coronavirus

Restriccions per Covid a les comunitats autònomes: confinaments i prohibicions

Restriccions per Covid a les comunitats autònomes: confinaments i prohibicions
Es llegeix en minuts

El Periódico

Mentre el ministre de Sanitat, Salvador Illa, estudia la petició de diverses comunitats per avançar el toc de queda davant el repunt de casos de coronavirus, les autonomies s’han de regir per les mesures fixades dins de l’estat d’alarma, que cadascú està aplicant de diversa manera.

Les mesures adoptades per a tot Espanya, en principi fins al maig, passen per l’ús obligatori de mascareta en llocs públics, circulació limitada de les persones entre les 23 hores i les 6 hores, entrada i sortida restringida de persones del territori de cada comunitat i límit de sis persones en reunions, llevat que es tracti de convivents.

Aquestes són els detalls concrets de cada autonomia, ordenats alfabèticament:

ANDALUSIA 

El Govern andalús demana als seus ciutadans que, «de forma solidària i voluntària», es quedin a casa seva a partir de les vuit del vespre. En aquests moments aplica el tancament de tots els municipis amb més de 500 casos d’incidència, en 141 amb més prohibicions perquè la incidència supera els mil casos

ARAGÓ 

El Govern aragonès ha decretat el confinament perimetral de les tres capitals de província –Osca, Saragossa i Terol– i de sis municipis de més de 10.000 habitants, avançament del toc de queda a les 22 hores, restricció de les reunions a quatre persones i avançament a les 18 hores el tancament de tots els establiments comercials no essencials de divendres a diumenge, fins al 15 de febrer. 

ASTÚRIES 

El 36% dels asturians estan confinats als seus municipis de residència, a més es tanquen els centres comercials –llevat dels establiments d’activitats essencials– i els locals d’hostaleria només podran atendre a les terrasses. Gijón i Mieres quedaran tancats perimetralment des del diumenge 24 de gener i durant 14 dies, amb la qual cosa gairebé 7 de cada 10 habitants de la comunitat autònoma ja estaran afectats pels confinaments municipals. 

BALEARS

El Govern balear, partidari d’un nou horari de toc de queda, no ha establert cap confinament perimetral. A Mallorca i Eivissa estan prohibides les reunions socials i familiars entre persones no convivents i s’ha decretat el tancament de bars, restaurants, centres comercials i gimnasos fins al 30 de gener. Els centres comercials hauran de tancar si tenen més de 700 metres quadrats de superfície a Mallorca i més de 400 a Eivissa, llevat del referit a la venda d’articles essencials. 

CANÀRIES

Ha pujat del 2 al 3 el nivell d’alerta per evitar la propagació de la Covid-19 aplicat a l’illa de Gran Canària mentre que a Tenerife es redueix del 3 al 2. La fase 3 suposa toc de queda a les 22 hores, les reunions de ciutadans només poden ser de convivents (amb un màxim de 4 persones en restauració), l’hostaleria només pot atendre a les terrasses i els gimnasos tanquen. A més, s’imposen noves restriccions a Lanzarote i La Graciosa, que a partir de dissabte entraran en un nivell 4 que, entre altres mesures, inclou el tancament de totes les activitats econòmiques no essencials a les 18.00 hores, en el cas de Lanzarote per triplicar la incidència acumulada respecte a altres zones.

CANTÀBRIA 

Tancament de l’interior dels locals d’hostaleria i els establiments comercials de més de 400 metres quadrats. Ha suspès els actes de més de 300 persones. Tancament perimetral de la comunitat i toc de queda entre les 22 hores i les sis del matí. Un terç d’aforament en cines, teatres, museus, biblioteques, monuments i continua amb la prohibició d’activitats en parcs i platges des de les 20 a les 8 hores.

CASTELLA-LA MANXA 

El Govern castellanomanxec demana poder canviar el toc de queda. Té fixat a les 10 del vespre el toc de queda, fins a les 7 hores; tancament perimetral tots els municipis així com tota l’hostaleria i les grans superfícies, excepte aquelles botigues que venguin productes essencials. 

CASTELLA I LLEÓ

Castella i Lleó ha avançat a les 20 hores el toc de queda de forma unilateral (mesura recorreguda per l’Executiu davant el Suprem), tancament perimetral per províncies i la limitació de les reunions a quatre persones no convivents. Des d’aquest divendres tancarà tots els seus centres culturals, suspendrà la seva agenda institucional de reunions, inclòs el Consell de Govern que serà telemàtic, i elevarà el nombre de funcionaris que fan teletreball.

CATALUNYA 

La Generalitat ha ampliat les restriccions fins al 7 de febrer i els centres comercials, els gimnasos i les botigues de més de 400 metres quadrats continuaran tancats. Limitats els horaris i aforaments del sector de la restauració, que només podran servir presencialment esmorzars i dinars, i el toc de queda nocturn continuarà sent entre les 22 i les 6 hores. 

CEUTA

Tancament perimetral fins al 31 de gener i ha restringit la mobilitat nocturna de la població entre les 22 i les 6 hores. 

COMUNITAT VALENCIANA

La Generalitat Valenciana, partidària de nous tocs de queda. L’Ajuntament de València elimina totes les activitats que generin concentracions de persones a les seves instal·lacions i impulsa la cita prèvia. 

EUSKADI

Bilbao queda confinada perimetralment a partir de la mitjanit d’aquest divendres i amb l’hostaleria tancada per l’alta incidència de la Covid-19, situació que afecta 50 municipis més d’Euskadi. 

EXTREMADURA 

La Junta d’Extremadura prohibeix la mobilitat intermunicipal a totes les localitats i ha ampliat el tancament de l’hostaleria i comerç no essencial als municipis de més de 3.000 habitants, ja que fins ara la limitació s’aplicava en els de més de 5.000. 

GALÍCIA

A Galícia, hi ha toc de queda a les 22 hores i tancament perimetral d’un total de 63 municipis, incloses les set ciutats, aïllats de manera individual des d’aquesta mitjanit.

LA RIOJA

El Govern de La Rioja tanca, entre el 22 de gener i el 23 de febrer, tots els locals, establiments, serveis i activitats no essencials i el confinament perimetral dels seus 174 municipis, excepte per acudir a comprar, a treballar, a centres sanitaris i educatius i cuidar persones que ho necessitin, entre d’altres.

MADRID

El Govern regional recolza la reforma del decret de l’estat d’alarma perquè cada regió adopti més restriccions a la mobilitat nocturna però manté el toc de queda de 23 a 6 hores; tancament hostaleria a les 22 hores. Restriccions a 47 zones bàsiques de salut amb alta incidència de contagis. Les farmàcies i les clíniques dentals podran realitzar tests d’antígens a partir de la setmana de l’1 de febrer.

MELILLA

Tancament perimetral i els grups queden limitats a un màxim de quatre persones, amb un toc de queda entre les 22 i les 6 hores.

MÚRCIA 

Vol nou marge per al toc de queda. Prohibides reunions de persones no convivents, excepte per raons laborals o per a l’activitat lectiva als centres educatius. No permet l’ús compartit de vehicles particulars per part de dues persones no convivents. 

Et pot interesar

NAVARRA

La Comunitat Foral tanca l’hostaleria a les 21 hores, amb un aforament del 30% a l’interior dels establiments i del 100% a les terrasses, prohibit fumar a les terrasses. Aforament a les mitges i grans superfícies comercials del 30% i als domicilis es permet la reunió d’un màxim de sis persones de dues unitats convivencials. Tancament perimetral de la comunitat.