Per accelerar la immunitat

Andalusia estudia vacunar gent gran de 80 anys en estadis i grans superfícies

Per a les persones que no tinguin problemes de mobilitat i puguin acostar-se als centres de salut o a espais habilitats per rebre l’antídot

Estudia també la possibilitat que ofereixen els camions de cribratges per portar la vacunació també especialment a les zones rurals

Andalusia estudia vacunar gent gran de 80 anys en estadis i grans superfícies
3
Es llegeix en minuts

El director del Pla Estratègic de Vacunacions d’Andalusia, el doctor David Moreno, ha manifestat aquest dimarts que està previst realitzar vacunacions massives contra el coronavirus a majors de 80 anys, sense problemes de mobilitat, a grans superfícies, com poden ser palaus de congressos o estadis, una cosa que en aquest moment s’està estudiant.

En declaracions a Canal Sur Radio, recollides per Europa Press, Moreno ha exposat que s’estan analitzant diferents estratègies de vacunació, una de les quals és que els grans dependents amb problemes de mobilitat siguin vacunats a casa seva, mentre que les persones més grans de 80 anys que puguin desplaçar-se siguin vacunades tant en centres de salut com en grans espais habilitats per a això.

Són diferents estratègies de vacunació, segons ha recalcat, per arribar el més ràpid possible a aquest tipus de població, i s’ha referit també a la possibilitat que ofereixen els camions de cribratges per portar la vacunació també especialment a les zones rurals.

D’altra banda, Moreno ha considerat «molt complicat» arribar al mes de juny amb un 70% de la població immunitzada contra el coronavirus, a causa del ritme al qual estan arribant les vacunes en aquests moments. Ha defensat que el sistema sanitari andalús té capacitat per subministrar setmanalment fins a 350.000 dosis de la vacuna si arribés aquesta quantitat.

Moreno ha assenyalat que aquesta setmana està previst que es posin entre 75.000 i 80.000 dosis, una xifra que està lluny d’aquesta petició que el president de la Junta, Juanma Moreno, ha fet que arribin a Andalusia 350.000 vacunes setmanals.

Al ritme al qual estan arribant les vacunes, segons ha afegit, cal situar-se en un escenari que el 70% de la població espanyola no estarà immunitzada fins a l’any 2022.

En aquests moments a Andalusia hi ha 90.880 persones a les quals ja se’ls ha subministrat les dues dosis de la vacuna. Moreno ha explicat que la immunitat sorgeix a la setmana de rebre la segona dosi i que la vacunació evita que la persona emmalalteixi, però encara no és clar si pot ser portadora del virus i transmetre’l, de manera que ha de continuar mantenint totes les mesures de seguretat.

Així mateix, ha assenyalat que s’han donat alguns casos puntuals al món d’infecció en persones ja vacunades amb les dues dosis.

Moreno ha indicat que, sens dubte, poden donar-se casos de contagis, com s’ha vist, després d’haver rebut una primera dosi de la vacuna, ja que la immunitat només s’adquireix a la setmana d’haver rebut la segona dosi.

Respecte a la possibilitat d’extreure sis dosis d’un vial de la vacuna de Pfizer, ha assenyalat que a Andalusia hi ha prou xeringues que tenen aquesta capacitat, tot i que no és una tasca fàcil. Ha apuntat que la setmana passada es van treure sis dosis del 98% dels vials.

Així mateix, ha insistit a defensar la capacitat d’Andalusia per posar fins a 350.000 vacunes setmanals, apuntant que ja hi ha una experiència amb la campanya de la vacunació de la grip, amb fins a 435.000 dosis de la vacuna subministrades la tercera setmana de novembre. 

Notícies relacionades

«Si som capaços d’això, som capaços de fer-ho amb la vacuna contra la Covid. Tenim personal sanitari i infraestructura per poder posar perfectament aquestes 350.000 vacunes setmanals», ha recalcat.

Quant al nivell d’acceptació de la vacunació, David Moreno ha assenyalat que a Andalusia és «molt alt», ja que s’ha vacunat el 98% dels residents i treballadors de residències d’avis, i el 83% dels professionals sanitaris, entre els quals encara hi ha un 15% que encara no té decidit si vacunar-se.