'Boom' cannàbic

Marihuana de foc: el risc d'incendi dels cultius 'indoor'

Una operació contra un grup criminal de la Zona Franca va haver d'accelerar-se pel perill d'explosió d'una nau

Mossos, Guàrdia Urbana, Bombers i Endesa avisen que els vivers interiors amenacen la integritat dels veïns

zentauroepp55982966 marihuana201126153009

zentauroepp55982966 marihuana201126153009 / Joan Mateu Parra

4
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’operació Amico portada a terme recentment contra un grup criminal integrat per 10 persones que traficaven amb marihuana cultivada a Barcelonael VendrellSant Vicenç dels Horts (Baix Llobregat) i Olesa de Bonesvalls (Alt Penedès) va haver d’accelerar-se perquè existia risc que una de les plantacions, la més gran, ubicada a la nau del carrer Mare de Déu dels Ports de la Zona Franca, provoqués una explosió. Fonts dels Mossos d’Esquadra, de la Guàrdia Urbana, d’Endesa  i dels Bombers de la Generalitat avisen que no es tracta d’un cas aïllat sinó d’un altre perill derivat del ‘boom’ del cànnabis que es viu a Catalunya. Una amenaça més important quan succeeix en zones tan poblades com la capital catalana. 

A l’interior d’aquesta nau brillaven bombetes de sodi amb una intensitat de més de 400 amperes. El consum defraudat ascendia al que requereixen 166 llars de mitjana. Era tan forta la calor que desprenien que s’havien fos els cables elèctrics. La instal·lació d’aigua, a més, tenia fugues. «Aigua i electricitat és una mala combinació», recorda un tècnic d’Endesa. Però a aquest còctel hi faltava un tercer ingredient: al costat de les tuberies d’aigua que gotejaven i els cables despullats hi passaven els conductes de gas. «Aquest cas no està tancat i hi poden haver més detencions, però desmantellar aquesta instal·lació corria pressa», raona un investigador dels Mossos.

Amenaces, risc d’electrocució i àcid a l’aigua

Endesa ha acudit aquest 2020 a desmantellar més de 300 plantacions d’envergadura a Catalunya acompanyant la Guàrdia Civil, la Policia Nacional i els Mossos. «És clar que comporten risc d’incendi», remarca el tècnic, que explica que només a la zona de Girona han cremat ja una desena de cases per aquesta raó des de començament d’any.

Carles Noguera, cap del Servei de Prevenció dels Bombers, recorda que una de les causes més freqüents d’incendi en domicilis és la sobrecàrrega elèctrica. I aquesta és freqüent en una plantació clandestina, en la qual, a més, s’eliminen a propòsit totes les mesures de seguretat. «Abans era impensable acudir a un incendi en una plantació de marihuana oculta a l’interior d’una vivenda, ara cada vegada és més freqüent», conclou.

Gairebé totes les plantacions de marihuana defrauden electricitat i, en conseqüència, les arques públiques. Poden fer-ho sense contracte i punxar la llum directament a la xarxa general a través d’un fanal o d’un cable subterrani. O poden fer-ho també amb contracte i fer un pont al comptador. Sovint són manipulacions matusseres que comporten risc d’electrocució per als infractors –o per als veïns si es produeixen derivacions de càrrega a través de la terra o de les tuberies d’aigua– i d’incendi. També provoquen que el sistema de protecció salti i els talls de subministrament siguin constants. Als edificis de Venus o Saturn del barri de la Mina de Sant Adrià de Besòs, ruscos de vivers clandestins, han sigut més continus que en cap lloc més.

Per això els cossos policials demanen la col·laboració de tècnics d’Endesa per desmuntar les instal·lacions. Una tasca que sovint els exposa més del compte. «A un dels treballadors el van reconèixer, el van envoltar i el van increpar un grup de traficants dies després d’una intervenció en un hospital», assenyalen. En una altra intervenció, amb el terra moll, els tècnics van sortir sense sola a les sabates perquè a l’aigua «hi havia productes àcids».

La prefloració

Els cultius ‘indoor’ permeten simular les condicions exteriors, i tripliquen o quadrupliquen el ritme de creixement. En funció dels mesuraments de consum, Endesa pot saber quantes plantes amaga una nau o fins i tot deduir en quina fase es troben: necessiten molta llum abans de florir i menys quan ho han fet. Els traficants saben que les companyies elèctriques ajuden els cossos policials a ubicar, mesurar i desmantellar plantacions. «I nosaltres no som policies», recorden a Endesa, davant un context desagradable contra el qual han de combatre. Anualment la quantitat d’electricitat que es perd a Catalunya és equivalent a la que consumiria una ciutat com Girona.

L’externalització

Juan Guzmán, inspector en cap de la unitat d’investigació de la Urbana, explica que l’expansió de la marihuana a Catalunya –que es manifesta a Barcelona en una proporció molt més baixa que a la resta del territori català– també es percep a poc a poc a la capital. «Rebem més queixes veïnals per l’olor que generen les plantacions, pel soroll que fan els extractors, perquè es talla la llum als blocs, perquè hi ha fuites d’aigua o perquè, directament, s’ha produït un incendi causat pel cultiu», enumera. Així van descobrir la plantació a la nau de Mare de Déu dels Ports i, gràcies als tècnics de l’elèctrica, van esbrinar que hi havia risc d’explosió. 

Notícies relacionades

L’investigador explica que les plantacions que hi ha a Barcelona acostumen a estar relacionades amb clubs cannàbics de la ciutat. Els traficants de grans plantacions per exportar a Europa prefereixen les cases aïllades d’urbanitzacions o les naus industrials que la crisi econòmica ha buidat d’activitat. No obstant, les més petites, de 100 o 150 plantes, comencen a detectar-se a Barcelona per un motiu: per als clubs resulta més segur traslladar-les perquè estan més a prop.

De les últimes indagacions, Guzmán destaca una tendència. Hi ha traficants que convencen ciutadans perquè es deixin instal·lar al seu domicili una plantació. «La banda hi posa el material, dona la formació, envia tècnics i jardiners a supervisar-la, i, a canvi, es queda amb un percentatge del benefici. L’interessant per a ells és que assumeixen un risc mínim davant la policia perquè resultarà complicat relacionar-los amb aquest cultiu». L’increment d’aquesta tendència, que per als Mossos és encara residual a Barcelona, comportaria, entre moltes altres conseqüències, més perill per a la integritat dels barcelonesos: no és el mateix que cremi una casa aïllada que el domicili d’un bloc de l’Eixample.  

Temes:

Cànnabis