Pressió hospitalària

La xifra d’ingressats per Covid a Catalunya supera els 3.000 i les ucis continuen pujant

  • La velocitat de transmissió (Rt) i la positivitat continuen a la baixa: l’epidèmia ja està en regressió, tot i que encara no es nota als hospitals

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

La pressió hospitalària a Catalunya segueix a l’alça. Aquest dilluns, la Conselleria de Salut ha registrat 80 més persones ingressades amb Covid-19, que sumen ja un total de 3.038 a les plantes de tots els hospitals del territori. D’aquestes, 684 estan en unitats de cures intensives (ucis), nou més que el dia anterior. El pic de malalts amb el virus en ucis de la segona onada van ser 594, una cosa que ja s’ha superat en aquesta tercera onada. En la primera, hi va arribar a haver 1.528 malalts en aquestes unitats.

«Les pròximes setmanes continuaran sent complicades. Cridem a continuar reduint la interacció social. La corba de contagis a Espanya està descontrolada i disparada», ha dit en roda de premsa la consellera de Salut, Alba Vergés. La pressió hospitalària ja obliga a desprogramar activitat que no sigui de Covid.

A Catalunya, els indicadors epidemiològics (excepte els de la pressió assistencial) fa dies que estan a la baixa. El territori encara no ha arribat al pic d’ingressats pel virus, però sí que va superar la setmana passada el pic de nous contagis. La velocitat de transmissió (o Rt) s’ha situat aquest dilluns en 0,93. Quan aquest indicador està per sota d’1 significa que la pandèmia està en regressió. «És impressionant que en aquesta situació la corba estigui baixant», ha destacat el director de la Unitat de Seguiment de la Covid-19 a Catalunya, Jacobo Mendioroz.

Catalunya ha comptabilitzat en les últimes 24 hores 1.999 nous casos de Covid. No s’ha notificat cap mort, però la conselleria matisa que durant els dies 23 i 24 de gener els serveis funeraris van comunicar 165 defuncions per Covid que no s’han pogut incorporar aquest cap de setmana al registre per un error en el sistema informàtic de comunicació. Aquestes defuncions s’afegiran a les que es comunicaran demà.

«La situació assistencial és dolenta, aquesta tercera onada ens ha agafat amb més gent en plantes d’hospitals i en ucis. Tot i que la corba està baixant, ens ha agafat amb més malalts ingressats», ha dit Mendioroz, per explicar per què la pressió assistencial és més gran ara que a l’octubre.

Un altre indicador que va a la baixa és, per exemple, la positivitat en els tests d’antígens. «Fa 10 dies estàvem en un 30% i ara en un 20%», ha afegit l’epidemiòleg, que, no obstant, ha mostrat la seva preocupació per regions com les Terres de l’Ebre, Barcelona i l’Alt Pirineu, en concret, Olot, la Vall d’Aran i algunes zones del Montsià.

Segons la consellera Vergés, Catalunya ha rebut aquest dilluns 59.000 dosis de la vacuna de Pfizer que s’utilitzaran per posar la segona dosi als qui ja s’han vacunat de la primera. Aquesta setmana també arribaran 8.000 dosis més de Moderna. A més, Vergés ha destacat que la setmana passada Catalunya va realitzar 374.000 proves de coronavirus, molt lluny de les 140.000 setmanals de Madrid o de les 180.000 setmanals d’Andalusia.

Hospitals 'satèl·lit’

Notícies relacionades

Aquest dilluns ha entrat en funcionament l’«hospital satèl·lit» de l’Hospital Universitari de Bellvitge (l’Hospitalet de Llobregat), el primer dels sis espais polivalents previstos pel Govern a posar-se en marxa. 

Els pròxims hospitals ‘satèl·lit’ a entrar en funcionament seran el del Germans Trias i Pujol (Can Ruti, a Badalona), entre l’1 i 2 de febrer, seguit dels annexos del Vall d’Hebron i de l’Arnau de Vilanova (Lleida), que obriran les portes durant el mes de febrer; el del Moisès Broggi (Sant Joan Despí), que es posarà en marxa al març, i el del Parc Taulí (Sabadell), previst per a la tardor del 2021.