BALANÇ MUNICIPAL

El confinament va quadruplicar les peticions d’ajuda de menors LGTBI

  • Molts joves es van veure obligats durant l’estat d’alarma a viure sense la seva xarxa de suport habitual i en un entorn familiar en ocasions hostil.

  • L’espai de referència per al col·lectiu constata també la duresa de la crisi econòmica vinculada a la pandèmia, amb un increment del 126% en un any de demandes de suport econòmic.

El confinament va quadruplicar les peticions d’ajuda de menors LGTBI
2
Es llegeix en minuts

El Centre LGTBI de Barcelona va incrementar un 25% les atencions a menors durant el confinament total, donada la quantitat d’hores tancats a casa sense la seva xarxa de suport habitual, en moltes ocasions amb famílies que no els entenen o fins i tot els són hostils. Un creixement exponencial que ha deixat en evidència una vegada més la necessitat d’acompanyament i socialització. Aquesta és una de les dades que ha destacat aquest dijous la tinenta d’alcalde i regidora de Feminismes i LGTBI, Laura Pérez, en la presentació del balanç anual d’aquest equipament de referència.

Pérez ha destacat també que un terç de les usuàries són persones trans o no binàries i que les dades del tipus d’atencions sol·licitades deixen novament en evidència que la ciutat està vivint una crisi greu, que estan impactant de manera especialment dura en les persones que ja venien d’una situació precària pre-Covid. «Les polítiques socials han d’incorporar una mirada LGTBI de manera urgent. El meu compromís és reforçar els mecanismes de vinculació entre el centre LGTBI i els serveis socials, incloent-hi el SAIER; i posar en marxa formacions amb perspectiva de gènere en tot el personal dels serveis socials», ha afegit l’edil en la roda de premsa en la qual s’han exposat dades com l’increment del 126% de les peticions d’ajuts econòmics per cobrir necessitats bàsiques (de pagar el lloguer a omplir la nevera).

Les xifres

El Servei d’Acollida del Centre LGTBI va atendre durant el 2020 (el seu segon any de vida) 353 persones, un 14% més que l’any anterior. El 21% de les atencions es van produir durant els mesos en què el centre va estar tancat a causa de la situació epidemiològica (entre el 14 de març i el 14 de juny), temps en què van articular un dispositiu telemàtic d’atenció en coordinació amb les entitats i els serveis socials de l’ajuntament.

Notícies relacionades

De les 353 persones ateses, el grup d’edat majoritari va ser, per segon any, el de 31 a 40 anys, que ha suposat el 27% de les atencions, seguit de les persones de 18 a 25 anys (20%), el de 41 a 50 anys (17%), 26 a 30 (15%), 51 a 65 (12%), menors (8%) i majors de 65 anys (1%). De l’estudi comparatiu entre el 2020 i el 2019, els professionals del centre remarquen que el nombre de casos de menors d’edat s’ha multiplicat, pràcticament, per quatre.

Es dupliquen les atencions a homes trans

D’altra banda, l’estudi del perfil dels usuaris per identitat de gènere mostra com gairebé la meitat dels casos atesos van ser homes cis (45%), seguits de dones cis (23%), dones trans (16%), homes trans (12%), persones no binàries (3%) i de gènere fluid (1%). D’un any a l’altre, els professionals del centre destaquen l’augment de casos d’homes trans, que es dupliquen, i d’homes cis, que augmenten un 23%; segons han exposat el president de la Plataforma d’Entitats LGTBI de Catalunya, Joaquim Roqueta, entitat gestora del Centre LGTBI, i el director de l’equipament, Andreu Agustín.

Temes:

LGTBI