a la recerca de consens

Govern i autonomies debaten el pla nadalenc i l'estratègia de vacunes anti-Covid

El Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut analitzarà aquesta tarda les propostes que ha fet el ministre Salvador Illa per celebrar la Nit de Nadal i Nit de Cap d'Any

zentauroepp54195702 barajas salidas200721124247

zentauroepp54195702 barajas salidas200721124247 / DAVID CASTRO

3
Es llegeix en minuts
Efe

El Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut analitzarà aquesta tarda l’estratègia de vacunació contra la Covid i el pla del Govern de cara al Nadal, en el qual aconsella no fer reunions de més de sis persones o ampliar fins a la 1.00 h la mobilitat nocturna la Nit de Nadal i Nit de Cap d’Any.

Són només dues de les propostes que ha fet l’Executiu per a aquestes dates tan assenyalades, tot i que, segons va deixar clar ahir el ministre de Sanitat, Salvador Illa, requereix «un procés de discussió» i «no hi ha res tancat», perquè l’objectiu és aconseguir el consens de totes les comunitats.

L’esborrany del pla recomana, entre altres assumptes, no celebrar cavalcada de Reis i altres esdeveniments nadalencs massius, i suggereix als estudiants universitaris que tornen a casa per a les vacances «que limitin les interaccions socials els dies anteriors de la seva tornada a casa i que extremin les mesures de prevenció».

Comunitats com Madrid han precisat que les mesures es discutiran «en funció de la situació epidemiològica en cadascuna de les comunitats autònomes»; en el seu cas en proposarà algunes, potser «iguals o diferents», per ser discutides, perquè «això és cogovernança».

La Comunitat de Madrid ha plantejat al Ministeri de Sanitat ampliar les reunions familiars i socials a un màxim de deu persones els dies 24, 25 i 31 de desembre i 1 i 6 de gener, mentre que per a les celebracions de Nit de Nadal i Nit de Cap d’Any suggereix reduir el toc de queda de 1.30 h a 6.00 hores.

Són dues de les principals propostes de la Direcció General de Salut Pública de la Comunitat de Madrid que ja han sigut remeses al Ministeri de Sanitat per al seu debat en el Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut, que tindrà lloc aquest dimecres, segons fonts de la Conselleria de Sanitat.

A més, la Comunitat de Madrid planteja permetre les sortides d’aquells residents de centres per a persones grans i persones amb discapacitat als quals hagin detectat anticossos IgG en els últims sis mesos o que hagin tingut una PCR positiva en els últims tres mesos.

Els que no hagin desenvolupat anticossos i no hagin passat el coronavirus també podrien sortir del centre, amb la condició de mantenir-se en aïllament a la tornada i sotmetre’s a una prova diagnòstica.

Per a aquells residents que «no estiguin en disposició d’abandonar» els centres, la Comunitat de Madrid proposa facilitar les comunicacions telemàtiques amb les seves famílies per Nadal. 

Castella i Lleó portarà algunes propostes a la reunió, «molt coincidents amb les del ministeri». Aquesta autonomia dona suport a mantenir el tancament perimetral per Nadal, valorant els casos de les províncies amb millors dades, i defensa que no es permeti l’assistència a les campanades de Cap d’Any, amb cavalcades per la tele i àpats de feina de fins a sis persones.

El País Basc opina que la «majoria» de mesures d’aquest esborrany ja estan vigents al seu territori, com les limitacions de mobilitat i horaris, la recomanació de no celebrar trobades amb persones no convivents i la necessitat de portar mascareta i mantenir la distància de seguretat.

Un altre dels assumptes de l’ordre del dia serà l’anàlisi de l’estratègia de vacunació davant Covid-19 que ahir va aprovar el Consell de Ministres.

Un pla que prioritza els 2,5 milions d’interns i treballadors sanitaris i sociosanitaris en residències de persones grans i amb discapacitat per rebre les primeres injeccions de la vacuna, tot i que el Govern preveu que tota la població pugui accedir al fàrmac al llarg del 2021.

L’estratègia divideix en tres les etapes de vacunació en funció de la disponibilitat de les dosis: una primera, «amb un subministrament molt limitat», entre gener i principis de març, i que aniria a parar a aquest grup, i posteriorment la resta de personal sanitari i sociosanitari i les persones amb discapacitat «que requereixen intenses mesures de recolzament per desenvolupar la seva vida (grans dependents no institucionalitzats)».

Notícies relacionades

La segona etapa augmentarà progressivament la vacunació fins al juny, moment en què començarà la tercera i última, tot i que en cap dels dos casos especifica amb quins grups; no obstant, segons va indicar Illa, els 14 col·lectius restants «es donaran a conèixer oportunament».

Espanya aspira a aconseguir 140 milions de dosis –que serviran per immunitzar 80 milions de persones– de les diferents vacunes que negocia la Comissió Europea amb set farmacèutiques: fins al moment ha tancat sis contractes de compra anticipada amb AstraZeneca-Oxford, Sanofi-GSK, Janssen, Pfizer-BioNTech i Moderna; a més, espera firmar-ne un ben aviat amb Curevac i Novavax.