Provat en animals

L’Hospital del Mar de Barcelona assaja amb un suplement nutricional per evitar els efectes secundaris de la Covid

Es tracta d’immunoglobulines d’origen boví que, en models animals, han demostrat ja la seva utilitat

2
Es llegeix en minuts

Investigadors i metges de l’Hospital del Mar han iniciat un assaig clínic en humans per provar si un suplement nutricional ric en immunoglobulines, que ja ha sigut provat amb èxit en animals, és útil per evitar els pitjors efectes secundaris de la malaltia i la seva progressió d’estadis lleus a greus.

L’assaig clínic, que inclourà 420 persones amb la infecció per Covid, l’han impulsat investigadors de l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM), de l’Hospital del Mar, de la Universitat de California-Davis i de la Universitat de Texas.

Es tracta d’immunoglobulines d’origen boví, que, en models animals, han demostrat ja la seva utilitat per reduir la inflamació provocada per la infecció, la progressió a formes més greus de la malaltia i la síndrome post-Covid. 

Suplement nutricional

Els primers pacients que participen en l’estudi Pícnic (sigles en anglès d’estudi aleatori per avaluar l’impacte d’EnteraGam en pacients amb Covid-19) ja estan prenent dues dosis diàries d’aquest suplement.

Robert Güerri, investigador principal de l’assaig, membre del Grup d’investigació en Patologia infecciosa i antimacrobians de l’IMIM-Hospital del Mar i cap de secció del Servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital del Mar, ha explicat que «el que vol el tractament és segrestar i ajudar a eliminar el virus d’un dels reservoris principals que hi ha al cos, l’intestí».

La presència del SARS-CoV-2 en aquesta part del cos es deu al fet que el seu teixit expressa en gran quantitat un dels receptors, l’enzim ACE2, que utilitza el virus per entrar a les cèl·lules humanes i reproduir-se, segons Güerri.

Producte liofilitzat

El suplement alimentari, que es diu EnteraGam i el fabrica la companyia nord-americana EnteraHealth, està basat en sèrum boví (llet o calostre de vaques), molt ric en immunoglobulines, també conegudes com a anticossos, un dels elements que utilitza el sistema immunitari per detectar i identificar virus i bacteris nocius.

El producte està liofilitzat, cosa que permet que, a l’arribar a l’estómac, les immunoglobulines recuperin la seva forma original i puguin així portar a terme la seva tasca: identificar les proteïnes del virus i alertar al sistema immunitari de la seva presència.

Güerri ha puntualitzat que aquest producte no substitueix els tractaments que ja es donen als pacients amb Covid-19, sinó que els complementa i reforça. 

Els pacients prenen el suplement per via oral, dues vegades al dia, durant dues setmanes i se’ls fa un seguiment durant dues setmanes més.

En total, l’assaig analitzarà 420 pacients, dels quals, 280 prendran EnteraGam. 

La hipòtesi dels investigadors, ja demostrada en models animals, és que la seva ingesta «pugui fer disminuir el risc de progressió de formes lleus de la malaltia, que ara no reben cap tractament específic, a formes més greus, així com la inflamació, que provoca l’anomenada tempesta de citocines, i els efectes secundaris de la Covid, l’anomenada síndrome post-Covid», segons Güerri.

Efecte protector

Notícies relacionades

Els impulsors de l’assaig han apuntat que un experiment amb coronavirus boví en vedells ja va mostrar un efecte protector significatiu en els casos que van rebre immunoglobulines a través del sèrum boví, probablement a causa de la unió d’anticossos antivirals, ja que el sèrum boví amb immunoglobulines redueix la inflamació sistèmica a les infeccions intestinals virals.

Els investigadors també creuen que, com molts pacients amb Covid presenten símptomes relacionats amb el sistema digestiu, aquest suplement alimentari podria abordar aquests símptomes directament i reduir així la propagació sistèmica del SARS-CoV-2.