Menys privacitat

Què signifiquen i com t’afecten les polèmiques noves condicions de WhatsApp

  • L’app obliga els seus usuaris a compartir les seves dades personals amb Facebook, però no afecta els europeus

  • La mesura alimenta la batalla entre Apple i Facebook pel mercat publicitari

2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Probablement en els últims dies t’has trobat amb un missatge d’advertència a l’entrar a WhatsApp. Això és perquè l’aplicació ha anunciat l’actualització de les seves condicions i polítiques de privacitat, amb les quals obligarà els usuaris que la utilitzin a compartir les seves dades personals amb Facebook, propietària de l’‘app’. ¿Què significa per a tu aquest canvi? ¿Com t’afectaran aquestes noves condicions?

En la lletra petita d’aquest missatge, WhatsApp adverteix que els canvis entraran en vigor el pròxim 8 de febrer. L’usuari ha d’acceptar aquesta compartició de les seves dades amb Facebook; de rebutjar-ho no podrà seguir utilitzant l’aplicació de missatgeria instantània. Quan el 2014 el gegant tecnològic de Mark Zuckerberg va comprar WhatsApp per 19.000 milions de dòlars va prometre que mantindria els dos serveis separats. No ha sigut així.

Aquesta nova obligació, no obstant, només afectarà els usuaris «que resideixen fora de la regió europea». Això suposa que tant els ciutadans de la Unió Europea com els del Regne Unit no es veuran afectats per les noves condicions de la plataforma. Llavors, ¿per què et surt aquest missatge a la pantalla demanant-te l’acceptació dels nous termes? Facebook ha explicat que tots els usuaris les han d’acceptar tot i que no s’apliqui en els comptes europeus.

Protecció europea de la privacitat

Als Estats Units la mesura ha aixecat les crítiques dels qui consideren el gest una falta de respecte a la privacitat en el maneig de dades i ha portat a un augment de descàrregues d’‘apps’ de missatgeria alternatives més privades com Telegram o Signal.

A l’altre costat de l’Atlàntic diversos eurodiputats han celebrat que l’exempció dels europeus d’aquestes mesures és un exemple del bon funcionament de la GDPR, la legislació comunitària sobre protecció de dades.

«WhatsApp no comparteix les dades dels seus usuaris a la regió europea amb Facebook per tal que Facebook utilitzi aquestes dades per millorar els seus productes o anuncis», va explicar un portaveu de la companyia.

Per als usuaris no europeus, la modificació permet que WhatsApp comparteixi les seves dades amb les altres empreses de Facebook, com Instagram i Messenger. La informació que es compartirà és el número de telèfon de l’usuari, el seu nom, l’adreça IP, pagaments o transaccions realitzades des de l’‘app’ així com la marca, model i empresa proveïdora del dispositiu. El contingut dels missatges, assegura, es mantindrà encriptat.

Batalla per la publicitat

Amb aquesta nova política, WhatsApp seguirà utilitzant les nostres dades personals i del mòbil per compartir-les amb tercers, però ara ho farà de forma oberta i anunciada, cosa que protegeix Facebook de possibles litigis.

Notícies relacionades

La decisió de Facebook de vincular-se més estretament a WhatsApp és una resposta de la companyia contra Apple, que l’any passat va presentar una nova funció del seu sistema operatiu iOS 14 que permet als seus usuaris rebutjar ser rastrejats per Facebook. Aquesta actualització perjudica el negoci publicitari del gegant tecnològic de Mark Zuckerberg, que se servia d’aquest rastreig per recopilar dades personals que després venia a tercers per personalitzar els seus anuncis.

En els últims mesos, Facebook ha publicat anuncis en grans mitjans nord-americans criticant Apple. «Ara que els esforços de Facebook per aturar Apple han fracassat, utilitza WhatsApp com a cavall de Troya per continuar rastrejant el teu iPhone», explica el desenvolupador d’Android i iOS Anupam Chugh a ‘Big Tech’.