Recomanacions

Què cal fer davant un terratrèmol

  • Els experts recomanen, sobretot, mantenir la calma i no entrar en pànic. A partir d’aquí, aquestes són algunes recomanacions 

Què cal fer davant un terratrèmol
3
Es llegeix en minuts

¿Què cal fer davant un terratrèmol? L’Institut Andalús de Geofísica, amb seu a la Universitat de Granada (UGRA), ofereix una sèrie de recomanacions que comencen abans de la tremolor, ja que la prevenció és important, sobretot en zones de gran activitat sísmica.

Segons dades facilitades per la Xarxa Sísmica, Espanya pateix uns 2.500 terratrèmols a l’any, però només una mitjana del 0,96% anual –uns dos al mes– arriben a ser notats per la població.

Material i plans d’evacuació abans del terratrèmol

Farmaciola, números d’emergència i subministraments

A més d’una farmaciola de primers auxilis, llanternes o piles, és important saber com desconnectar la llum, el gas i l’aigua  de la vivenda i tenir previst un pla d’actuació en cas d’emergència. Entre altres coses, comptar amb un lloc de trobada per al reagrupament de la família.

Tingui a mà els números d’emergència: Protecció Civil, bombers, sanitaris i policia, si bé totes les emergències estan centralitzades en el 112.

Revisi l’estructura de la seva vivenda

Si la seva vivenda es troba en una zona d’alta activitat sísmica, no col·loqui objectes pesants a sobre de mobles alts i fixi a les parets mobles com armaris. És convenient que revisi periòdicament l’estructura de la vivenda.

El primer consell de qualsevol expert és mantenir la calma, si la tremolor no és forta, durarà poc.

Si el terratrèmol és fort, quedi’s dins de l’edifici si és a dins, i a fora si el sorprèn a l’exterior. Entrar o sortir dels edificis pot causar-li accidents per despreniments de cornises o altres elements.

Si el sorprèn dins d’un edifici 

Dins de l’edifici, busqui estructures fortes. Pot servir situar-se sota una taula o del llit, al costat d’un sofà, al costat d’un taulell si és en un bar o restaurant, entre dues files de seients en un teatre o un cine, en un racó i, sobretot, mantingui protegit el cap.

Allunyi’s de parets exteriors, finestres, vidres (miralls) i vitrines, així com de mobles pesants o objectes que puguin caure.

No utilitzi l’ascensor i mai fugi precipitadament cap a la sortida.

Apagui qualsevol foc. No utilitzi cap tipus de llumins, encenedors o espelmes (qualsevol tipus de flama) durant o immediatament després de la tremolor.

Si el sorprèn a l’exterior

Fora d’un edifici, allunyi’s de cables elèctrics, cornises, vidres, ampits, etc. Dirigeixi’s cap a llocs oberts i eviti córrer.

Si viatja amb cotxe quan arriba el terratrèmol

Si va amb cotxe quan ocorre la tremolor, pari’s i quedi’s a l’interior, lluny de ponts i esvorancs.

Eviti entrar en pànic o que d’altres ho facin

Guardar la calma li continuarà sent útil, així com fer que els altres la guardin. Eviti entrar en pànic.

Comprovi si algú està ferit. Els ferits greus no s’han de moure, tret que tingui coneixements de com fer-ho; en cas de foc o perill d’ensorrament, mogui’l amb precaució.

Comprovi l’estat de les conduccions d’aigua, gas i electricitat. Davant qualsevol dubte, tanqui les claus de pas generals i comuniqui-ho als tècnics o autoritats.

No utilitzi el telèfon. Faci-ho només en cas d’extrema urgència o utilitzi el sistema de missatges, per evitar el col·lapse dels serveis telefònics.

Connecti la ràdio per rebre informació o instruccions de les autoritats.

Tingui precaució a l’obrir armaris, alguns objectes poden haver quedat en posició inestable.

Una sortida ordenada d’un edifici danyat, fonamental

Després d’un sotrac molt violent surtin ordenadament i gradualment de l’edifici que ocupin, sobretot si aquest té danys.

Després d’una tremolor forta, arriben les rèpliques.

Després d’un terratrèmol fort, se’n produiran d’altres anomenats rèpliques, generalment més petits que el principal, que poden ser causa de destrosses addicionals.

Sismes submarins després d’una tremolor marina

Notícies relacionades

Si l’epicentre d’un gran terratrèmol és marí pot produir-se un sisme submarí. Mantingui’s allunyat de la platja.

Actuï segons les normes o recomanacions davant emergències sísmiques i les directrius de Protecció Civil.