Vacunació de la Covid

Argimon es cura en salut

  • El secretari de Salut Pública ordena vacunar tots els treballadors dels hospitals, siguin sanitaris o no

  • Aquesta instrucció contrasta amb la del Ministeri de Sanitat, que anteposa els de primera línia

Barcelona     07 12 2020      Sociedad    El secretario de Salut Publica  Josep Maria Argimon   fotografiado colocandose la mascarilla en las dependencias del Institut Catala de Salut tras la entrevista   Fotografia de Jordi Cotrina

Barcelona 07 12 2020 Sociedad El secretario de Salut Publica Josep Maria Argimon fotografiado colocandose la mascarilla en las dependencias del Institut Catala de Salut tras la entrevista Fotografia de Jordi Cotrina / JORDI COTRINA

4
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Espanya està rebent, com altres països europeus, menys vacunes de les promeses inicialment per Pfizer a causa d’un problema de la producció. Com és lògic, a causa d’això s’ha tornat a alentir el ritme de vacunació i molts experts dubten que el país arribi a l’estiu amb el 70% de la població immunitzada, l’objectiu del Ministeri de Sanitat. I mentre això passa i les ucis s’acosten al nivell de la primera onada pandèmica, hi ha polítics i alts càrrecs militars que deliberadament treuen profit del desordre per vacunar-se ells per davant dels col·lectius vulnerables.

Però també ha passat que, ja que fins ara algunes instruccions eren confuses i no distingien entre personal sanitari i no sanitari, molts treballadors d’hospitals i centres de salut, fins i tot sense ser sanitaris i sense pertànyer als grups de risc, s’han vacunat. Administratius o personal de neteja i de cuina, per exemple.

En aquesta tessitura, el secretari de Salut Pública de Catalunya, Josep Maria Argimon, ha ordenat aquest divendres vacunar contra la Covid-19 tots els professionals dels centres assistencials, inclosos comandaments, personal d’administració o serveis i altres col·lectius essencials, per evitar brots intrahospitalaris. Això ja estava passant a molts centres catalans, així que aquesta instrucció, a més de posar ordre, evita possibles crítiques futures.

En una carta enviada als centres del sistema de salut de Catalunya, Argimon indica que «hem d’entendre els centres sanitaris com a centres segurs», per això es considera «una prioritat» vacunar tots els professionals dels centres de salut en aquesta primera fase del pla de vacunació contra el coronavirus.

Aquest escrit pretén «acabar amb les temptacions de fer demagògia sobre si els comandaments (directius), el personal d’administració i serveis i altres col·lectius essencials per al funcionament dels centres han de rebre la vacuna», ha assenyalat el secretari de Salut Pública a la carta.

Argimon també expressa la seva «confiança» que tothom està aplicant el millor criteri possible en cada moment «per obtenir la tan desitjada immunitat als centres sanitaris, de la mateixa manera que ho estem fent també a les residències» de gent gran.

Contrast amb Sanitat

No obstant, aquesta instrucció contrasta amb les que va establir dijous el Ministeri de Sanitat per al grup 2 de prioritat per rebre la vacuna, que inclou el personal de primera línia en l’àmbit sanitari i sociosanitari, que «té més risc d’exposició per portar a terme activitats d’atenció directa de pacients Covid». Però l’extens llistat de Sanitat no esmenta directius d’aquests centres sanitaris que sí que són considerats prioritaris per a l’Agència de Salut Pública de Catalunya, segons la missiva d’Argimon.

Per la seva banda, en una roda de premsa telemàtica aquest divendres, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha negat que hi hagués hagut canvis en el protocol de vacunació a l’etapa 1, en què es vacuna els interns i treballadors de residències de gent gran i els professionals de l’àmbit de la salut.

«La priorització és començar pels que estan a primera línia combatent la Covid-19 als hospitals i, després, els altres professionals que estan en aquests centres», ha assenyalat Vergés, que va concretar que en aquest segon grup no tots són sanitaris, ja que també hi ha personal de neteja o de cuina.

Picaresca

Els vials de la vacuna contenen cinc dosis, però en queda un últim que algunes autonomies estan malgastant. En les últimes setmanes han sigut notícia els casos de diferents alcaldes i regidors de tot Espanya que, fent ús de la picaresca, van aprofitar per vacunar-se amb aquest ‘culet’. El més sonat ha sigut el cas del conseller de Salut de Múrcia, Manuel Villegas (PP), que va dimitir dimecres al saber-se que tant ell com més de 400 funcionaris i alts càrrecs del Servei Murcià de Salut es van saltar el protocol del Ministeri de Sanitat i es van posar la vacuna contra la Covid-19.

Però hi ha hagut més casos. El Cap d’Estat Major de la Defensa (JEMAD), el general Miguel Ángel Villarroya, i altres alts càrrecs militars de l’Estat Major de la Defensa han rebut la primera dosi de la vacuna contra la Covid-19. La ministra de Defensa, Margarita Robles, ha demanat un informe.

A Catalunya va ser conegut el cas de l’alcalde de Riudoms (Tarragona), Sergi Pedret (JxCat), i un altre regidor, que van al·legar que la vacuna els va ser subministrada, per «aprofitar» les dosis que van sobrar d’una residència. Va ser un acte qualificat com a «poc exemplar» per part d’Argimon.

El PSOE va suspendre de militància i va obrir expedient a quatre alcaldes per vacunar-se de la Covid-19: l’alcalde de Rafelbunyol (València), Fran López; l’alcalde de Vergel (Alacant), Ximo Coll; l’alcaldessa d’Els Poblets (Alacant), Carolina Vives; i l’alcaldessa de Torrecampo (Còrdova), Francisca Alamillo.

Notícies relacionades

A més, l’Hospital Clínic de Madrid va reconèixer, per fi, que va vacunar contra la Covid 600 jubilats de l’hospital durant el cap de setmana passat, sense que estigués encara immunitzat tot el personal sanitari de primera línia, segons va revelar la cadena SER.

A Bilbao, José Luis Sabas, director de l’hospital de Santa Marina, i Eduardo Maiz, director de l’hospital de Basurto, van dimitir dimecres per vacunar-se sense respectar el torn.