Així serà el Nadal de la Covid a Catalunya: mesures i restriccions

zentauroepp55997782 luces navidad201202112535

zentauroepp55997782 luces navidad201202112535 / FERRAN NADEU

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Procicat ha aprovat una sèrie de mesures per adaptar les celebracions de Nadal a la situació de pandèmia que vivim. Amb la recomanació de restringir al màxim la mobilitat i les interaccions socials i una crida a actuar amb prudència, el Govern ha revisat les mesures inicials i ha fixat en 6 persones el màxim per a les reunions, amb l’excepció dels dies festius nadalencs, en què es podran reunir 10 persones d’un màxim de 2 bombolles de convivència. Així mateix, es flexibilitza el toc de queda la nit de Nadal, nit de Cap d’Any i la nit de Reis. A continuació repassem les principals mesures, que es mantindran malgrat la frenada en la desescalada. És a dir, es permetrà la mobilitat per poder reunir-se en les celebracions nadalenques.

Reunions de 10 només els dies festius nadalencs

Amb la revisió del pla de desescalada a Catalunya, les reunions queden limitades a un màxim de 6 persones amb l’excepció dels dies festius nadalencs (24, 25, 26 i 31 de desembre i 1 i 6 de gener). Aquells dies les reunions de familiars i persones pròximes podran ser d’un màxim de 10 persones, nens inclosos, i de màxim 2 bombolles de convivència.

Excepcions al toc de queda

El toc de queda nocturn es manté a les 22.00 hores amb les següents excepcions: les nits del 24 de desembre (nit de Nadal) i del 31 de desembre, en què el toc de queda començarà a les 01.30 hores, i la nit de Reis (5 de gener), en què el toc de queda serà a les 23.00 hores.

Tornada a casa per Nadal

Es manté el tancament perimetral de Catalunya, però es permetrà la tornada al domicili familiar a aquells que es troben fora de Catalunya per motius laborals o d’estudis. Dins de Catalunya, la mobilitat és limitada a la comarca, excepte per a la bombolla de convivència que es desplaci a una altra comarca on tingui una segona residència o una reserva hotelera. Els qui vinguin de fora d’Espanya hauran d’aportar una prova PCR negativa, en compliment de les mesures fixades pel Govern espanyol. 

Els avis podran sortir de les residències


Quant a les residències d’avis, es permetrà que els residents puguin sortir per celebrar les festes als domicilis dels seus familiars, segons el protocol aprovat pel Govern. No obstant, les sortides hauran de ser d’un mínim de tres dies i els avis només podran tenir contacte amb una bombolla. No s’autoritzaran sortides d’un dia o de cap de setmana tret d’excepcions pactades entre el geriàtric i la família. El Procicat avisa que els familiars que vagin a visitar els avis a les residències o bé que els acullin a casa tinguin especial cura els 7 dies anteriors a la trobada i que evitin, per tant, la interacció social fora de la bombolla de convivència.

Retallada d’horaris en restaurants


Amb les noves restriccions, bars i restaurants només podran obrir per servir esmorzars i dinars a les franges horàries de 07.30 a 09.30 hores, en el primer cas, i de 13.00 a 15.30 h en el segon. Els que facin menjar per emportar podran servir sopars. En aquest cas l’horari serà de 19.00 a 22.00 h si el client ve a recollir l’encàrrec i fins a les 23.00 h si el local té servei d’entrega a domicili. Les taules hauran de ser com a màxim de 4 persones (6 si són d’una mateixa bombolla de convivència) i hi haurà d’haver una distància mínima de 2 metres entre taules. L’ús de la mascareta és obligatori en els moments en què no es mengi o es begui. Es recomana fer ús de les terrasses i reforçar la ventilació dels locals.

Sense parcs de Nadal

Respecte a les activitats culturals, aquestes s’hauran de realitzar en espais perimetrats i amb controls d’accés per evitar aglomeracions. No estan permesos els parcs de Nadal.