Trànsit aeri des d’aquest dimecres

Espanya no deixarà entrar viatgers del Brasil i Sud-àfrica per contenir les noves variants de Covid

  • Els ciutadans espanyols o andorrans, així com els residents en aquests països, sí que podran volar

2
Es llegeix en minuts

Espanya no deixarà entrar viatgers del Brasil i Sud-àfrica per les noves variants de Covid detectades en aquests països, segons ha anunciat el Govern aquest dimarts. Els ciutadans espanyols o andorrans, així com els residents en aquests països, sí que podran volar, ha detallat la ministra portaveu, María Jesús Montero.

Acordada pels ministeris de la Presidència, Sanitat i Transports, la nova ordre entra en vigor aquest dimecres a les 9 del matí i estarà vigent dues setmanes, fins al pròxim dia 17, quan es revisarà si es manté en vigor. La mesura és similar a la que ja es va prendre amb el Regne Unit a finals de l’any passat, per evitar la propagació de la soca britànica.

La ministra d’Afers Exteriors, la Unió Europea i Cooperació, Arancha González Laya, ja va avançar que Espanya restringiria la mobilitat amb tercers països per evitar «de manera quirúrgica» que s’estenguin aquestes soques, més contagioses.

Ja la setmana passada, el Ministeri de Sanitat va respondre a una petició de la Comunitat de Madrid en aquest sentit, recordant que «l’entrada a totes les persones nacionals de països tercers, entre els quals, Brasil i Sud-àfrica, està denegada tret d’excepcions». En una carta remesa per l’exministre de Sanitat Salvador Illa, datada el dilluns 25 de gener, l’ara candidat del PSC respon a una altra missiva del conseller de Sanitat de la Comunitat de Madrid, Enrique Ruiz Escudero.

En concret Illa fa referència al compliment de l’ordre 1277/2020, de 29 de desembre, per la qual es modifica l’ordre INT/657/2020, de 17 de juliol, per la qual es modifiquen els criteris per a l’aplicació d’una restricció temporal de viatges no imprescindibles des de tercers països a la Unió Europea i països associats Schengen per raons d’ordre públic i salut pública amb motiu de la crisi sanitària ocasionada per la Covid-19. «En aquest sentit, els vols procedents del Brasil transporten exclusivament persones que s’acullen a les esmentades excepcions essencials i que continuarien venint en cas d’una eventual limitació dels vols», afegeix la carta.

Notícies relacionades

Així mateix, Illa recorda a Escudero que «el Brasil i Sud-àfrica estan inclosos a la llista de països de risc» contemplats en la resolució en què s’especifiquen les modalitats de proves diagnòstiques d’infecció activa per a SARS-CoV-2 en relació amb els controls sanitaris que s’han de portar a terme als punts d’entrada d’Espanya, per això, a tots els viatgers procedents d’aquests països se’ls exigeix una prova diagnòstica d’infecció activa per a SARS-CoV-2 amb resultat negatiu realitzada en les 72 hores prèvies d’arribar a Espanya.

Quant a Sud-àfrica, aclareix que «no hi ha vols directes a Espanya, però s’han reforçat igualment els controls a les persones el viatge dels quals tingui origen en aquest país i que hagin fet escala en aeroports d’altres països».