DESASTRE ECOLÒGIC

El fiscal es querella contra l’empresa de Montornès per l’incendi que va contaminar el Besós

  • La companyia havia sigut sancionada en dues ocasions per la Generalitat

  • L’abocament ocasionat pel sinistre va provocar la mort de milers de peixos

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Fiscalia de Barcelona ha presentat una querella contra directius i tècnics de l’empresa Dictesa per l’incendi ocorregut l’11 de desembre del 2019 a la planta de Montornès del Vallès i que va causar abocaments i la contaminació del riu Besòs, on es van trobar desenes de peixos morts. El ministeri públic té oberta una altra investigació, encara no finalitzada, sobre l’actuació de la Generalitat en relació amb el control d’aquesta companyia. 

El fiscal coordinador de delictes contra el medi ambient, Toni Pelegrín, va iniciar unes diligències després de l’incendi, pel qual Protecció Civil de la Generalitat va haver d’activar el Pla d’Emergència Exterior del Sector Químic de Catalunya (Plaseqcat) i es van evacuar les persones que estaven a 500 metres al voltant del lloc dels fets.

El sinistre es va produir a la planta industrial de l’empresa Dictesa, dedicada al reciclatge de dissolvents i tractament de residus industrials, que des del 2017 ha sigut sancionada en dues ocasions, per un import de 48.000 i 10.000 euros, per incompliments de la normativa vigent, segons el Departament de Territori i Sostenibilitat.

Almenys dues sancions

L’empresa estava sotmesa a un programa d’inspecció per part de l’Agència de Residus de Catalunya, que en els tres últims anys ha realitzat dues inspeccions. La del 2017 es va tancar el 7 de maig del 2018 amb una sanció de 48.000 euros, que l’empresa va liquidar, al detectar-se un emmagatzemament superior a la capacitat permesa, l’acumulació de materials fora de lloc (envasos buits) i la falta de traçabilitat en la gestió documental de residus. En la del 2019 es va obrir un nou expedient sancionador, notificat el 8 d’octubre, amb una sanció de 10.000 euros. L’expedient es va tancar el 3 de desembre.

Notícies relacionades

Arran del sinistre i com a mesura de precaució, la Generalitat va activar el Pla d’emergència exterior del sector químic de Catalunya (Plaseqcat), uns 250 treballadors van ser desallotjats del polígon industrial i es va recomanar el confinament de les persones vulnerables en zones pròximes a la planta a les poblacions de Montornès, Montmeló, Martorelles i Vilanova del Vallès.

Les tasques d’extinció pròpies de l’incendi van provocar abocaments directes al riu Besòs, segons l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), que va confirmar que hi va haver afectació de la qualitat de l’aigua i afectacions al medi ambient, ja que en les primeres inspeccions efectuades es van localitzar exemplars de peixos morts en alguns trams del riu.