EDUCACIÓ

El Govern només ha entregat el 5% dels dispositius promesos a alumnes sense recursos

El nombre d’alumnes confinats creix un 15,5% respecte al desembre, i el de docents augmenta un 32% pel cribratge iniciat a tots els professionals de l’ensenyament

El Govern només ha entregat el 5% dels dispositius promesos a alumnes sense recursos
  • Educació espera ara poder entregar els 300.000 ordinadors i tauletes abans de l’abril després d’assegurar que serien per Nadal

  • La meitat dels dispositius destinats als docents (72.000 en total) ja han arribat als seus destinataris

  • Malgrat l’increment d’estudiants i profes a casa, més del 98% de la comunitat educativa va al centre amb normalitat

3
Es llegeix en minuts
Carlos Márquez Daniel
Carlos Márquez Daniel

Periodista

Especialista en Mobilitat, infraestructures, urbanisme, política municipal, medi ambient, àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El mateix cartell en totes les rodes de premsa des que va començar el curs 2020-2021. Amb un sol missatge: escoles obertes. Mentre el plafó segueixi allà, tot anirà bé, dins d’un ordre. Perquè el Departament d’Educació segur que té moltes coses al cap, però n’hi ha una que ho comanda tot, i és la voluntat que l’ensenyament, maltractat durant el primer trimestre de la pandèmia, es mantingui contra vent i marea i, si és possible, en les primeres etapes, sempre presencial. De moment s’ha aconseguit, amb xifres que avalen que els centres no exerceixen d’altaveu del virus. Però hi ha detalls per polir, que no són cosa menor, com els ordinadors i tauletes promeses als estudiants amb menys recursos. El Govern va dir que els tindrien abans de Nadal. Els 300.000. A 18 de gener s’han repartit poc més del 5%.

Núria Cuenca, secretària general d’Educació, ha sigut l’encarregada aquest dilluns de compartir la foto actual del sistema educatiu català. Amb xifres de dissabte passat, després d’una setmana de curs una vegada superada el Nadal, el nombre d’alumnes confinats ascendeix a 25.379, un 15,5% més que el 22 de desembre, últim dia de classes abans de les festes. Quant al personal docent, ara són 1.452 les persones que són a casa, un 32,2% més que al tancament de l’any. Augments significatius, però en els dos casos són percentatges molt baixos respecte al total: un 1,76% del total estudiants estan a casa per un 0,91 dels mestres i altres professionals de l’educació.

«Nivells sostenibles»

En aquest segon cas, aquest incrementi de més del 30% té molt a veure amb el cribratge voluntari a tot el personal iniciat el 13 de gener. Dels 170.000 professionals de l’ensenyament, ja s’han fet la prova 33.892, dels quals 565 han donat positiu (l’1,7%). En el cas de ser tutors, ha sigut necessari confinar al seu grup bombolla. «Són nivells sostenibles i manejables», ha defensat Conca. Les xifres, de fet, van en sintonia amb l’evolució del virus en la resta de la societat. Per contra, el nombre d’escoles tancades continua sent residual. Són només tres d’un total de més de 5.000. En aquest sentit, el temporal Filomena va ser molt més cruent amb l’ensenyament, amb afectació en 53 centres educatius de Catalunya.

Respecte als dispositius, la secretària general ha admès que no es va poder complir amb la idea inicial de repartir els 300.000 previstos abans de Nadal, i ha assegurat que la conselleria treballa ara amb la idea de poder distribuir-los tots abans que acabi aquest segon trimestre, el 26 de març. Problemes amb la fabricació i la distribució semblen ser l’origen del problema. Per això només se n’han entregat 15.510, el 5,17% del total. No passa el mateix amb els ordinadors promesos als professors. Són 72.000 i la meitat ja han arribat als seus destinataris. Cuenca s’ha referit als 30.000 ordinadors que el Govern es va comprometre a enviar a Catalunya. No n’ha arribat ni un de sol, i segons la secretària general d’Educació, «encara ni els han comprat».

Notícies relacionades

«Tenim un problema amb els ordinadors, no estan arribant, i les famílies que nosaltres atenem no tenen ni ordinador a casa ni internet», assenyalava a aquest diari a l’octubre Pep Prats, representant de la comissió de centres socioeducatius de la Federació d’Entitats d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (Fedaia). Segons una enquesta realitzada pel Consorci d’Educació de Barcelona, la bretxa estudiantil, o les diferències per seguir l’aprenentatge a casa, s’han multiplicat per sis amb la pandèmia.

Preinscripció presencial

Preinscripció presencialCuenca també ha fet referència a la preinscripció escolar, que culminarà a mitjans de maig amb l’elecció definitiva, però ara hauria de començar la tasca familiar d’anar a visitar les escoles. L’any passat van haver d’anul·lar-se aquestes incursions perquè va coincidir amb l’inici del primer confinament. Aquest any, segons ha avançat, la idea és mantenir-les, però amb restriccions. Grups de no més de 10 persones, mascareta, distància, desinfecció de la sala utilitzada i res de documentació en paper. Es faran, a més, fora de l’horari lectiu per no coincidir amb els alumnes i docents.