Empitjora l’Rt

Catalunya paralitza la desescalada durant 15 dies més

La velocitat de transmissió del virus ha pujat de 0,78 dilluns passat a 0,92 aquest dijous

4
Es llegeix en minuts
Rosa Mari Sanz
Rosa Mari Sanz

Periodista

ver +
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Catalunya no avançarà de fase el dilluns 7 i seguirà en aquesta durant dues setmanes més a l’haver-se sobrepassat aquest dijous la velocitat de transmissió del virus (Rt) del límit marcat, 0,90, i empitjorar, per tant, la situació de la pandèmia. «Necessitem l’esforç de tots. Sé que fa molt temps que tenim la pandèmia i hi ha molta fatiga, però no ens podem relaxar», ha dit la consellera de Salut, Alba Vergés. «Aquest repunt ens obliga a extremar les precaucions i a extremar les relacions socials», ha afegit, i ha insistit en la necessitat de reduir les trobades socials. «Avui Catalunya es mantindrà en el tram 1 durant 15 dies», ha concretat.

Superar el 0,90 de Rt implica, segons el «Pla d’obertura progressiva d’activitats» de la Generalitat, prorrogar les mesures vigents sense poder avançar, mentre que si supera l’1 es plantejarien de nou la flexibilització de les restriccions. Aquesta marxa enrere significa que seguirem com ara, o sigui, amb el confinament municipal del cap de setmana vigent dues setmanes més i la restricció horària i d’aforament de bars i restaurants, entre d’altres. Això també afecta l’obertura de les pistes d’esquí, que ahir van anunciar per a dimecres dia 9, condicionada a l’evolució de la pandèmia.

El Nadal

Preguntada per la possibilitat d’excepcions per Nadal, Vergés ha assegurat que «queda temps», i ha desvinculat el pas enrere a les decisions ja preses per a aquestes festes. «Estem donant les pautes de com han de ser les trobades –recorda–. És un pla en si mateix i això ha de manar per Nadal. Si hi ha dubtes els anirem resolent els pròxims dies. Constantment ho anirem analitzant, no estem tancats a res, però seguirem 15 dies en el tram 1», ha remarcat una vegada més. El pla de Nadal, per tant, no canvia: «Les persones en les dates assenyalades es podran trobar amb els seus familiars» en les línies que es van acordar ahir. O sigui, es podrà sortir de Catalunya per a trobades amb familiars i persones pròximes. El pla fa referència als dies 25 i 26 de desembre i 1 i 6 de gener.

«Continuem baixant»

Sobre la situació epidemiològica, el secretari de Salut, Josep Maria Argimon, ha assegurat: «Encara estem baixant, però abans estàvem baixant molt ràpidament». «El que és cert és que aquesta reducció dijous passat es va trencar. Seguim baixant, però de sobte ja no baixem el 6-7% sinó uns percentatges més petits, del 3%, i veiem que la Rt ha anat creixent de manera brusca», ha dit.

Les dades dels últims tres dies han sigut negatives, han crescut tant la velocitat de transmissió com l’índex de rebrot, malgrat el descens d’ingressos i d’ocupació d’ucis. La velocitat de reproducció de la malaltia ha passat de 0,78 dilluns passat a 0,92 aquest dijous. «La Rt s’ha disparat aquesta setmana», ha reconegut Argimon. El problema, ha dit, és que augmenta la velocitat de contagi i que els pròxims dies continuarà augmentat: «Si no tenim aquest element de prudència i parem, obrir un nou tram seria un element imprudent». «Demà i demà passat aquesta Rt estarà encara per sobre» de la dada d’aquest dijous, ha afirmat convençut. «Hem d’aconseguir estabilitzar-la i a partir d’aquí continuar baixant, tot i que sigui amb menys contundència, que és el que necessitem. Pujar per sobre d’u implica més infecció i un percentatge d’un 15% de persones contagiades acaben ingressades», ha concretat l’expert.

Argimon recorda que a les ucis actualment hi ha 438 persones. «Si ara tinguéssim una tercera onada els nostres centres no podrien absorbir aquest creixement, tornaríem a estar com en la primera onada», diu l’expert. Que pugi la velocitat de transmissió, reitera Argimon, no significa que hi hagi més casos. És més, matisa, estan descendint, però no a la velocitat desitjada.

El Govern crida a no sortir de pont

Notícies relacionades

La secretària general d’Interior, Elisabeth Abad, ha fet una crida a la reponsabilitat per reduir la mobilitat. «Fem una crida clara i directa a no sortir avui ni en tot el cap de setmana del pont, així com a reduir el màxim possible la interacció social. Segons Abad, fins a les 10.00 hores d’aquest dijous al matí la mobilitat viària a les sortides de Barcelona ha pujat un 3% respecte a la mateixa franja de dijous passat, ja que molts ciutadans aprofiten les últimes hores abans que a les 22.00 hores d’aquesta nit comenci el confinament municipal del cap de setmana, per anar a segones residències.

Des de Protecció Civil, el subdirector de l’organisme, Sergio Delgado, insisteix en el missatge d’oblidar-se que aquest és un pont ordinari. També lamenta, diu, que alguns ajuntaments pressionen per mantenir activitats, com cavalcades, i reitera la necessitat que s’adaptin a la situació epidemiològica que tenim. «Això serveix per al pont i totes les festes de Nadal», diu, «en 24 hores ha canviat l’escenari», afirma.