la recerca han permès observar que la resposta inflamatòria és similar a la que s’observa en alguns tumors. 

«Si entenem aquest sistema inflamatori serem capaços de desenvolupar nous tractaments», ha conclòs Seoane.