La borrasca ‘Hortense’ causa destrosses al seu pas per Barcelona i diverses comarques catalanes

Els bombers han atès 675 avisos, la majoria per arbres caiguts, vidres trencats i tendals aixecats

Tres persones han resultat ferides lleus per l’impacte d’objectes

La borrasca ‘Hortense’ causa destrosses al seu pas per Barcelona i diverses comarques catalanes
4
Es llegeix en minuts

Catalunya està en alerta pel pas de la borrasca ‘Hortense’, que porta forts vents a tot Espanya. Els efectes del pas de l’‘Hortense’ s’han deixat notar a primera hora d’aquest divendres, quan el cel s’ha ennegrit i s’han registrat no només fortes ratxes de vent, sinó també intenses precipitacions. El front de tempestes ha afectat especialment la zona del Camp de Tarragona i les comarques de Barcelona. A la capital catalana i a ciutats pròximes com Mataró (Maresme), el vent ha arribat a arrencar arbres i a Lleida, han volat les parets d’una nau industrial. A l’avinguda Diagonal han caigut almenys dues palmeres, una de les quals s’ha desplomat sobre un vehicle ocupat i ha ocasionat una ferida lleu.

L’Ajuntament de Barcelona ha ordenat el tancament de parcs i jardins per seguretat. El mateix ha fet l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat. Aquest dissabte està previst que reobrin amb normalitat, després que cap a les 19.30 hores Protecció Civil hagi desactivat la fase d’alerta del pla d’emergències per vent (Ventcat). .

Els Bombers han atès 675 avisos per incidents relacionats amb el vent fins a les 19 hores d’aquest divendres, i 61 entre les 17 i les 19 hores. I el telèfon d’emergències 112 havia rebut fins a les 17 hores 818 trucades per incidències amb les ventades, 261 al Vallès Occidental, 248 al Barcelonès i 72 al Maresme. La majoria dels avisos han sigut per arbres caiguts, vidres trencats i tendals aixecats.

El telèfon d’emergències 112 ha rebut durant aquest episodi un total de 854 trucades per 665 urgències relacionades amb el vent, la majoria per branques caigudes, risc estructural i obstacles a la calçada, i el Servei d’Emergències Mèdiques (SEM) ha atès tres persones per incidències relacionades amb el vent.

Al llarg d’aquest divendres, el Servei Meteorològic de Catalunya ha registrat ratxes de vent de fins a 117 quilòmetres/hora (km/h) a Montsec d’Ares (Lleida), 116,3 km/h a Montserrat-Sant Dimes (Barcelona) i 116,3 km/h a Terrassa.

El Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) ha atès tres persones ferides de caràcter lleu per incidències relacionades amb el vent, dues han sigut traslladades en estat lleu a l’Hospital del Mar i al de Sant Pau, i la tercera, molt lleu, ha sigut donada d’alta ‘in situ’.

L’Ajuntament de Barcelona, per la seva banda, ha desactivat a les 19.30 hores el pla per vent que estava en fase d’alerta des d’aquest matí, a causa de la millora de les condicions meteorològiques. Els Bombers de la capital catalana han fet un total de 178 serveis relacionats amb el temporal, també en la majoria dels casos per caiguda de branques i elements d’alguna façana. 

El Servei Meteorològic de Catalunya ha assenyalat que el front de pluges que ha escombrat el litoral no ha tingut greus conseqüències.

De fet, ja aquest migdia s’han registrat ratxes de vent superiors als 100 km/h, segons les dades del Meteocat. Així, per exemple, a Terrassa s’han registrat vents de 114,8 km/h, i de 107,6 km/h a Cervera. A la Barceloneta i a l’aeroport de Barcelona les ratxes també han superat els 80 km/h.

A Sabadell, el vent també ha trencat els pals i ha fet volar les banderes de la ciutat i d’Espanya. I han volat els vidres d’una botiga. També al Vallès Occidental, un arbre ha caigut just davant la seu del Consell Comarcal del Vallès Occidental, a Terrassa.

A Barcelona, les ratxes de vent fort que s’han produït aquest matí a la ciutat ha provocat la caiguda de tres palmeres i un pollancre. De les tres palmeres, una ha caigut a sobre d’un vehicle amb una noia jove dins, a prop de la plaça Pius XII, davant la facultat de Dret de la UB. La jove ha resultat ferida lleu.

Notícies relacionades

A Cervera (Segarra) el vendaval de primera hora del matí ha provocat importants desperfectes a empreses. A Tàrrega (Urgell) es té constància també que el fort vent s’ha emportat part d’una façana d’una empresa del polígon de la Canaleta.

Cel ennegrit

Abans de deixar pluges, l’‘Hortense’ ha sigut responsable de l’ennegriment del cel amb una impressionant columna de núvols frontal, fenomen que ha sigut capturat per molts aficionats a la meteorologia amb imatges espectaculars.