De més de 65 anys

Sanitat es reuneix per decidir si recomana la vacuna d’AstraZeneca en persones grans

L’Agència Europea del Medicament l’ha aprovat en tots els grups d’edat mentre que Alemanya la dispensa a persones d’entre 18 i 64 anys

(FILES) In this file photo taken on July 21  2020 a general view is pictured of the offices of British-Swedish multinational pharmaceutical and biopharmaceutical company AstraZeneca PLC in Macclesfield  Cheshire on July 21  2020  - Shares in British pharmaceuticals group AstraZeneca slumped on December 14  2020 on investor doubts over a gigantic  39-billion (32 2-billion-euro) purchase of US biotech firm Alexion  analysts said  (Photo by Paul ELLIS   AFP)

(FILES) In this file photo taken on July 21 2020 a general view is pictured of the offices of British-Swedish multinational pharmaceutical and biopharmaceutical company AstraZeneca PLC in Macclesfield Cheshire on July 21 2020 - Shares in British pharmaceuticals group AstraZeneca slumped on December 14 2020 on investor doubts over a gigantic 39-billion (32 2-billion-euro) purchase of US biotech firm Alexion analysts said (Photo by Paul ELLIS AFP) / PAUL ELLIS

2
Es llegeix en minuts

El Grup de Treball Tècnic de Vacunació Covid-19 de la Ponència del Programa i Registre de Vacunacions del Ministeri de Sanitat es reuneix aquest dimarts per decidir si, finalment, recomana l’ús de la vacuna d’AstraZeneca i la Universitat d’Oxford contra la Covid-19 en persones grans. Demà, la Comissió de Salut Pública del ministeri es pronunciarà sobre la recomanació d’aquest comitè d’experts.

Així ho va avançar ahir en roda de premsa el director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), Fernando Simón, que va apuntar que «és molt possible» que es recomani només per a grups més joves a causa de la falta d’evidència científica en persones grans als assajos clínics realitzats per la companyia.

«Demà es reuneix la ponència en què es tancaran els grups a què aniran destinades les diferents vacunes. Amb la informació que disposem fins ara, els assajos clínics no s’han realitzat en persones de més d’aproximadament 55 anys, per això és molt possible que al no tenir evidència d’efectes secundaris i eficàcia en aquests grups es recomani per a grups més joves, que sí que han format part d’aquests assajos. A falta d’alguna informació, entenc que se serà prudent», va detallar aquest dilluns.

Així, considera que Espanya podria seguir l’exemple d’Alemanya, els experts en vacunació de la qual van apuntar la possibilitat de no vacunar persones de més de 65 anys amb la injecció d’AstraZeneca. «Pel que he sentit, tot i que és molt preliminar, és molt possible que a la Unió Europea tendim al que ha recomanat Alemanya», va detallar.

Notícies relacionades

En cas de ser així, Sanitat es desmarcaria de la recomanació realitzada divendres passat per l’Agència Europea del Medicament (EMA, per les seves sigles en anglès), que va optar per aprovar-la en tots els grups d’edat de més de 18 anys.

Dijous passat, el grup d’experts que assessora el Govern alemany en matèria de vacunació va aconsellar que aquesta vacuna no s’administri a persones de més de 65 anys per evidència científica «insuficient». En concret, el Comitè Permanent de Vacunació de l’Institut Robert Koch d’Alemanya (STIKO, per les seves sigles en alemany) va assenyalar en un comunicat que «actualment no es disposa de prou dades per avaluar l’eficàcia de la vacuna a partir dels 65 anys». «La vacuna d’AstraZeneca, a diferència de les vacunes d’ARNm, només ha d’oferir-se a persones de 18 a 64 anys en cada etapa», va establir l’organisme.