CORONAVIRUS

Així serà el Nadal de la Covid a Catalunya i la resta d'Espanya: mesures i restriccions

toque-queda

toque-queda

5
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut analitza el pla del Govern de cara a Nadal, en el qual aconsella no fer reunions de més de 10 persones o ampliar fins a la 01.30 h la mobilitat nocturna la nit de Nadal i nit de Cap d’Any. Són dues de les propostes que ha fet l’Executiu per a aquestes dates tan assenyalades.

Aquest és un resum de com afronten el Nadal les comunitats autònomes, a l’espera del que aprovi el Consell Interterritorial:

Catalunya

Reunions de 10, nens inclosos

El pla de desescalada del Govern permet que en l’etapa nadalenca puguin reunir-se fins a 10 persones, nens inclosos. Es recomana que aquestes persones siguin com a màxim de dues bombolles de convivència.

Excepcions al toc de queda

El Govern ha acordat unes excepcions al toc de queda, fixat a les 22.00. La nit de Nadal i nit de Cap d’Any, aquest toc de queda serà a la 01.30 h. Així mateix, la nit de Reis les restriccions de mobilitat començaran a les 23.00 h.

Tornada a casa per Nadal

Es permetrà la tornada al domicili familiar als que es troben fora de Catalunya per motius laborals o d’estudis. Els qui vinguin de fora d’Espanya hauran d’aportar una prova PCR negativa, en compliment de les mesures fixades pel Govern espanyol. 

Els avis podran sortir de les residències

Quant a les residències d’avis, es permetrà que els residents puguin sortir per celebrar les festes als domicilis dels seus familiars. Així, podran sortir els dies 24, 25, 26 i 31 de desembre, així com l’1, 5 i 6 de gener. També es permetran sortides de cap de setmana i sortides més llargues d’un cap de setmana però inferiors a tres setmanes. 

El Procicat avisa que els familiars que vagin a visitar els seus avis a les residències o bé que els acullin a casa tinguin especial cura els set dies anteriors a la trobada i que evitin per tant la interacció social fora de la bombolla de convivència.

Ampliació d’horaris en restaurants

Els restaurants ampliaran el seu horari certs dies de Nadal. Així, per als sopars de la nit de Nadal i Cap d’Any podran atendre el públic fins a la 01.00 h. Les taules hauran de ser com a màxim de sis persones. Es recomana fer ús de les terrasses i reforçar la ventilació dels locals.

Sense parcs de Nadal

Respecte a les activitats culturals, aquestes s’hauran de fer en espais perimetrats i amb controls d’accés per evitar aglomeracions. No estan permesos els parcs de Nadal.

Madrid

La proposta que traslladarà el Govern d’Isabel Díaz Ayuso contempla ampliar les reunions a 10 persones els dies 24, 25 i 31 de desembre i 1 i 6 de gener, mentre que per a les celebracions de la nit de Cap d’Any nit de Nadal suggereix reduir el toc de queda de 01.30 a 06.00 h.  En la resta de dies, la Comunitat de Madrid suggereix mantenir l’actual límit, fixat en sis persones.  A més, la Comunitat de Madrid planteja permetre les sortides dels residents de centres de gent grans i persones amb discapacitat a qui hagin detectat anticossos IgG en els últims sis mesos o que hagin tingut una PCR positiva en els últims tres mesos.  Aquestes són les principals propostes que la Direcció General de Salut Pública de la Comunitat de Madrid ja ha remès al Ministeri de Sanitat per al seu debat al Consell Interterritorial d’aquest dimecres.

Euskadi

El País Basc opina que la «majoria» de mesures de l’esborrany estatal ja estan vigents al seu territori, com les limitacions de mobilitat i horaris, la recomanació de no celebrar trobades amb persones no convivents i la necessitat de portar mascareta i mantenir la distància de seguretat.

Andalusia

El Govern andalús va criticar la «deslleialtat» de l’Executiu central per «filtrar» la premsa el seu document, abans que sigui debatut amb totes les comunitats autònomes. El conseller andalús de Salut i Famílies, Jesús Aguirre, va afirmar que la Junta té ja una proposta sobre les mesures de cara al Nadal, però que el lloc on s’ha d’abordar és al Consell.

Castella i Lleó

Castella i Lleó portarà algunes propostes a la reunió «molt coincidents amb les del Ministeri»; aquesta autonomia dona suport a mantenir el seu tancament perimetral per Nadal, valorant els casos de les províncies amb millors dades i defensa que no es permeti l’assistència a les campanades de Cap d’Any, amb cavalcades per la tele i àpats de feina de fins a sis persones.

Castella-la Manxa

El president Emiliano García-Page ha obert la porta a poder «suavitzar» algunes de les mesures restrictives de contacte social vigents en l’actualitat de cara a les pròximes dates nadalenques a fi de permetre més «contacte del que retroalimenta la resta de l’any».

Ceuta

El president del Govern de Ceuta, Juan Vivas (PP), ha avançat que el seu conseller de Sanitat elaborarà «un protocol específic» a partir de les recomanacions que emeti el Consell i així evitar «uns mesos de gener i febrer horribles», tot i que ha advertit que «no sembla legal» exigir a les persones que vulguin creuar l’Estret per causes de força major la realització prèvia d’una prova diagnòstica de la Covid-19.

Cantàbria

Notícies relacionades

No obstant, des de Cantàbria, el seu president Miguel Ángel Revilla ha demanat que les mesures que «per una vegada» es prenguin siguin comunes a tot el país per evitar l’avenç del coronavirus durant la celebració de les festes de Nadal.  Revilla ha considerat que la proposta haurà de sortir per consens i ha insistit que, des de Cantàbria, desitjaria que «no hi hagués comunitats que sortissin de la norma general aprovada en Consell».  Segons el seu parer, la limitació perimetral hauria de ser igual per a totes les comunitats i ha advocat per «anar tots de la mà» especialment a Astúries, Castella i Lleó, La Rioja, Navarra i el País Basc perquè «no hi hagi confusió i les mesures siguin eficaces».  L’esborrany del pla nacional recomana, entre altres assumptes, no celebrar cavalcada de Reis i altres esdeveniments nadalencs massius i suggereix als estudiants universitaris que tornen a casa per a les vacances «que limitin les interaccions socials els dies anteriors de la seva tornada a casa i que extremin les mesures de prevenció».

País Valencià

Sobre la cavalcada de Reis s’ha pronunciat l’alcalde de València, Joan Ribó, que ha admès que no hi haurà desfilada però ha informat que treballen en una alternativa que compleixi els criteris sanitaris. Ribó ha assegurat que València «atendrà escrupolosament el que diguin les autoritats sanitàries». «En aquest moment teníem un projecte que hem presentat a la Conselleria i estudiarem, dins del que sigui possible sanitàriament, com podem fer les activitats corresponents», ha apuntat per demanar «uns dies per fer una segona planificació».