10 milions de morts per aquesta malaltia

El càncer de mama desplaça el de pulmó com el més comú al món

El coronavirus ha provocat la interrupció de la meitat dels serveis dedicats a la detecció i tractament

Un de cada vuit homes i una de cada onze dones moriran com a conseqüència d’aquesta malaltia

cjane20727630 a woman undergoes a mammography exam  a special type of x ra161019113500

cjane20727630 a woman undergoes a mammography exam a special type of x ra161019113500 / ERIC GAILLARD

3
Es llegeix en minuts

El càncer de mama s’ha convertit en el més comú en àmbit mundial i ha desplaçat el de pulmó, que durant més de dues dècades va ser el tumor maligne més estès i causant del major nombre de morts, segons ha confirmat aquest dimarts l’Organització Mundial de la Salut (OMS).

En general, atesa la situació actual, una de cada cinc persones patirà algun tipus de càncer durant la seva vida, mentre que un de cada vuit homes i una de cada onze dones moriran com a conseqüència d’aquesta malaltia.

Menys diagnòstics per la Covid

La pandèmia de coronavirus ha posat en perill l’atenció sanitària a tot el món i ha provocat la interrupció de la meitat dels serveis dedicats a la detecció i tractament del càncer, tot i que l’impacte s’ha concentrat en els països d’ingressos mitjans i baixos.

Algunes nacions desenvolupades van poder engegar a temps programes per assegurar que les persones amb símptomes de càncer tinguessin un ràpid diagnòstic, ha explicat a la premsa el doctor André Ilbawi, especialista en càncer de l’OMS.

Es tem que la interrupció dels serveis de diagnòstic i tractament incrementi la mortalitat per càncer en els pròxims anys, ha reconegut Ilbawi, que ha presentat una anàlisi sobre la progressió d’aquesta malaltia en vigílies del Dia Mundial del Càncer, el 4 de febrer.

10 milions de morts el 2020

Segons dades actualitzades, 19,3 milions de persones van ser diagnosticades de càncer el 2020 i 10 milions van morir. «Hem d’acceptar que el nombre de persones amb càncer està augmentant, però fins i tot en aquest missatge hi ha esperança perquè això es deu en gran part que les persones estan vivint més temps», afirma l’expert.

Si bé els casos de càncer s’incrementen cada any, ocorre el mateix amb la probabilitat de supervivència, gràcies als avenços en els tractaments i a les millores pel que fa a la seguretat i l’eficàcia de les medicines.

També contribueix a la supervivència que els diagnòstics s’obtinguin abans. «Quan mirem les gràfiques, hi ha un augment més gran en el nombre de casos que en el nombre de morts, cosa que ens indica que hi ha progrés en els tractaments», ha dit Ilbawi.

No obstant, la situació global encara és difícil d’analitzar perquè només hi ha capacitat per comprendre l’impacte dels tractaments en els estats rics. «Els països en desenvolupament no porten un control de quina és la possibilitat de sobreviure als diferents tipus de càncer», ha afegit Ilbawi.

Serà en aquest últim grup de països, que concentren actualment el 67% de casos i morts per càncer, on el nombre de nous casos es dispararà en els pròxims vint anys, d’acord amb les projeccions de l’OMS.

Immunoteràpia contra el càncer

Immunoteràpia contra el càncerEntre les maneres de lluitar contra el càncer més prometedores destaca la immunoteràpia, que l’OMS va incorporar el 2019 a la seva llista de tractaments essencials per a malalts amb melanoma, tot i que el seu elevat preu és una barrera per a l’accés a aquesta nova branca revolucionària de la medicina.

En el cas de pacients amb melanoma que s’ha estès a altres parts del cos, la immunoteràpia augmenta entre el 30 i el 40% les probabilitats de sobreviure. A les nacions riques, es tracta d’un tractament que cada vegada és més utilitzat per abordar diferents tipus de càncer.

Factors de risc

Per al càncer de mama, un dels factors de risc més comuns és l’obesitat, però l’increment en la seva incidència també es deu a l’augment de la població i que altres malalties que poden complicar el diagnòstic són millor tractades.

Notícies relacionades

El consum de tabac és individualment el primer factor de risc i responsable del 22% de morts per càncer en general.

Altres factors són el reduït consum de fruites i verdures, la falta d’activitat física, l’alcohol, infeccions com l’hepatitis o el virus del papil·loma humà i la contaminació ambiental en interiors i exteriors, recorda l’OMS.

Temes:

Càncer