DESPRÉS DE LA POLÈMICA

Delgado planteja canviar el sistema per nomenar el fiscal general

El canvi seria part de la reforma de la nova Llei d’Enjudiciament Criminal

4
Es llegeix en minuts

La fiscal general de l’Estat i exministra de Justícia,Dolores Delgado, ha plantejat a lesassociacions fiscalsla possibilitat de modificar el sistemapel qual es nomena el titular de la Fiscalia General de l’Estat (FGE),com a part dels canvis que caldrà emprendre a l’Estatut Orgànic del Ministeri Fiscal per adaptar la institució al nou model que dissenya l’avantprojecte de la Llei d’Enjudiciament Criminal (LeCrim).

Delgado s’ha reunit aquest dijous durant dues hores amb representants de lestres associacions fiscals –-l’Associació de Fiscals (AF), la Unió Progressista de Fiscals (UPF) i l’Associació Professional i Independent de Fiscals (APIF)-- on aquestes han definit com una primera presa de contacte sobre els canvis que la nova LeCrim requereix fer al Ministeri Fiscal. Delgado els ha traslladat que «la Fiscalia assumeix decididament el lideratge en l’organització de la feina que es posarà en marxa com a conseqüència de la presentació de l’avantprojecte de llei d’Enjudiciament Criminal, i que abordarà també els termes en què hagi d’afrontar-se la reforma del seu Estatut Orgànic per dotar la Fiscalia d’un estatus d’autonomia reforçada».

Per a Delgado, «l’enfortiment de l’autonomia de la Fiscalia ha de ser objecte de tractament normatiu paral·lel a l’avantprojecte de llei d’Enjudiciament Criminal, amb un nou Estatut Orgànic del Ministeri Fiscal que redefineixi l’estructura, competències i funcions de la institució.»

La cap del Ministeri Públic ha llançat ja algunes propostes concretes, entre les quals destaca una «reforma del sistema de nomenament de la persona titular de la Fiscalia General de l’Estat amb la instauració de contrapesos que augmentin la seva autonomia de l’Executiu, a qui incumbeix la designació conforme al model triat pel constituent de 1978 i per la major part dels països del nostre entorn». En la mateixa línia, ha proposat una «regulació de les comunicacions entre el Govern i el fiscal general de l’Estat basada en els principis de transparència i publicitat, transcripció de les mateixes en un registre públic i supressió de la possibilitat que la persona titular de la Fiscalia General de l’Estat pugui ser cridada a informar davant el Consell de Ministres».

Reforçar la independència

Les associacions fiscals han coincidit en la necessitat de fer canvis en la figura del fiscal general. Així, Miguel Pallarés, d’APIF, ha defensat que «el Ministeri Fiscal ha de reforçar-se en la seva independència i autonomia en tots els aspectes per desvincular al FGE del Govern que el designi i de qualsevol tipus d’ingerència, ni tan sols de la mateixa institució» i «ha de guanyar credibilitat davant el ciutadà». Entre les propostes que han realitzat les associacions fiscals hi ha les d’augmentar a cinc anys el mandat del fiscal general i que no cessi si cau el Govern, ja que amb les dues mesures transcendiria a l’Executiu que l’anomeni, o la intervenció de les Corts Generals en el procés de designació.

Delgado ha expressat la necessitat que el Ministeri Fiscal compti amb «autonomia organitzativa, amb atribució de competències en matèria de règim administratiu i estatutari dels integrants de la carrera fiscal,», i «autonomia pressupostària, ja que la veritable autonomia organitzativa passa per disposar d’un pressupost propi i de capacitat i mitjans per a la seva gestió». I ha apuntat a una «autonomia normativa per a l’autoregulació de la institució, cosa que implica una capacitat reglamentària pròpia en relació amb el règim interior del Ministeri Fiscal i la seva pròpia organització, similar al Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i a altres organismes amb personalitat jurídica pròpia»; i a l’«autonomia formativa, amb l’assumpció de competències exclusives o compartides amb el CGPJ partint d’uns objectius, necessitats i pressupostos propis».

Carrera conjunta de fiscals i jutges

Les associacions fiscals han cridat l’atenció de Delgado sobre la necessitat de dotar de mitjans, tant materials com humans, el Ministeri Fiscal perquè pugui assumir totes les funcions que li atribueix la nova LeCrim, de les quals la més significativa és quela instrucció de les causes penals passarà de mans dels jutges a les dels fiscals.Referent a això, li han esmentat la possibilitat de modificar el model de la carrera fiscal o fins i tot plantejar una carrera conjunta de jutges i fiscals.

Notícies relacionades

La reunió, tal i com han comentat les associacions fiscals, ha consistit a intercanviar impressions i Delgado s’ha mostrat disposada a escoltar les tres organitzacions i s’ha compromès a enviar-los un document informatiu per anar concretant i a tornar a reunir-s’hi. La FGE crearà equips de treball formats per membres de la carrera fiscal, en què tindran un paper protagonista el Consell Fiscal i les associacions professionals, si bé Delgado, com a màxima representant de la institució, «liderarà de manera directa aquestes iniciatives».

Delgado ha ressaltat que la Fiscalia encara una «fita il·lusionant» que exigeix el «compromís proactiu» de tots els que integren la institució. «Ens enfrontem a un canvi de paradigma que revesteix certa complexitat i ha de ser objecte d’estudi i reflexió per part dels qui estem cridats a ser els principals actors del nou model», ha afirmat, mostrant-se segura que els fiscals espanyols estan decidits a assumir el «repte».