mort en geriàtrics

La Fundació Fiella confia recuperar «aviat» el geriàtric de Tremp després de les 61 morts

  • El patronat de l’entitat envia una carta als familiars dels 61 avis morts després del brot de coronavirus

  • Les famílies retreuen que l’entitat no demani perdó pels seus errors de gestió malgrat una llarga missiva de condolences

  • El patronat de l’entitat defensa la seva gestió al geriàtric i confia a tornar a gestionar el centre a principis de març

La Fundació Fiella confia recuperar «aviat» el geriàtric de Tremp després de les 61 morts
3
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

«Esperem que aviat es normalitzi la situació de la residència i se’ns retorni la gestió». Aquest és un dels fragments de la carta que aquesta setmana el patronat de la Fundació Fiella ha enviat als familiars dels 61 avis que van morir entre els mesos de novembre i desembre a la seva residència de Tremp (Pallars Jussà) després d’un brot de coronavirus que fins i tot va desbordar l’Administració. El patronat, format pel rector de Tremp i el bisbat d’Urgell, defensa la seva gestió de «qualitat» i no assumeix cap autocrítica, tot i que defineix com a «tragèdia» els fets ocorreguts. La missiva ha generat un fort dolor a alguns familiars consultats: «Ni tan sols ens demanen perdó», es queixen.

La carta va ser emesa el 15 de febrer, tot i que alguns familiars dels morts al geriàtric l’han rebut aquest dimecres, 17 de febrer. Els responsables de la residència Fiella hi defensen la seva gestió al capdavant d’un dels geriàtrics més grans de tot Catalunya, amb 144 places. Pràcticament el 100% es van infectar de coronavirus, i el 42% d’ells van morir. Recorden que abans que esclatés el brot al centre hi regnava la «seguretat sanitària» i asseguren que la matança «ens ha d’ajudar a enfortir el compromís de servei». De fet, confirmen la seva voluntat de «continuar oferint un servei de qualitat als avis» del Pallars perquè estiguin «ben atesos» amb les «màximes atencions».

Avui dia, la residència està gestionada per l’ordre hospitalària Sant Joan de Déu a petició de la Generalitat, que va retirar del comandament la Fundació Fiella el 28 de novembre. Segons diu aquesta entitat a la carta, la seva gestió acabarà el dia 1 de març, tot i que podria tornar a renovar-se en mans de Sant Joan de Déu durant 15 dies més. No obstant, la missiva deixa molt clar que la voluntat de Fiella és la de recuperar «aviat» la gestió del geriàtric, del qual recorden que «ningú treu un guany privat».

Ni una línia de disculpes

A la carta, el patronat parla del brot mortal com una «tragèdia» i «sotrac», i diu que lamenta «tot el sofriment» que els ha tocat viure. De fet, s’inclouen com a part damnificada durant la massacre que va provocar el coronavirus, utilitzant la segona persona del plural quan parlen del sofriment viscut durant la crisi sanitària. També donen el condol als familiars. Diuen que «mai» oblidaran els morts, i resen perquè «Déu els aculli i els doni una eternitat feliç». Però en cap de les 34 línies del text s’esmenta el perdó i molt menys els errors comesos.

Notícies relacionades

«Ni tan sols ens demanen disculpes, i ja donen per fet que tornaran a manar a la residència al març», es queixa un familiar que ha rebut la missiva aquest dimecres. En la mateixa direcció opina una altra familiar afectada. «Em genera una tristesa enorme que no els pugui caure la cara de vergonya amb tot el que han fet», explica. Fins avui l’única institució que sí que ha admès errors i ha demanat disculpes a les 61 famílies afectades ha sigut la Conselleria de Salut després de diverses reunions mantingudes a mitjans de gener amb tres funcionaris.

En aquests moments, les persones grans de la residència de Tremp ja han sigut vacunades del coronavirus i el centre es considera ‘verd’. És a dir, que no han tingut cap contagi més. Sembla difícil que Salut pugui argumentar motius sanitaris que justifiquin que la Fundació Fiella continuï apartada de la gestió del geriàtric. Qui sí que podria fer-ho és la investigació que està realitzant la Conselleria d’Afers Socials, de la qual encara es desconeix el resultat. En paral·lel, els Mossos estan interrogant els familiars, residents i treballadors del geriàtric per ordre del fiscal de Lleida per aclarir si es va cometre un delicte d’homicidi imprudent. D’aquestes indagacions es decidirà si el fiscal envia un escrit d’acusació contra els antics gestors i si s’obre un judici. Un procés que es pot allargar molts mesos més.