«Intercanvi de dades i tecnologia»

L’OMS demana a les farmacèutiques un «augment massiu de producció» de vacunes

També reclama als països rics que comparteixin la immunització amb els més pobres una vegada vacunin la gent gran i els sanitaris

L’OMS demana a les farmacèutiques un «augment massiu de producció» de vacunes
3
Es llegeix en minuts

El director general de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, ha reclamat a les companyies farmacèutiques un «augment massiu de la producció» de vacunes contra el coronavirus per pal·liar la falta de dosis a nivell mundial.

En roda de premsa aquest divendres des de la seu de l’OMS a Ginebra (Suïssa), Tedros ha celebrat la iniciativa del laboratori de Sanofi de posar a disposició la seva infraestructura de fabricació per recolzar la producció de la vacuna de Pfizer/BioNTech.

«Demanem a altres empreses que segueixin aquest exemple. Les empreses també poden concedir llicències no exclusives perquè altres productors puguin fabricar la seva vacuna, un mecanisme que ja s’ha utilitzat anteriorment per ampliar l’accés als tractaments contra el VIH i l’hepatitis C», ha suggerit.

«Intercanvi de coneixements»

En aquest punt, Tedros ha recordat que el Grup d’Accés a la Tecnologia Covid-19 (C-TAP) permet la concessió voluntària de llicències de tecnologies de forma no exclusiva i transparent, proporcionant una plataforma perquè els desenvolupadors d’eines contra el coronavirus comparteixin coneixements, propietat intel·lectual i dades. «Aquest intercanvi de coneixements i dades podria permetre l’ús immediat de la capacitat de producció no aprofitada i ajudar a construir bases de fabricació addicionals, especialment a l’Àfrica, Àsia i l’Amèrica Llatina», ha explicat.

De la mateixa forma, ha assegurat que ampliar la producció a nivell mundial «també faria que els països pobres depenguessin menys de les donacions dels rics». «Són temps sense precedents i aplaudim els fabricants que s’han compromès, per exemple, a vendre les seves vacunes a preu de cost», ha afegit.

No obstant, ha reivindicat que «els fabricants poden fer més»: «Havent rebut un important finançament públic, animem tots els fabricants a compartir les seves dades i la seva tecnologia per garantir un accés equitatiu a les vacunes a nivell mundial. I fem una crida a les empreses perquè comparteixin els seus expedients amb l’OMS de forma més ràpida i completa del que ho han estat fent, de manera que els puguem examinar perquè s’incloguin a la llista d’ús d’emergència».

Reclama als països rics compartir amb els pobres

D’altra banda, Tedros ha reclamat als governs de tot el món que comparteixin les dosis de les vacunes amb altres països més pobres una vegada hagin vacunat les seves persones grans i els professionals sanitaris.

«Alguns països ja han vacunat grans proporcions de la seva població que tenen un menor risc de malaltia greu o mort. Tots els governs tenen l’obligació de protegir la seva pròpia població. Però una vegada que els països amb vacunes han vacunat els seus propis treballadors sanitaris i les persones grans, la millor manera de protegir la resta de la seva població és compartir les vacunes perquè altres països puguin fer el mateix», ha argumentat.

En aquest sentit, ha insistit que «com més temps es tardi a vacunar les persones de més risc a tot arreu, més oportunitats tindrà el virus de mutar i evadir les vacunes». «En altres paraules, llevat que suprimim el virus a tot arreu, podríem tornar al punt de partida», ha alertat.

Desigualtat en la vacunació

Notícies relacionades

Malgrat que ha celebrat que el nombre de vacunacions a nivell mundial hagi superat les infeccions registrades, ha recordat la inequitat que s’està veient en el procés de vacunació. «En cert sentit, és una bona notícia i un èxit notable en tan poc temps. Però més de tres quartes parts d’aquestes vacunacions es fan a només 10 països que representen gairebé el 60% del PIB mundial. Gairebé 130 països, amb 2.500 milions de persones, encara no han administrat cap dosi», ha denunciat.

Tedros ha tornat a insistir que els primers a vacunar-se han de ser la gent gran i els sanitaris. «En alguns països hi ha la inquietant idea que està bé que les persones grans morin. No està bé. Ningú és prescindible. Totes les vides són importants, independentment de l’edat, el sexe, els ingressos, la situació legal, l’ètnia o qualsevol altra cosa. Per això és tan important que es doni prioritat a la vacunació de les persones grans a tot el món. Les persones amb més risc de contraure malalties greus i morir a causa de la Covid-19, inclosos els treballadors sanitaris i les persones grans, han de ser les primeres, i han de ser les primeres a tot arreu», ha afegit.

Temes:

Vacunes