Municipis metropolitans demanen a la Generalitat que expedienti Endesa pels talls de llum

  • Els consistoris detecten un mateix patró de zones afectades: barris amb població vulnerable i amb un dèficit històric d’inversions

  • La Generalitat exigeix més competències en aquesta matèria i informa que va imposar 90 sancions entre el 2015 i el 2019

3
Es llegeix en minuts

El regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica de Barcelona, Eloi Badia, ha assegurat aquest divendres que la Generalitat s’ha compromès a obrir un expedient informatiu amb totes les incidències i talls de subministrament d’Endesa que superin els 30 minuts arran del temporal.

Ho ha dit en una roda de premsa després de la reunió entre representants de municipis metropolitans i la Conselleria d’Empresa i Coneixement de la Generalitat, a la qual també se li ha demanat un canal d’atenció i reclamació per a la ciutadania; revisar els protocols de comunicació de les incidències i dels plans de contingència i actuació en cas d’incidències.

Badia ha dit que l’Ajuntament ja ha detectat vuit barris en els quals es produeixen talls recurrents de subministraments: Raval, Torre Baró, Trinitat Nova, Hostafrancs, la Bordeta, Guinardó, Vila de Gràcia i Barceloneta. D’entre els municipis metropolitans, ha afirmat que ja són 13 els que han detectat zones amb talls: Barcelona, Badalona, Gavà, Montcada i Reixac, Castellbisbal, Cerdanyola del Vallès, Corbera de Llobregat, Montgat, Ripollet, Sant Vicenç dels Horts, Santa Coloma de Gramenet, Torrelles de Llobregat i Viladecans.

«Cada dia ens estan arribant nous municipis que ens notifiquen que en alguns dels seus barris hi ha talls amb un patró que es reprodueix: barris amb població més vulnerable i amb un dèficit històric d’inversions i manteniment», ha assegurat.

En la reunió han participat representants dels ajuntaments de Barcelona, Sabadell, Montcada i Reixac, Gavà, Rubí, Badalona i Terrassa, que han pogut compartir «part de la realitat» que es viu a la resta de Catalunya.

El regidor ha indicat també que els ajuntaments s’han mostrat sorpresos per la «falta d’eines» de la Generalitat per conèixer la situació, per la qual cosa ha demanat als mateixos municipis que els notifiquin les incidències que detectin.

«En la llei hi ha totes les eines per rebre aquesta informació, fiscalitzar-la, supervisar-la i fer inspeccions d’ofici», per la qual cosa l’expedient informatiu quedarà obert durant tres mesos perquè Endesa notifiqui tots els talls de subministrament que hagin superat els 30 minuts.

En el cas que es constati el compliment del servei i les obligacions de comunicació, els ajuntaments han instat la Generalitat que s’obrin canals per fer reclamacions i punts d’informació per als usuaris afectats.

Noranta sancions entre el 2015 i el 2019

La Generalitat ha informat que ha imposat a les distribuïdores 90 sancions per valor de 7,2 milions d’euros per la qualitat del subministrament elèctric en el període del 2015 al 2019, segons ha informat aquest divendres la Conselleria d’Empresa i Coneixement. La dada s’extreu de la reunió que ha mantingut Tremosa amb els ajuntaments, en la qual ha reclamat assumir competències plenes en matèria d’energia per poder disposar dels instruments necessaris per abordar tots aquells problemes socials que repercuteixen en el subministrament energètic.

Tremosa ha destacat que «Catalunya és el territori que més actua en tots aquells aspectes relacionats amb la qualitat del subministrament, i la que més sancions imposa». El director general d’Energia, Seguretat Industrial i Seguretat Minera, Manel Torrent, ha indicat que «potser els indicadors no són els més detallats, però són els que estableix la normativa estatal», i no els permeten, ara mateix, obligar les companyies distribuïdores a efectuar inversions addicionals.

Notícies relacionades

L’anàlisi dels diferents indicadors apunta a l’existència d’un conjunt de problemes d’àmbit social que es fan visibles a través dels problemes en el subministrament elèctric.

«La Generalitat ja està treballant en aquests problemes, i ahir mateix es va fer una reunió entre el Departament d’Interior, el Departament d’Empresa i Coneixement i Endesa per coordinar la lluita contra els talls de subministrament elèctric derivats del cultiu de marihuana», ha afegit el departament. La trobada també ha servit per demanar recolzament als alcaldes per aconseguir les competències plenes en matèria d’energia per a Catalunya.